07 Maja 2026, 14:36:30 czas Polski

Autor Wątek: Scheppach hs105 z Juli  (Przeczytany 5916 razy)

Offline RazzPL

Scheppach hs105 z Juli
« dnia: 03 Lutego 2017, 20:45:10 czas Polski »
Cześć
Czy ktoś posiada tę pilarkę? Byłem w sklepie, trochę ją pomacałem, wygląda solidnie, nie znalazłem luzów. Włączyć jej nie mogłem, ale na YT znalazłem filmik, na którym ta pilarka jest perfekcyjnie prosta :-P link:

Jeśli ją ktoś posiada, proszę o jakieś subiektywne opinie, kosztuje około tysiąc zł i wydaje się być niezłą alternatywą dla drogich pilarek.
Pozdrawiam

Offline floogiorgio

Odp: Scheppach hs105 z Juli
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2017, 10:05:51 czas Polski »
Tu jeszcze jeden link do niej:

Jest kilka dyskusji o niej tu na forum, poszukaj w wyszukiwarce.
Też mam zamiar ją kupić, ale muszę jeszcze zaczekać z dwa miesiące, mam nadzieje że im bliżej sezonu, to nagle nie zdrożeje. Mnie przekonuje aluminiowy blat, dodatkowo w części wysuwany, duża średnica tarczy a co za tym idzie głębokość cięcia. Jedyny minus, że dostępna tylko w Juli, a tam gwarancja tylko 12 miesięcy:( To np. Castorama, czy Lidl ma na swoje sprzęty 3 lata... Ale nie znalazłem żadnej, która by mnie na tyle interesowała.

Offline kipi

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2017, 10:55:34 czas Polski »
Jedyny minus, że dostępna tylko w Juli, a tam gwarancja tylko 12 miesięcy
Jeżeli kupujesz od przedsiębiorcy nowy towar zawsze masz minimum 24 miesiące rękojmi. Jest to co innego niż gwarancja, ale dla konsumenta bardziej korzystne. Jak będziesz miał kiedyś składać reklamację zawsze powołuj się na przepisy o rękojmi i każ sobie wpisać w protokole rękojmie jako podstawę prawną reklamacji.
Na portalach konsumenckich jest sporo artykułów odnośnie tych zagadnień.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2017, 10:59:28 czas Polski »
Juli, a tam gwarancja tylko 12 miesięcy

Nie ma czegoś takiego jak gwarancja na 12 miesięcy przy zakupach na " paragon" piszesz do UOKiK jak Ci gwarancji nie uznają po 12 miesiącach i nie masz problemu ( tj masz problem bo wymiana korespondencji trochę potrwa ), według prawa każdy towar sprzedany na terenie UE ma mieć 24 miesięcy gwarancji .

PS ktoś mnie już ubiegł widzę

Offline kipi

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2017, 11:33:38 czas Polski »
MchObi mylisz trochę pojęcia. Gwarancja to świadczenie dobrowolne gwaranta i może być ono przyznane na dowolny okres lub może nie być jej wcale. Rękojmia natomiast jest zagwarantowana ustawą i sprzedawca w transakcji z konsumentem nie może jej znieść a jeśli taki zapis w umowie się znajdzie to jest on i tak nieskuteczny.

Reasumując Jula ma prawo aby dawać gwarancję na 12 miesięcy ale nie ma prawa aby znosić rękojmię.

Offline BarToL

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2017, 11:52:49 czas Polski »
Witam
Ja mam tą pilarkę i jestem zadowolony (jak na tą grupę cenową).
Mam dorobiony softstart , sanki , blat do frezarki (w miejsce po rozsunięciu stołu w prawo).
Ciąłem twarde krajowe i egzotyki (do ok 8cm grubości) , co prawda na nieoryginalnych tarczach ale dawała radę bez większych problemów.
Przykładnica równoległą daje radę można wyregulować i jest równoległa do tarczy , trzyma mocno.

Minusy:
trochę sypie trocinami pod spodem
insert przy pile to blacha i wykonanie własnego wkładu zero clereance to spore wyzwanie.
blat aluminiowy (niestety przenośne pilarki z blatem żeliwnym to tylko w US)

Pozdrawiam
Bartek

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2017, 18:56:01 czas Polski »
w Juli jak kupisz na firmę dają fakturę i gwarancji 12 miesięcy
jak prywatnie to dają paragon i gwarancji 24 miesięcy
nie wiem jak to dokładnie wygląda ale można kupić na paragon (gwarancja 24 miesiące) i wtedy księgowy musi jakiś druczek wypełnić do tego i też można wtedy to w koszty wrzucić ode mnie też ludzie same paragony biorą i w koszta wrzucają :)

Offline RazzPL

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2017, 10:09:35 czas Polski »
BarTol, a możesz powiedzieć więcej na temat precyzji tej pilarki? Trzyma zadane kąty?

Offline BarToL

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2017, 11:36:23 czas Polski »
Po regulacji wszystko ok, kąty są zachowane.
Jedynie pochylenie tarczy potrafi się przestawić przy składaniu i przenoszeniu (tam jest taki plastikowy zacisk który mógłby być mocniejszy.
Ale jak rozstawię piłę , poprawie na wszelki wypadek ten zacisk to do następnych kombinacji ze składaniem trzyma ok.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2017, 19:13:31 czas Polski »
Ja też mam i nie narzekam, chociaż wykorzystuję bardzo amatorsko i brak mi porównania z innymi :/

Blat aluminiowy  - mi się bardzo podoba, nie sprawdzałem z poziomnicą ale wydaje się prosta

Prowadnica kątowa (czy jak to się nazywa) niestety wymaga oklejenia kółek prowadzący lub wymiany tego rozwiązania bo trochę lata więc nie ma mowy i idealnym kącie cięcia.

Rozsuwany stół - duży i stabilny.

Bicie itp. u mnie rzaz wyszedł chyba 3,2mm czyli trochę więcej niż piła. Zresztą przy hamującej tarczy widać minimalne bujanie się piły - nie wiem czy to egzemplarz czy każdy ma trochę. Mi absolutnie nie przeszkadza tylko trzeba lepiej planować cięcia.

RazzPL, jeżeli jesteś z Warszawy i okolic to swoją piłę chwilowo mam w ogólnodostępnej majsterkowi - Męska Szopa (pisałem ostatnio o tym w HydeParku). Jeżeli masz ochotę to wpadnij obejrzeć i coś przeciąć ;)

Offline RazzPL

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2017, 13:38:57 czas Polski »
Tak, czytałem, ale do Wawy mam jednak za daleko żeby sobie pojechać ot tak deski poprzycinać :-) mimo wszystko dziękuję za zaproszenie i przy okazji na pewno zajrzę.