01 Maja 2026, 09:24:07 czas Polski

Autor Wątek: Szuflady pod schodami  (Przeczytany 12792 razy)

Offline pasterz

Szuflady pod schodami
« dnia: 04 Lutego 2017, 12:13:38 czas Polski »
Witam serdecznie.
Trochę od dupy strony, ale tak wyszło. Mogłem rozpocząć wątek tu i powoli rozwiązywać swoje problemy podpinając tu wątki, ale kto wiedział, że mi, prostemu amatorowi sprawi ten projekt tyle problemów 😉

O co chodzi? O dwie szuflady które wyjeżdżają spod wnęki pod schodami, w internetach można znaleść coś takiego:

Rozpocząłem od wybudowania przegrody między wnęką:

Okazało się to jednak nie tak proste na jakie się to wydawało 😖

Wizualnie wygląda to dobrze, równo, ale gdy zacząłem ściągać wymiary wnęki okazało się, że górna szerokość nie równa się dolnej a przód Noe równa się tyłowi 😝 Za długo nad tym siedziałem, żeby to zniszczyć i zacząć od nowa, po za tym nie widziałem możliwości, jak mógłbym to ponownie wybudować prosto, dlatego też zacząłem improwizować.

Rozpocząłem od projektu, w którym wybrałem najmniejsze szerokości:

Płyty musiałem dać dociąć, bo bo nie posiadam jeszcze tak dużego warsztatu 😝

Postanowiłem, że do połączenia płyt użyję kołków i wkrętów. Tu chwila zawachania, czy aby na pewno kołki były mi potrzebne:

http://forum.domidrewno.pl/plyty/kolki-czy-wkrety-czy-wkrety-i-kolki/

aktualnie mniejsza półka jest gotowa, narazie na samych kółkach i kleju:

I uważam, że jest bardzo stabilna. Wkręty jak najbardziej dla wzmocnienia konstrukcji mam zamiar użyć, na pewno nie w takiej ilości jak sobie to wyobrażałem

Jeżeli chodzi o kołkowanie, to narzędzie, którym robiłem dziury, jego wady i zalety znajdują się pod tym linkiem:

https://forum.domidrewno.pl/przyrzady/prosty-przyrzad-do-polaczen-kolkowych-wolfcraft/60/

Całość, jako, że wnęka jest nierówna z frontu będzie zabudowana płytą kartonowo-gipsową, o czym pisałem tu:

http://forum.domidrewno.pl/plyty/laczenie-mdf-z-plyta-kartonowo-gipsowa-jak/

« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 12:24:53 czas Polski wysłana przez pasterz »

Offline pasterz

Odp: Szuflady pod schodami
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2017, 12:32:10 czas Polski »
Zdaje sobie sprawę, że szuflady będą stosunkowo ciężkie, dlatego też jeżdżą na 4 kółkach:

A prowadzone będą za pomocą trzem (dwie z wyższej strony i jedna z niższej) prowadnicą, o takim:

W chwili obecnej nie mam pojęcia jak je przymontuję, bo z tego co mi się wydaje podłoga nie jest w 100% prosta - występuje pochył w stronę wnęki, oraz nie zapominam o fakcie, że wnęki są krzywe 😂 Ale na rozwiązanie tych problemów też przyjdzie czas mam nadzieję z Waszą pomocą 😜

Offline pasterz

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2017, 16:20:09 czas Polski »
Szuflady ładnie na kółkach wjechały w wnękę, i tak jak to przewidziałem, będę potrzebował Waszej pomocy w zamontowaniu prowadnic:

http://forum.domidrewno.pl/prowadnice/jak-zamontowac-prowadnice-w-krzywej-szafie/

Nie chciałbym podziurawić wszystkiego, bo może się okazać, że nie będzie szło naprawić szkód które narobię :(

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2017, 18:22:09 czas Polski »
no widzę że wziąłeś się  za prace :) jak mi kiedyś powiedziałeś o szufladach pod schodami w których będą wisiały ciuchy to zdębiałem :D
Pomysł super mam nadzieje że ci wyjdzie wszystko  bo w przyszłości też bym chciał z majsterkować taki patencik u siebie :) tylko nie wiem czy uda ci się tak ustawić kółka i prowadnice szuflad w 100% ze sobą żeby kółka nie ściągały i nie klinowały prowadnic, ale trzymam kciuki że się uda :) no i bacznie będę cie obserwował  8) znaczy się wątek :P

Offline pasterz

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2017, 18:59:42 czas Polski »
Mały update :) przemek77 doradził mi, żebym zamiast tradycyjnych prowadnic, tych ze zdjęcia użył pasków z plexi 6 mm, które stworzą tor dla kółek, które równo zamontowalem pod szufladami. Dodatkowo zaraz za przednim kołem chce zamontować poprzeczny ogranicznik, dzięki któremu szuflada nie wiedzie głębiej i nie wyjedzie za daleko. Ciężar szuflady wraz z zawartością powinien ładnie ustabilizować tor jazdy. W zasadzie nawet na pusto bez szyn całkiem prosto to idzie 😝

A co do kurtek, to juz nieaktualne 😝Żonka zmieniła plany zagospodarowania przestrzennego 😂😂

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2017, 19:02:18 czas Polski »
Jeszcze jedna uwaga. Chwilę będziesz musiał się namęczyć aby ustawić idealnie te paski , bo kółka mają luz na trzpieniu około 3-4 mm . Proponuję zsunąć kółka max . do lewej strony i dopiero przykleić listwę plexi .

Offline pasterz

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2017, 19:06:05 czas Polski »
Dzięki

meridox

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2017, 19:14:25 czas Polski »
Przemek a gdyby dać porządne prowadnice bez kółek nadole wytrzymałoby ? kiedyś na jakimś filmiku widziałem jak gościu schował się w szufladzie pokazując właśnie ich wytrzymałość a ważył na oko sporo nie tyle co Specu :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lutego 2017, 19:16:52 czas Polski »
W innym wątku odpisywałem koledze na ten temat. Robiłem jakiś czas temu dwie takie zabudowy . Są do tego typu mebli dedykowane prowadnice do 300 kg. Barierą jest koszt takiej prowadnicy 1600 zł za 1 kpl.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2017, 20:28:20 czas Polski »
no to faktycznie cena zabija chęć robienia

Offline pasterz

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lutego 2017, 11:11:06 czas Polski »
Są i prowadnice typu "szyna" pod kółka przymontowana do podłogi, wszystkie szczegóły tu:

http://forum.domidrewno.pl/prowadnice/jak-zamontowac-prowadnice-w-krzywej-szafie/

Kilka fotek poniżej:

Blokada przed zbyt głębokim wsunięciem / wysunięciem:

Przycięty front "szyny", dla ułatwienia naprowadzania kółka:

Offline pasterz

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lutego 2017, 13:17:51 czas Polski »
Następny krok to front.
Jak już każdy wie ściany wokół moich szuflad są krzywe  :o
Dlatego też chcę zrobić szkielet, który przemontuję do szuflady, do którego przemontuję i wykończę front z płyty k/g.

Szczegóły tu:
http://forum.domidrewno.pl/plyty/laczenie-mdf-z-plyta-kartonowo-gipsowa-jak/msg121668/#msg121668

A ja się biorę do pracy.

Offline pasterz

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lutego 2017, 14:06:43 czas Polski »
No i pierwsze cięcie za mną:

Offline pasterz

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2017, 15:10:02 czas Polski »

i pierwsze obrzeże...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2017, 22:26:30 czas Polski »
Nie widzę żadnych zdjęć :(
Czy wrzucasz jako załącznik czy jako link do jakiegoś obcego, "parszywego" serwera?