24 Czerwca 2026, 18:26:53 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 85523 razy)

Offline krzyś48

Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #480 dnia: 01 Marca 2018, 09:23:46 czas Polski »
Wasz tok myślenia jest dobry,
Najbliżej był @MChObi,tylko że półeczka na ołóweczki i metróweczki,ale jajka także można położyć  ;D
Tylko nie wiem po co ???
No i teraz na ciebie chłopie przyszła kolej Meridox-sie :P
W czym ty pracujesz że nie marzniesz,jaki płyn masz zalany że w ujemnych temperaturach takie rzeczy wyczyniasz...boję się jak przyjdzie lato :o
Małe projekty to rozumiem,ale tu to pojechałeś na maxa(przynajmniej dla mnie) :)
Tak cię nie ,,lubię i zazdraszczam ''że nie potrafię tego wyrazić :-\
SIADAJ!!!
6+
 ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #481 dnia: 01 Marca 2018, 10:04:00 czas Polski »
fajnie że się Wam podoba :)

co do wymiaru to są duże ale dokładnie zmierzę dziś i podam dokładne wymiary
co do kleju to zwróć uwagę na filmie na scenerię gdy kleję ;) klejenie i wykonczenie robiłem w ciepłym domku na stoliku kawowym ;D jedynie prowadnice kleiłem na pilarce ale to też materiał był ciepły przyniesiony z domu i od razu do domu odniesiony spowrotem żeby skleił a nie zamarzł :) a wtedy jeszcze temp była ok 2 na plusie
Rysunek mogę wysłać na maila jak chcesz (podaj na pw) ale to na szybko narysowane w paincie, obrazek wklejony do worda i wydrukowany
a co do oleju z ogórków :P to kiedyś dostałem na próbę od zaprzyjaźnionej firmy na spróbowanie :) jest to olej do blatów ( ma bardzo przyjemny zapach :) ) był w dużym pojemniku kilku litrowym i jest cholernie drogi, a jak dostawałem to akurat kończyły się ogórki na zagrychę to słoik się przydał ;) nazwy niestety nie pamietam , ale oprócz tego że nie śmierdzi to jest całkowicie bezbarwny - drewno po nim nie ciemnieje

Krzysiu4853 :P na mróz  najlepsza jest pozytywna energia wewnętrzna ;) i szkoda że nie byłeś moim nauczycielem w szkole bo z ocenami od Ciebie to pewnie osiągnąłbym nowy poziom bycia magistrem, profesorem, inżynierem itd. :P
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2018, 10:05:49 czas Polski wysłana przez meridox »

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: 01 Marca 2018, 12:27:36 czas Polski »
Nie wiem czy to pytanie już było- gdzie kupowałeś te profile?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #483 dnia: 01 Marca 2018, 12:52:22 czas Polski »
Powiem tak :

Sanki super
Dodatki extra
Wykonanie b.dobre ( co prawda nie wiem jak ogórki się sprawdzą w zabezpieczeniu ale mam wiarę )

I  żeby nie było za kolorowo powiem tak :

Do jasnej cholery zrób wreszcie sobie jakiś stolik pod tą wyrównywarko-grubościówkę bo od samego patrzenia bolą mnie kolana i kręgosłup ;D
Zrobiłbym 2 dłuższe trzymaczki (ściski ) abyś mógł  złapać coś wąskiego bo trochę ( moim zdaniem ) są za krótkie .
I serio temperujesz ołówki makiety od strony napisu ?? , wiem wiem to nie festoolowe ołówki ale taki błąd nowicjusza to tak jakbyś ręką tarcze piły chciał zatrzymać .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #484 dnia: 01 Marca 2018, 16:39:43 czas Polski »
profile kupiłem na aledrogo, w tym momencie były najtańsze za metr i miały ściankę górną 3 mm a nie 2 mm

co do szafki na grubościówkę to nie mam miejsca na taką, ona ma miejsce swoje pod stołem i wyciągam ją jak tylko potrzebuję a tak zajmowała by dodatkowe miejsce którego i tak już nie ma .

A co do ołówków i ich ostrzenia wygląda na to że jednak dobrze naostrzyłem :) spójrz ile osób zauważyło że mam ołówki makity ;D to tak samo jak reklamy wiszące do góry nogami, bardziej przyciągają wzrok ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: 01 Marca 2018, 17:22:58 czas Polski »
Jaki jest rozmiar sanek

tak z grubsza ;)

Maras

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: 01 Marca 2018, 21:30:36 czas Polski »
Witaj

Filmik na YT już z samego rańca oglądałem i prawie kawę wylałem przez te gapiostwo w ekran  ;D
Bardzo ładnie i co mi się podoba każdy krok wytłumaczony dokładnie i rzeczowo Brawo Ty.

Mam pytanie do Ciebie , sklejka 21 cm . Czy ta grubość jest odpowiednia , czy można śmiało dać cieńszą  ,czy akurat taka była ?   

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #487 dnia: 01 Marca 2018, 21:45:54 czas Polski »
Grubość sklejki jest kompromisem. Im grubsza, tym większa sztywność, ale odbywa się to kosztem wysokości cięcia.

[regulamin!!!]

meridox

• Gość
« Odpowiedź #488 dnia: 02 Marca 2018, 07:51:26 czas Polski »
dokładnie tak ja napisał p.karwacki

grubsza płyta jeszcze dodaje wagi przez co cięższe są mniej wygodne do pracy ale w moim przypadku te kilka kilogramów różnicy nie robi a zależało mi na wpuszczeniu w podstawę profili. Profil ma 12 mm wysokości więc taka grubość sklejki umożliwiła mi wpuszczenie je i oprócz kleju na wzmocnienie wkręcikami, przy cieńszej nie dało by rady. Jeśli nie robisz profili to 21 jest zdecydowanie za gruba, do tych rozmiarów w zupełności wystarczyłaby sklejka 9-12 mm do mniejszych sanek nawet 6 mm też by mogła być,
Za jakiś czas będę robił sanki w wersji mini i pod kątem 45st. tam już zastosuję cięższą sklejkę

Maras

• Gość
« Odpowiedź #489 dnia: 02 Marca 2018, 08:55:55 czas Polski »
I podziękował serdecznie :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #490 dnia: 24 Marca 2018, 12:20:09 czas Polski »
o kurczaki normalnie zapomniałem o tym wątku :(
juz nadrabiam zaległości

meridox

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 26 Kwietnia 2018, 07:50:00 czas Polski »
Witajcie po przerwie :) mam nadzieję że jeszcze tu zaglądacie ;)
Troszkę się ostatnio popracowało a efekty zobaczycie na filmikach :)

budki lęgowe

Wymiana noży  w strugarko grubościówce Meec, Titan, Scheppach, Dedra, Bass, Eurotec, Zipper, Einhell itp

&t

półki garażowe

&t

Strugarko - grubościówka do 1000 Pln. Eurotec 2450W test i ocena

&t

Offline Mariany

« Odpowiedź #492 dnia: 26 Kwietnia 2018, 10:19:29 czas Polski »
Zaglądamy i czekamy na Twoje filmy :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: 07 Maja 2018, 22:15:05 czas Polski »
to skoro zaglądacie to jest komu pokazać :)

Brakowało mi strugnicy z imadłem do prac ale  miejsca mało i nie ma gdzie postawić :(
Więc myśl była taka żeby zrobić mini strugnicę nakładaną na blat czy kobyłki a że u mnie od pomysłu w głowie do gotowego tworu długo nie trzeba więc powstała, oto ona :)

Film wyszedł troszkę przydługi więc podzieliłem go na dwie, części ale starałem się uchwycić najwięcej szczegółów krok po kroku :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #494 dnia: 10 Maja 2018, 10:20:48 czas Polski »
jest i druga część :)