21 Kwietnia 2026, 10:46:43 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 83711 razy)

meridox

• Gość
Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Marca 2017, 19:49:46 czas Polski »
no to odzyskałem swój watek :) aczkolwiek bez jednej strony :( wystarczyło wysłać kilka odpowiedzi żeby pojawiła się strona 5 :)
A skoro już mogę pisać i dorzucać fotki to wrzucę coś zanim Kozio albo Specu wyskoczą z "jaki tu spokój " :)

Ostatnio na jakimś zdjęciu u kolegi Amigorga zauważyłem fajne "pomocniki" do skręcania (kątowniki) i stwierdziłem że też takie sobie zrobię :)
Więc w ruch poszła sklejka 15mm , dałem ją podwójnie żeby była mocniejsza i stabilniejsza . Odmierzyłem, wyrysowałem , wyciąłem na wyrzynarce stołowej i skleiłem :)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2017, 20:01:56 czas Polski wysłana przez meridox »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Marca 2017, 20:04:01 czas Polski »
po sklejeniu sklejki  przyszedł czas na listwy, znalazłem w odpadkach kawałek listew chyba z orzecha wiec przyciąłem na odpowiednią szerokość i wyfrezowałem rowek aby ładniej , równiej i mocniej się skleiło ze sklejką

meridox

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Marca 2017, 20:05:39 czas Polski »
teraz wszystko schnie, jutro  powiercę otwory  pod ściski i zabezpieczę olejem bądź lakierem, robię oczywiście nie jedną sztukę tylko dwie sztuki o długości boku 25 cm i dwie mniejsze sztuki o długości boku 12 cm

meridox

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Marca 2017, 13:27:38 czas Polski »
no to dzień następny :) wszystko sklejone jak należy wiec czas przyciąć za długie listwy odmierzyć równo otwory i wywiercić je :) do wiercenia użyłem wiertła puszkowego 35mm

meridox

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Marca 2017, 13:36:34 czas Polski »
jeszcze kontrola czy kąty zachowane , przeszlifowane ranty i krawędzie i padło na lakier bezbarwny jedwab matowy firmy BAUFIX 2w1 (grunt i lakier)    tak w skrócie kupiony w Lidlu za 10 zł :P i schnięcie :)   teraz będę musiał sobie coś wymyślić żeby je przetestować w praktyce ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #65 dnia: 22 Marca 2017, 14:40:17 czas Polski »
Bardzo gustowny i na pewno będzie się często przydawał. Ja zrobiłem sobie prostszy w swojej konstrukcji, ale też sobie chwalę. Trzyma kąt i przy składaniu mebli sięgam po niego częściej niż po metalowy kątownik Topexa.

Offline marek20

« Odpowiedź #66 dnia: 26 Marca 2017, 11:20:06 czas Polski »
Jaką masz tarczę w tej pilarce maca ?? Moja już się stępiła po rozcinaniu beli i robieniu z niej stołu pod frezarkę ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Marca 2017, 15:19:06 czas Polski »
ta fabryczna maca już dawno poszła na żyletki a tarcz mam kilka , każda budżetowa i z innej parafii ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Marca 2017, 20:38:20 czas Polski »
Przyrząd do wczepów prostych - sanki do frezarki. tak sobie pomyślałem że mógłby się przydać :) a jak pomyślałem tak też uczyniłem :)

filmik do krok po kroku :)       
&t=3s   

meridox

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Marca 2017, 18:09:09 czas Polski »
no i kolejny słoneczny dzień i szkoda było w domu siedzieć więc czmychnąłem do garażu :) z kawałków listewek postanowiłem popełnić uchwyt na lampki do wina nakładany na szyjkę butelki. A że listewek okazało się całkiem sporo to się okazało że ów uchwytów będzie 6 sztuk :) (będzie co wciskać znajomym :) a gdy już pociąłem i pokleiłem listewki wpadł mi do głowy kolejny projekcik stojaka na wino. Więc kolejne listewki poszły do klejenia i się wtedy tragedia stała . :( okazało się że ścisków nigdy za wiele i zabrakło na ostatnią klejonkę. więc w ruch poszły kawałek płyty dwie listwy , kilka wkrętów i kliniki do układania podłóg :) grunt że zamierzony cel osiągnięty :) teraz wszystko schnie i pojutrze będę kończył :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Marca 2017, 21:34:51 czas Polski »
Weź ty chłopie coś zrób z tym wątkiem...

meridox

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Marca 2017, 20:28:29 czas Polski »
tydzień temu wysłałem wiadomość że 4 strona nie działa ale dalej bez odzewu :( moderatora brak :(

Offline Marian Max Kolanko

« Odpowiedź #72 dnia: 29 Marca 2017, 22:44:25 czas Polski »
Kiedy się jeden mój kolega upił, to drugi pedzioł "Rysiu w piątek stracił wontek".
Czuwaj

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Marca 2017, 23:02:57 czas Polski »
Miałem w takiego blaszaka zainwestować ale stwierdziłem że za niski... a już nie wspomnę o zimnie w zimę... dryt wzdryga na samą myśl...

meridox

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Marca 2017, 01:24:52 czas Polski »
dlatego nie brałem z dachem spadzistym do tyłu lecz dwuspadowym, jest wyższy. A w zimę fakt zimno ale przynajmniej jak się ociepli nie muszę w domu siedzieć i mam gdzie wyjść i podłubać zamiast siedzieć przed szklanym ekranem