21 Kwietnia 2026, 20:55:49 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 83731 razy)

Fulicarius

• Gość
Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #210 dnia: 16 Września 2017, 07:21:09 czas Polski »
a co do lodówki to spokojnie jest  w szafie stoi , nie duża ale kilka browarku się w niej mieści
No to teraz ja mam na kim się wzorować ;D
Zuch!

meridox

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 19 Września 2017, 15:17:21 czas Polski »
raven połóż sobie kawałek plyty na takiej wysokości swojej dłoni jak  na rysunku i sprawdź jak się pracuje tak nisko :) od razu sam stwierdzisz co tym obrazkiem można se wytrzeć ;)

Czas na kolejny projekt :)

będzie to stolik kawowy w stylu  industrialnym z półką i szufladą na pierdółki zrobiony z odpadków, przydasiów i szkoda wyrzucić :)

podstawa stolika to były stojak piły taśmowej, która ostatnio dostała za podstawę szafkę, stojaka szkoda było wyrzucić więc trafił na półkę przydasiów gdzie długo nie poleżał ;) jest masywny i stabilny z blachy 1,5 mm malowany proszkowo na czarny mat z gumowymi nóżkami.

dziś zrobiłem klejonki na blat i na półkę, blat jest zrobiony z przekładek transportowych, po wyrównaniu na strugarce i grubościówce kantóweczki mają wymiar 1100x70x35 zrobiona klejonka ma mieć koncowy wymiar 1200x600x35, blat będzie postarzany metodą szczotkowania, wykończony bejca + przetarcie i na to lakier matowy. Dlaczego tak będzie zrobiony? odpowiadam :) bo jeszcze tak nie robiłem i chce zobaczyć jak wyjdzie na własnej skórze ;)

dolna półka to klejonka z listewek klonowych które dostałem od Marcina ( m_kosa ) i po wyrównaniu ma 20mm grubości

obje klejonki sklejone klejem poliuretanowym schną i ciąg dalszy zabawy jutro :)

poniżej zdjęcia projektu i  blatu z tym że szufladka jeszcze nie wiem czy będzie w szerszej czy węższej części

meridox

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 19 Września 2017, 15:18:27 czas Polski »
i zdjęcia półeczki

Offline raven

« Odpowiedź #213 dnia: 19 Września 2017, 15:22:02 czas Polski »
raven połóż sobie kawałek plyty na takiej wysokości swojej dłoni jak  na rysunku i sprawdź jak się pracuje tak nisko  od razu sam stwierdzisz co tym obrazkiem można se wytrzeć
Dodaj do tego wysokość struga, czy innego narzędzia, którym obrabiasz drewno, dodaj też optymalny kąt nacisku to na narzędzie, i wyjdzie Ci, że taka wysokość wcale nie jest zła. Przynajmniej ja na takiej pracuje, i jestem zadowolony.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #214 dnia: 19 Września 2017, 15:27:11 czas Polski »
Bo meri robi tylko uber precyzje vide pierwszy z lewej ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 19 Września 2017, 15:47:22 czas Polski »
według tej foty to środkowa jest ok, na prawej na fotce człowieczek się garbi :) wszystko zależy od wysokości człowieka i od tego jak długo się robi żeby pozycja była jak najmniej męcząca no i oczywiście od tego co się na nim robi bo gdy chodzi o stół do montażu mebli będzie dużo niższy od tego na którym dłubie małe przedmioty i mówcie co chcecie nadal uważam że nie ma czegoś takiego jak jakaś średnia ogólnie przyjęta wysokość blatu roboczego, nadal będę się upierał że każdy powinien wysokość dostosować do swojego wzrostu i przedmiotów jakie na nim będzie robił tak żeby było mu wygodnie i żeby robił wyprostowany , to naprawdę mniej męczy :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #216 dnia: 20 Września 2017, 11:40:33 czas Polski »
Ja pytając o wysokość blatu pytałem konkretnie o wysokość blatu piły taśmowej, bo zawsze na rycinach i zdjęciach wiedziałem, że taki blat wygodnie jak jest sporo wyżej od blatu pilarki stołowej i sam tak planuję zrobić. Trochę sobie jeszcze poczytałem i znalazłem stwierdzenie, że niektórym jest wygodnie gdy taki blat znajduje się trochę poniżej ich łokcia. Gdzie indziej podawana byłą wysokość w calach odpowiadająca +/- 100 cm (niżej jeśli używamy taśmówki do rozcinania sporych dech). Oczywiście zgadzam się, że każdy powinien dopasować pod siebie, aczkolwiek warto też skorzystać z doświadczenia kolegów, który spędzają przy taśmówce kilka godzin w tygodniu a nie godzinę albo mniej w miesiącu .....jak ja :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 20 Września 2017, 19:30:54 czas Polski »
projekt stolika przenoszę do działu krok po kroku i dostępny jest pod linkiem http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stolik-kawowy-w-stylu-industrialnym-z-polka-i-szuflada/new/#new

Offline vitter

« Odpowiedź #218 dnia: 20 Września 2017, 23:13:00 czas Polski »
nadal uważam że nie ma czegoś takiego jak jakaś średnia ogólnie przyjęta wysokość blatu roboczego
jak to nie ma a stół festoola  ;) ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: 21 Września 2017, 08:13:08 czas Polski »
nie no fesoolem mnie przekonałeś  ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 01 Października 2017, 22:17:06 czas Polski »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 10 Października 2017, 19:01:52 czas Polski »
no i stolik już w miejscu docelowym :) na żywo wygląda zajebiście :)

No i jeszcze takie na szybko:

wieszak na klucze       

i nosidełko-stojak na wino lampki           

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: 10 Października 2017, 20:11:32 czas Polski »
Mery - stolik i nosidełko pierwsza klasa!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 10 Października 2017, 21:13:12 czas Polski »
Fajny ten stolik...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 10 Października 2017, 21:45:50 czas Polski »
Poproszę nosidełko na wino, wino sobie kupię ;D ;D ;D