18 Kwietnia 2026, 17:36:27 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 83363 razy)

Offline wertus23

Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #315 dnia: 17 Grudnia 2017, 13:47:53 czas Polski »
No właśnie, do jakiś mniejszych elementów, do listewek się nada, ale jak coś większego, grubszego no to klops.
Mam do wyboru - kupić taki sprzęt lub robić samemu wg własnej konstrukcji -tylko ten przechył tarczy trzeba opanować.
Często używałeś tej funkcji przechyłu?
Jaki sprzęt masz na oku?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: 17 Grudnia 2017, 16:15:45 czas Polski »
dość często, jak się robi pierdółki to często trzeba coś pod kątem. Poza tym jak regulacja pochyłu to łatwiej ustawić tarcze w pionie  niż regulować pilarkę pod blatem

a pilarka będzie taka  https://www.google.pl/search?q=makita+mlt100&client=opera&hs=MJd&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjY66utqpHYAhVjJcAKHZDID5AQ_AUICygC&biw=1366&bih=629

daka

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: 17 Grudnia 2017, 17:08:54 czas Polski »
Mery najpierw kurier musi ją wziąć :D

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #318 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:07:42 czas Polski »
A podobno ostatnio Spec mówił kurierowi, że go nie lubisz (znaczy kuriera). To nie wiem kiedy Ci dowiezie  :D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:16:08 czas Polski »
Mery najpierw kurier musi ją wziąć :D

A to już nie mój problem ;D  zapłaciłem za piłę i za transport, jak kurier nie weźmie to niech sprzedający wsiada w PKSa i ją osobiście przywozi ;D

A podobno ostatnio Spec mówił kurierowi, że go nie lubisz (znaczy kuriera). To nie wiem kiedy Ci dowiezie  :D

Oj Stachu wymyśliłbyś coś lepszego ;) przecież wszyscy na całym świecie, a może i dalej, wiedzą że Spec i kurier to są dwie osoby na całym świecie które nigdy się zejść i dogadać nie mogą ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:18:24 czas Polski »
takie tam nie wiadomo co ;)

[ Invalid YouTube link ]

kwita

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:41:19 czas Polski »
No i coś z niczego... Super:)
Zazdraszczam czasu i pomysłów...
W zeszłym roku zrobiłem coś podobnego, tylko że ze znalezionego kawałka olchy, około 50cm, obustronnie obciętej przez bobra. Przeciąłem to tylko wzdłuż, od spodu stopki filcowe i nawierciłem sednikiem pod podrzewacze od strony kory.

Mery, jak patrzyłem, gdy na wyrówniarce pracujesz w koszuli flanelowej z rozpiętymi mankietami to aż mi ciarki przeszły. Wiele lat temu miałem podobny przypadek... Szlifowałem szlifierką prostą ze szczotką drucianą u wujka w warsztacie blacharskim, coś około 20.000 obrotów i chwyciła mi rękaw. Nie muszę pisać co było dalej...
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2017, 18:43:38 czas Polski wysłana przez kwita »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:55:24 czas Polski »
Amator , kto by kończył szlifowanie na gradacji 240 jak można 1500 skończyć ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 17 Grudnia 2017, 19:36:45 czas Polski »
Bardzo podoba mi sie że oprócz stolarskich umiejętności, rozwijasz się także filmowo. Tylko zmień proporcje obrazu w programie to obraz będzie na cały ekran.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: 17 Grudnia 2017, 20:01:26 czas Polski »
Kwita ja też pracuję (nawet na dwa etaty) do tego rodzina i małe dziecko w domu ale jak się lubi i się chce  to się zawsze chwila znajdzie na podłubanie.
Co do rękawów to bardzo dobrze wiem o czym piszesz i naprawdę za każdym razem jak podchodzę do narzędzi elektrycznych to zawsze jak mogę to podwijam rękawy albo ściągam ale teraz jest u mnie przymrozek a warunki widać i bez kurtałki to bym się szybko załatwił i rękawów już wyżej nie mogłem podnieść bo ubrany na cebulke byłem ;D

Obi ale ja się urodziłem i umrę jako amator ;D

Kozio filmowo to ja w przepaść wpadłem taką że hoho :) 11 lat studio wideo miałem , wesela, clipy, filmy szkoleniowe itp, zawsze na najlepszym sprzęcie a teraz nagrywam telefonem i obrabiam na laptopie który 10 minutowy film przetwarza (uwaga ostatnio padł rekord ;D 38 godzin )  Kilka osób już mi mówiło " Mery wszystko fajnie ale zacznij gadać do kamery " no ale jak ? jak jej nie mam ;D
przyjdzie czas i kasa to będzie i sprzęt do nagrywania i jak zacznę gadać to będziecie chcieli żebym przestał ;D ale jak dotąd zawsze jakieś ważniejsze wydatki w narzędzia są :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: 17 Grudnia 2017, 21:29:09 czas Polski »
Mery, jak zwykle super robota! Jak Ty to chłopie robisz, że czas znajdujesz żeby codziennie coś powalczyć?? :D
Tylko taka sprawa - muszę się zgodzić z Kwitą..ciary mnie przeszły przy wyrówniarce i przy rozcinaniu chwiejącego się klocka na dwie części...wystarczy chwila i masz po palcu..szkoda by było..
Mam kanał zasubskrybowany od dawna ale, wstyd przyznac, dopiero niedawno zacząłem oglądać regularnie..

meridox

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 17 Grudnia 2017, 22:12:36 czas Polski »
dla Waszych spokojności ducha przy oglądaniu mnie dalej, uroczyście obiecuję że jutro z samego rana pójdę i zrobię popychacze do piły i strugarki bo używanie tych plastików które  były w zestawach jest bardziej niebezpieczne niż ich brak :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #327 dnia: 17 Grudnia 2017, 22:33:49 czas Polski »
o tak, te plastikowe popychacze sa paskudnie sliskie. Ale jakby je przykrecic do kawalka sklejki w formie "L", zeby popychacz mial czym popchnac material, to mogloby zagrac. Tez mam to w planach :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #328 dnia: 17 Grudnia 2017, 23:01:22 czas Polski »
Też planuję, ale nie mogę się zebrać. Nawet mam starą karimatę kilku mm aby przykleić na stopę popychacza do równiarki. Jest tępa, więc powinna się nadać na coś takiego:

meridox

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Grudnia 2017, 13:36:48 czas Polski »
Chcieliście mnie pobić a ja broniąc się słowo  rzekłem więc -7 w garażu z samego rana nie mogło mnie powstrzymać ;)
Na stronie mistrza wycinanek włosowych znalazłem szablon popychacza :) więc wzór już mam :) troszkę tylko powiększę otwór na moją wielką grabę , dodałem sobie w celach ozdobnych napis wycięty na 4mm sklejce na włosówce i całość będzie ze sklejki (w środku 18mm i po bokach 4mm czyli razem 26mm) ;) Napisy powycinane i teraz sklejki się kleją i czekają na wycięcie otworu na rękę, załamanie krawędzi i jakiś olej na wierzch :) i proszę nie bijcie mnie już ;)