Zbieram wiedzę:) Trafnie powiedziane:)
Robię różne rzeczy. Głównie zabawki dla synka. Mam kilka projektów rozgrzebanych, bo coś się klei, coś schnie, coś czeka na przesyłkę itd. A poświęcam temu zaledwie kilka godzin w tygodniu ( i to nie zawsze). Ale niedługo wszystko trzeba będzie wykończyć i chciałbym to zrobić inaczej niż farbami albo lakierem akrylowym. Nie żeby farby albo lakier były brzydkie, ale w związku z tym, że dopiero zaczynam dłubanie w drewnie, to chciałbym sie poduczyć i popróbować przy tej okazji różnych rzeczy. A że wymyśliłem sobie, że będę wszystko robił metodami ręcznymi bez prądu, to chciałbym, żeby też wykończenie było możliwie naturalne. No i oczywiście bezpieczne dla dzieci.
Sposób z pastą woskową znam, ale nie brałem go pod uwagę ze względu na terpentynę lub benzynę lakową. Obawiam się, że to nie będzie bezpieczne dla dzieci. Chciałbym drewno zabezpieczyć samym woskiem jak to drzewiej bywało. Z tego co się orientuję to przed wiekami właśnie samym woskiem zabezpieczano drewno (ale możliwe że nie mam racji) i chciałem zaczerpnąć wiedzy jak to zrobić. Nie musi to być zabezpieczenie super trwałe.