26 Czerwca 2026, 20:27:17 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39672 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Maja 2017, 14:01:19 czas Polski »
Szczerze to nie pamiętam czy jest to w katalogu ujęte a nie mam go teraz przy sobie. Wiem natomiast, że wystarczy w autoryzowanym punkcie Bluma opisać problem i na pewno pomogą i udzielą takiej właśnie odpowiedzi. Ja też nie wszystko wiem ale dąże do tego by zawsze się dowiedzieć a nie rzucić klientowi, że "sie nie da" i już.
Kolega wyżej fajnie opisał o tym, że trzeba rzucić temat a potem po całej wsi lata aż się dowie. I tak właściwie chciałbym skwitować ten wątek o kuchni. Większość da się zrobić tylko trzeba pytać i szukać.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 29 Maja 2017, 15:27:31 czas Polski »
Ja potrzebowałem metabox z bluma pełny wysuw. W hurtowni powiedzieli że takich nie ma i nie produkują. Mówię że są bo znalazłem w katalogu blum. To musiał  się Pan pomylić. Zadzwoniłem jeszcze sie upewnić do bluma. Są takie oczywiście. W kobieta z jednej z większych hurtowni na Śląsku, autoryzowany sprzedawca blum twierdzi inaczej. Jak bym jej uwierzył to bym szuflad nie miał. Czasem więc znajomość katalogu lub po prostu chęć jego otworzenia i poszukania czegoś dają wiele.

Ja tam Piotrka chwalę i podziwiam ze mu sie chce. Mante zamknęli bo mało kto chciał pomagać tylko się śmiali z amatorów. Kiedyś Piotr pomógł mi w nocy rozwiązać zagadkę zawiasu, hehe. Serce na dłoni po prostu.

A film to może nawet łatwiej nagrać i pokazać niż znowu żonę z dziećmi do kościoła w niedzielę wysyłać żeby 50 zdjęć do wątku wrzucić i opisać: D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #257 dnia: 29 Maja 2017, 16:02:26 czas Polski »

Ja potrzebowałem metabox z bluma pełny wysuw. W hurtowni powiedzieli że takich nie ma i nie produkują.

I tu jest jeden zasadniczy problem który trzeba samemu ogarnąć. W większości hurtowni po prostu mają Bluma na stanie jak i każdej innej firmy akcesoria. Nie do końca czasem wiedzą co z czym ale udają, że tak ma być. Po prostu im nie zależy.
Ale pewnie jest jakaś jedna z pełną autoryzacją czy jak to zwał. U mnie taki jest Horst na Hutniczej. Oni specjalizują się w Blumie i jak powiedzą, że czegoś nie ma to nie ma. Brzmi to trochę jak reklama ale to tylko fakt. Bardzo profesjonalne podejście do tematu mają i liczyć można na pełne wsparcie.

Offline L4

« Odpowiedź #258 dnia: 29 Maja 2017, 16:07:44 czas Polski »
A film to może nawet łatwiej nagrać i pokazać niż znowu żonę z dziećmi do kościoła w niedzielę wysyłać żeby 50 zdjęć do wątku wrzucić i opisać: D

Film niekoniecznie tak łatwiej, zwłaszcza jeśli kręci się go w czasie normalnej pracy zarobkowej i nie zawsze jest okazja (i świadomość) żeby wszystko ładnie w kadrze ująć i opisać. Ze zdjęciami wydaje mi się dużo prościej w konkretnych krokach pokazać co do czego przybijamy.
Dla mnie największym problemem jest (poza latami praktyki i wyrobieniem sobie nawyków dających największą precyzję pracy) ogarnięcie tego wszystkiego co nam pracę może ułatwiać czy w ogóle umożliwiać - czyli wertowanie katalogów, stron czy męczenie kolegów na forum żeby znaleźć konkretny zawias czy prowadnicę o której istnieniu w ogóle nie mogliśmy mieć wcześniej pojęcia.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 29 Maja 2017, 17:16:20 czas Polski »
Z Twojego z kolei wynika jakbyś maści na wiadomo co potrzebował.
Jak dla amatora-mnie Piotr piszę i ilustruje swoje prace w sposób zupełnie zrozumiały, a jak mam jakieś wątpliwości to pytam (strona wcześniej). Śmieszny wydaje mi się tylko konkurs gdzie odpowiedzią na pytanie "co użyć jak nie ma ogranicznika kąta" jest (werble)... ogranicznik kąta, ale może amatorskie poczucie humoru.

Nie ma się co denerwować, Piotr napisał o braku ogranicznika przy HK-XS, ale jakbyś L4 zauważył, u góry są zawiasy, do których są ograniczniki kąta otwarcia 86 stopni. Przy HK-S nie ma zawiasów :) ale są do nich ograniczniki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #260 dnia: 29 Maja 2017, 23:22:35 czas Polski »

czy trzeba sobie zęby połamać na wiórach żeby w ogóle kojarzyć takie fakty?

Czasem chodzi po prostu o doświadczenie i tym tutaj próbujemy się dzielić. Ale dobra. Zamknijmy już ten temat. Filmiki nagram w przyszłym tygodniu i opiszę w nich Aventosy. Faktycznie ciężko jest kręcić w czasie pracy gdy jest dużo do zrobienia a czasu mało.
Pewnie w niedzielę (jak Żona z dziećmi pójdzie do kościoła ;) ) wrzucę serię zdjęć z opisami.

Dziś tak na szybko drobna porada.
Zapomniałem zamówić oryginalnego obrzeża do blatu a zamontować już trzeba.
Bierzemy odpad z owego blatu i odcinamy paski około 42mm

Następnie przy pomocy opalarki ściągamy laminat (zdjęcie mi się coś nie zapisało).
Z odległości kilku cm podgrzewamy od góry i jakimś nożykiem czy szpachelką sprawdzamy czy odchodzi od blatu. Jeśli tak to jedziemy dalej. Musimy uważać żeby nie przepalić laminatu. Klej powinien na tyle puszczać, że szpachelka powinna bez większego nacisku rozdzelać laminat od reszty.
Zostaje nam pasek z odrobiną wiórów.

Najlepiej zebrać je szlifierką taśmową do gładkości.

Nagrzewać musimy od góry laminatu a nie pomiędzy bo zostanie za dużo wióra na pasku przez co będziem mieli więcej szlifowania. Na zdjęciu pokazałem różnicę między nagrzewaniem od góry a tym prosto na klej.

Tak uzyskany pasek naklejamy klejem kontaktowym na brzeg blatu i jak już zwiąże to nożykiem i papierkiem obrabiamy. Tu uwaga bo wystający laminat jest mocno łamliwy.

Ps. Trochę niefortunny stół wybrałem do zdjęcia ale mam nadzieję widać dobrze.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2017, 23:26:16 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #261 dnia: 29 Maja 2017, 23:27:26 czas Polski »
a co to za pilarka Panie szanowny? he?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #262 dnia: 29 Maja 2017, 23:29:02 czas Polski »
Bernardo 3200. Ale pomińmy to póki co. Jak przyjdzie czas to szerzej o tym pogadamy ;)

Offline L4

« Odpowiedź #263 dnia: 29 Maja 2017, 23:38:59 czas Polski »
Bernardo 3200. Ale pomińmy to póki co. Jak przyjdzie czas to szerzej o tym pogadamy ;)

Hoho, ja się podglądactwem zatrzymałem na etapie tego małego Sheppaha czy cośtam co kupiłeś okazyjnie i cieszyłem się, że mam lepszą piłę od Speca a tu proszę...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #264 dnia: 29 Maja 2017, 23:53:40 czas Polski »

Kiedyś Piotr pomógł mi w nocy rozwiązać zagadkę zawiasu,

To Przemek77 był. Jak my się głowili On wpadł z innym punktem patrzenia i ciach rozwiązana zagadka ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 30 Maja 2017, 07:17:51 czas Polski »
Z tym laminatem to dobry choc czasochlonny patent.
Takie rzeczy to ja lubię podpatrywać ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #266 dnia: 30 Maja 2017, 11:36:56 czas Polski »

Czy to jest w katalogu ujęte

Sprawdziłem właśnie. Tak. Jest ujęte to w katalogu.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #267 dnia: 30 Maja 2017, 22:07:05 czas Polski »
Ok. Sam nie wiem od czego zacząć więc wrzucam kilka fotek prawie gotowej kuchni dla wyobrażenia sobie całości. Mam również nadzieję, że stworzy to pytania na które odpowiem i nie będę musiał elaboratów rozpisywać ;)
Jeśli jednak nie padną to do niedzieli jakoś w kupę sklece opisy do reszty zdjęć i tu wrzucę. A po niedzieli będzue obiecany filmik.

Offline L4

« Odpowiedź #268 dnia: 30 Maja 2017, 22:18:55 czas Polski »
LEDy klient wybierał? Myślałem, że tylko w obudowach PC taka zaraza...

Jak zabudowujesz taką wolno stojąca lodówkę? Zostawiasz jakieś szczeliny/kanaliki na wentylację?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #269 dnia: 30 Maja 2017, 22:28:25 czas Polski »
Ledy jakie klient chce takie montuję. Tu była dyskoteka RGB ;) W święta bez choinki się obędzie.

Co do lodowki to z boku zostaeiam kilka/kilkanaście mm ma swobodne manewrowanie. Natomiast dół i góra w/g wskazań producenta konkretnego modelu. Tu malutki babol powstał bo klient nam podał wymiar wraz z wypustem z tyłu. Nie było możliwości by to wcześniej sprawdzić. Skutkiem jest dość duża wizualnie przestrzeń do szafek. Trochę skompensuję to blendą.