28 Czerwca 2026, 08:11:30 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39685 razy)

Offline Andriu

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lutego 2017, 11:11:22 czas Polski »
będzie fajny wątek, masz umowę wynajmu,  zwróć uwagę  na okresy wypowiedzenia,  oraz  kwestie  usprawnień  czyli kasy  którą  dołożysz. Z tym styropianem na  okno  bym się wstrzymał, bo  światło jest potrzebne, lepie  zamówić  szybę zespoloną i wstawić,  więc  ciepło tez zatrzymasz,  coś przydałoby ci się do  podzielenia warsztatu na  dwie  części, czystą  do montażu i brudną  kurzową, nie wiem jakaś  roleta,  ja  mam małe  pomieszczonko osobno z piłą  wiertarką  i ukośnicą, ale i tak w części montażowej dużo  kurzu jest  i  potem czyszczenia gotowych wyrobów, ja  owijam streczem  i tak sobie stoi
ja bym zrobił w części gdzie ci stoi  piła  stanowisko montażowe,  jakaś ścianka oddzielająca  od drzwi  i tam  bym opierał  materiał  który  przywozisz,  nad tym stanowiskiem  zrobiłbym  antresole  na  słupach  jakaś  osb  na wierzch  i tam  bym składował drewno i suszenie  przy  okazji.  na środku  piła którą  kupisz ustawiona równolegle do  strugarki   blisko,  stanowisko do lakierowania   przy drugim oknie  oddzielone  od reszty  zakładu aby się nie kurzyło

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lutego 2017, 11:15:21 czas Polski »
Z tym styropianem na  okno  bym się wstrzymał, bo  światło jest potrzebne
Racja! Tylko, że ja pisałem o zasłanianiu na noc tudzież nieobecność w warsztacie a wtedy średnio potrzebne mu tam światło ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lutego 2017, 13:17:27 czas Polski »
no ja widzę chłopaki że już mu wyremontowaliście i urządziliście warsztat :) jak bedzie chłopak potrzebował rady to sie spyta a teraz dajcie mu sie nacieszyć tym co sam znajdzie i zrobi :)

Offline Andriu

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lutego 2017, 13:19:37 czas Polski »
sam wiem z doświadczenia że lepiej  powiedzieć  coś wcześniej i to rozważyć, niż  potem  kiedy  już  wszystko zrobione  zauważyć  że trzeba  to było  tak i tak , ale nie mówiłem  bo  co ja się mam  wtrącać.

Offline marek20

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lutego 2017, 15:17:18 czas Polski »
Specu zapamiętaj jak coś jest głupie ale działa to nie jest głupie ;D

Offline L4

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lutego 2017, 15:33:29 czas Polski »
Nie widzę najważniejszego, gdzie ten ekspres do kawy wabiący profesjonalistów?

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lutego 2017, 17:32:32 czas Polski »
tak patrze i wpadlo mi w oko biurko.Specu, daj namiary na producenta albo sklep  ;D ;D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lutego 2017, 18:24:39 czas Polski »
Nie widzę najważniejszego, gdzie ten ekspres do kawy wabiący profesjonalistów?
Pewnie zniknął w czarnej dziurze :P...której, nota bene, też na zdjęciu nie widać.
A poważniej to kolejny wątek wart śledzenia, dzięki Specu..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lutego 2017, 18:49:43 czas Polski »
tak patrze i wpadlo mi w oko biurko.Specu, daj namiary na producenta albo sklep  ;D ;D
Biurko jest z kolekcji "zdzisławwwwo". Mogę Ci takie niedrogo załatwić ;)

Zanim piła dojedzie muszę w końcu jakieś szafki powstawiać. Myślę, że krótka ściana obok kozy będzie tym miejscem roboczym. Najpierw jakiś wielki kawał płyty trzeba przykręcić bo okno zaślepione jest tylko styropianem (tam gdzie kalendarz). Dodatkowo stół roboczy na zasadzie wyspy. Na tej też ścuanie myślę dać ukośnice.

Trzeba zacząć to ogarniać coby milej się pracowało.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline L4

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lutego 2017, 18:57:10 czas Polski »
Zrób sobie na ścianie gęste paski do zamków francuskich i wszystko z podłogi pozbierasz, a przy ewentualnej przeprowadzce do każdego wnętrza będą pasować.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lutego 2017, 21:51:49 czas Polski »
Specu to przykre :( nie szukałeś ukraińców?
co do warsztatu to ja mam teraz podobne pomiesczeni 10,2x5,8 :)
Mam ten "luksus" że inwestycję w pomieszczenie idą w czynsz. Dlatego zrobiłem nie dawno centralne ogrzewanie :)
Nie powiem, Ci jak rozłoże maszyny bo nie mogę na razie tego zrobić - nie mam ich :D

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lutego 2017, 23:03:00 czas Polski »
Specu to przykre :( nie szukałeś ukraińców?

U nas jest chyba jakieś 3% bezrobocia, za bardzo nie ma chyba w czym wybierać, stocznie to chyba nawet z Korei niewolników sprowadzają.

Offline Andriu

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lutego 2017, 09:29:53 czas Polski »
L4  co to są te "paski zamków  francuskich"   gogle mi nic nie pokazał

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lutego 2017, 09:35:17 czas Polski »
L4  co to są te "paski zamków  francuskich"   gogle mi nic nie pokazał
Pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę, to prosty system który pozwala powiesić różne rzeczy na ścianie, 2 listewki docięte na kąt 45 stopni, jedna przy ścianie, druga na wieszanym obiekcie. Można w razie czego łatwo przesunąć, przewiesić. Tak to wygląda w przekroju http://www.home-dzine.co.za/2013/jan/603.jpg

Offline Andriu

« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lutego 2017, 09:51:38 czas Polski »
znam to rozwiązanie, ale nie wiedziałem że to się tak nazywa. dzięks.