03 Maja 2026, 13:59:45 czas Polski

Autor Wątek: Witam !  (Przeczytany 3474 razy)

Offline okoniew

Odp: Witam !
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Stycznia 2014, 12:53:23 czas Polski »
Nastawiam się na 40, jak to wyjdzie zobaczymy, może się uda nawet więcej, planuje z jednego ula pozyskać dwa odkłady, wszystko będzie zależało jak teraz przezimują i czy dopilnuje ;) Rekordziści robią nawet 10 odkładów z jednego, ale muszą być dobre warunki i wtedy miodu mają nie wiele no i nie zawsze wszystkie są dobre do zimowli, muszą łączyć.

Jeszcze nie jeździmy, na razie mamy stacjonarnie, ale ojciec przymierza się do zakupu przyczepy, więc zobaczymy jak wyjdzie ;) Kiepsko czasowo może być.

Ule mamy z sosny - najbardziej dostępna i tania, gdyby się trafiło jakieś inne drewno typu np. lipa, to czemu nie.

Co do świerku to za bardzo się nie znam, krzywić się może to fakt, ale zaletą jest, że to chyba lekkie drewno, mam rację? A wiadomo, że każdy pszczelarz walczy żeby jak najmniej się nadźwigać ;)
Kolega pszczelarz jak długo już ule ma?

Pozdrawiam!

Offline Joshi

Odp: Witam !
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2014, 20:33:53 czas Polski »
w pszczołach zakochałem się bo znajomy odziedziczył po zmarłym teściu pasiekę, no i zacząłem zaglądać do pszczół, z każdą wizytą, przeglądem uli, namacalnie z nimi obcując zacząłem chłonąć mimo woli wiedzę na ich temat i okazało się że to ocean im głębszy tym bardziej fascynujący..... i tak w jednym roku postawiłem dwa pniaki, ale z braku mojego doświadczenia nie dały rady przez zimę(źle ułożyłem gniazda) w tym sezonie miałem dwa pnie pełne i jeden odkładowy, połączyłem je we dwa na zimę, zobaczymy co będzie ale dzisiaj byłem w górach i na krzewie pigwowca wszystkie pąki już na starcie dwa kwiaty nie wytrzymały i dają złudzenie wiosny także trochę LIPA >:(