12 Czerwca 2026, 01:09:00 czas Polski

Autor Wątek: Stół Ogrodowy by aGoliat  (Przeczytany 5582 razy)

Offline agoliat

Stół Ogrodowy by aGoliat
« dnia: 11 Lutego 2017, 00:10:37 czas Polski »
Witam ja was wszystkich

Zima się kończy, sezon grillowy za chwilę, to by trza było zbić jakąś większą podstawkę pod karkówekczę i pifko.

@stachmiesz zrobić coś fajnego, to i ja spróbuję

Anu że mam desek sosnowych, sezonowanych na poddaszu ok 15-20 lat, dość dużo to chcę zrobić eksmisję wszelkim istotom tam żyjącym i sam użyć tego co pozostało.

A więc w skrócie

Od siebie :
Zaznaczam że jestem amatorem i to jest moja pierwsza większa realizacja bazująca na wiedzy zdobytej na forum za co z tego miejsca wszystkim wam dziękuję. Projekt zawiera kilka trudniejszych dla mnie elementów jak np czopy czy wręgi ale bez przesady. Powód jest taki że bardzo chcę to zrobić ale mam mało czas i termin do końca lutego.

Założenie :
Zrobić dość fajnie, w miarę szybko i nie na wieki a na jakieś 2-3 lata. Po tym czasie myślę zrobić coś bardziej ambitnego

Wymiary : 1600mm x 900mm x 700mm(wysokość)

Materiał :
- Deski sosnowe o grubości 20mm ale będą zestrugane do ok 1.6-1.5mm aby dojść do ładnej powierzchni.
- Kantówki sosnowe 80x80 lub 60x60
- Lamelki nr 20 i 10 lub kołki
- Złącze meblowe lub inny patent do zdejmowalnych nóg
- Kółka obrotowe z hamulcem
- Klej PATTEX D3

Zabezpieczenie powierzchni :
- Impregnat na robaczki
- bejca w kolorze
- no i coś na to ale jeszcze nie wiem co :)

Pytania do Was :
Nad projektem spędziłem ze 3 wieczory i mam nadzieję że w miarę zobrazowałem swoją wizję.
Ale spodziewam się problemów, stąd moje pytania
1. Wąskie listwy w blacie mają grubość 15 mm. Czop przewiduję o grubości 10mm. Czop będzie wchodzi we wręgę bez klejenia i z luzem. Wręga będzie także w desce o grubości 15mm. Czy to wytrzyma ciężar większego "obiadu" ?
2. Projekt przewiduje demontowalne nogi. Wymyśliłem złącze meblowe jak w załączniku. Pytanie czy ono da odpowiednią sztywność ramie stołu by ten się nie chwiał pod ciężarem? Choć jestem otwarty na inne propozycje.
3. Pokazałem gdzie i jak będę chciał użyć lamelek do lączenia. Teoretycznie to to samo co kołki ale czy tak mogę być zastosowane ? Może jednak kołki ?
4. Jeśli macie jakieś uwagi to "walcie jak w siwy dym" :)

5. No i najwazniejsze pytanie, nie mam etykieciarki jak Kozio, czy bez tego da radę się za to wogóle zabrać ? :D

Jutro od rana zaczynam strugać a w międzyczasie postaram się czytać komentarze.

Dzięki wielkie za uwagi.

Offline agoliat

Odp: Stół Ogrodowy by aGoliat
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2017, 00:12:53 czas Polski »
Dodatkowe wizualizacje :)

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2017, 05:47:47 czas Polski »
Powiem Ci, że jak na stół z ograniczonym terminem przydatności do spożycia - sporo w niego chcesz włożyć pracy.  Nie wiem czy tego typu złącza jeżeli chodzi o nogi będą odpowiednie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2017, 07:10:09 czas Polski »
Sosna, to nie jest dobry pomysł...
Będzie.żywica płynąć...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2017, 07:25:18 czas Polski »
Oskrzynia klejona w narożach na lamele, to nie jest dobry pomysł. Również rozbieralne nogi robi się inaczej - są do tego specjalne okucia stalowe do przykręcania nóg i jednocześnie łączenia elementów oskrzyni. Obejrzyj tu:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-rozkladany/msg23728/#msg23728

« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 07:29:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2017, 07:25:35 czas Polski »
Sosna jak sona, ja mam dostęp przede wszystkim do sosny ale co fakt to fakt może żywica wychodzić - nie wiem tylko czy to dotyczy tak sezonowanego materiału.
Co do nóg zamiast tego klocka, alternatywą może być coś takiego (zdjęcie załączone). Eliminujesz wtedy ten klocek łączący ramę blatu.
Amigorg widzę, że o tym samym myśleliśmy. :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2017, 07:29:47 czas Polski »
1. Jeśli listewki mają 15mm i rama z która się łączą też to 10.mm czop jest przesadą. Czop z zasady powinien mieć minimum 1/3 grubości więc tu jest to zachowane, ale wręg o którym piszesz (myślę że masz na myśli wpust) niestety nie powinien bardzo przekraczać tej 1/3- ej gdyż będzie to słaby punkt tego stołu... optymalnie przy tych wymiarach można by się pokusić na czop i wpust 6mm bo łatwiej dobrać frez 6mm niż 5 ;)

2. Te złącza będą tylko szpecic stół więc zastanów się jak często będziesz bo demontował/ rozkładał. Chyba wolałbym zwykle metalowe łączniki do nóg stołu. Beda wtedy niewidoczne.

3.Lamelki są ok jeśli masz lamelownicę , ale kleju użył bym poliuretanowego że względu na to iż stół będzie przebywał na dworze. Byle by nie w miejscach gdzie dzialaja duze naprężenia.

4. Jeśli chodzi o uwagi to nie mam.

5. Tak, poradzisz sobie bez etykieciarki ale zejdzie się że dwa dni dłużej ;)

Sama bejca to mało i dobrze by było jakiś lakier położyć.
Olej jest kłopotliwy z aplikacją przy tego typu zakamarkach a trza proces powtarzać.

Sosna faktycznie jest kłopotliwa jeśli postoi na słońcu.

Kółka są ok ale może być problem ze stabilnością jednak przekonasz się jak już zrobisz.

Możesz wrzucić plik skp lub pokazać bo na 3dwarehouse?
Albo na Emila.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 07:33:31 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline agoliat

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2017, 09:47:41 czas Polski »
Dzięki za uwagi i spieszę z odpowiedziami

stół z ograniczonym terminem przydatności do spożycia - sporo w niego chcesz włożyć pracy.
Ten stół to ma być przyjemność i doświadczenie. Tak jak z budową domu dla siebie, dopiero trzeci wybudowany jest w miarę ok. Jak zbuduję nowy stół(może i nawet za 4 lata) to ten w zależności jak będzie się trzymał to pójdzie do kogoś na działkę. Nie spalę go :)

Sosna, to nie jest dobry pomysł...
Będzie.żywica płynąć...
Mam materiał więc nie bardzo chcę kupować kolejny.

Co do żywicy, to powiem tak. Deski są składowane na poddaszu szopy krytej blachą. Tam sobie tak leżą ze 15 a pewnie i dłużej lat. Temperatura w takim blaszaku w gorące lato to pewnie ok 40 stopni. Desek tych już używałem nawet do mebelków w domu. Przekładając deski czy szlifując nie napotkałem na ślady żywicy.

Więc moje pytanie jest takie, czy żywica wychodzi pod wpływem słońca czy temperatury ?
Stół będzie stał na tarasie ale zacienionym lekko.

Oskrzynia klejona w narożach na lamele, to nie jest dobry pomysł. Również rozbieralne nogi robi się inaczej
Znam to rozwiązanie i postaram się je zastosować.
Przyświecała mi myśl zrobienia blatu, oskrzyni i nóg osobno jako całe elementy i dopiero wtedy łączyć w całość. Wiem że to nie jest zgodne ze sztuką ale chciałem być innowacyjny :)

1. Jeśli listewki mają 15mm

2. Te złącza będą tylko szpecic stół więc zastanów się jak często będziesz bo demontował/ rozkładał. Chyba wolałbym zwykle metalowe łączniki do nóg stołu. Beda wtedy niewidoczne.

3.Lamelki są ok jeśli masz lamelownicę , ale kleju użył bym poliuretanowego że względu na to iż stół będzie przebywał na dworze. Byle by nie w miejscach gdzie dzialaja duze naprężenia.

Sama bejca to mało i dobrze by było jakiś lakier położyć.

Kółka są ok ale może być problem ze stabilnością jednak przekonasz się jak już zrobisz.

Możesz wrzucić plik skp lub pokazać bo na 3dwarehouse?

ad1 - ok zmienię proporcje czopa i wpustu. Wpust ten ma iść po całej długość deski.

ad2 - Złącza te były by od wewnętrznej strony stołu wiercone w narożniku kantówki. Myślałem o korku drewniany, także byłyby niewidoczne.
Stół będę chował na zimę do warsztatu. Stół z nogami zajmuje znacznie więcej miejsca a warsztatu z gumy nie mam i walczę o przestrzeń :)

O jakich łącznikach metalowych do nóg piszesz ?

ad3 - Lamelownicę zgapiłem od Ciebie, tylko że na "smyczy" :)

Co do kleju to myślałem że D3 spełnia te wymogi. Możecie więc jakiś klej polecić ?

No ok damy lakier lub lakiero-bejce

Kółka są dla mnie istotne i jeśli będzie się stół kiwał to zrobię w jednej nodze regulowaną wysokość by temu zapobiegać w miarę szybko.

Zamieszczam projekt w załącznikach

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2017, 10:26:15 czas Polski »
Łączniki do nóg takie jak pokazali koledzy.
Klej poliuretanowy np soudal 66a
Teraz też bym już kupił lamelownice na 230v

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2017, 10:32:38 czas Polski »
Klej pokusiłbym się klasy D4.
Mam leżeć w piwnicy taki stół z krzeslami.  Blat stołu jest pokrzywiony. Nogi rozkładane krzyżowo, można złożyć do przechowywania. Zrobione chyba z buka.  Znajomi chcieli wyrzycić, to zabrałem z myślą o " podpatrzeniu" konstrukcji blatu.
Komplet służył im kilka lat, ale jednego roku nie zaolejowali i blat się zwichrował. Dodam, że był pod zadaszeniem, na tarasie ocienionym. Myślę, że taka konstrukcja to idealne miejsce do wchodzenia wilgoci w zakamarki

Ps. Mój stolik jeszcze nie skonczony z powodu temperatur. Maluję w piwnicy, smród jak cholera a przez mrozy musiałem pozamykać okna. Czekam na lekkie ocieplenie aby dzialac dalej  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 10:35:18 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2017, 14:59:18 czas Polski »
Ile byś nie sezonował, to z sosny (stojącej na zewnątrz - słońce ) bedzie płynąć żywica.

Odświeżałem klientowi jakiś czas temu stół właśnie z sosny - pomimo tego, że stoi cały czas w altanie, to ciężko znaleźć miejsce, gdzie można się oprzeć na stole bez ryzyka przyklejenia...
stół ma ok. 12 lat...

Kiedyś znalazłem stare parapety sosnowe - pomyślałem se, że będzie z nich fajna ławeczka - leżały ze 20 lat u wuja na strychu, więc żywica wyschła...
przestrugałem, pomalowałem i zostawiłem na słońcu żeby wyschło .... po kilku godzinach żywica wylazła ... :P

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2017, 15:07:03 czas Polski »
Dokładnie. Na sosne to chyba tylko farba typu olejna czy alkidowa.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2017, 17:15:06 czas Polski »
W ramach eksperymentów, ćwiczyłem lakierobejcę, lakier...
Wyłazi je...na... :(

Offline raven

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2017, 12:22:58 czas Polski »
Tyle osób w historii forum już robiło mebelki ogrodowe z sosny, a dopiero teraz wytknęliście, że to zły materiał do takich realizacji. Powiedzcie proszę, bo pokrzyżowało mi to plany realizacyjne, jakiego drewna (niedrogie, popularnie dostępne) użyć do mebli ogrodowych, donic, skrzyni tarasowej itp?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2017, 12:27:43 czas Polski »
Tu chodzi o siedziska i blaty.
Siadasz i popierasz łokcie o stół a tu żywica.
Z drzew iglastych jodła i świerk jest lepszy pod tym względem ale z liściastych i tanszych często stosowana jest olcha.
Z bardziej wyszukanych finansowo jest np dąb albo egzotyki...