21 Lipca 2026, 01:42:12 czas Polski

Autor Wątek: Którą frezarkę wybrać?  (Przeczytany 9158 razy)

Offline Maronin

Którą frezarkę wybrać?
« dnia: 11 Lutego 2017, 16:42:30 czas Polski »
Witam Wszystkich

Chciałbym się Was poradzić odnośnie zakupu/wyboru frezarki.
Jako, że nigdy nie miałem do czynienia z tym sprzętem więc nie mam pojęcia, która z nich posłuży i nie będzie się jakoś specjalnie grzać a napewno nie zepsuje się po pierwszym frezowania. Poczytałem już trochę na ten temat, jednak nie potrafię wybrać.
Potrzebowałbym taką w cenie od 300~380PLN, która będzie służyć przede-wszystkim do frezowania w deskach dębowych, sosnowych, etc. o grubość 3~5 cm lub niewiele co grubszych. Napewno nie będzie służyć do jakiś prac na skale przemysłową tylko do prac domowych.
Poniżej zamieszczam linki do aukcji z opisem:

1. Frezarka Holzmann OBF 1200
http://allegro.pl/frezarka-gornowrzecionowa-holzmann-obf-1200-i6141485576.html

2. FREZARKA POWERMAT PM-FGW-2500
http://allegro.pl/frezarka-gornowrzecionowa-wielofunkcyjna-2500w-i6619979472.html

3. FREZARKA BASS 1500W
http://allegro.pl/bass-polska-frezarka-gornowrzecionowa-1500w-frezy-i6619285282.html

4. Frezarka Black&Decker kw900e 1200W
http://allegro.pl/black-decker-kw900e-frezarka-gornowrzecionowa-1200-i6631945393.html

5. Frezarka LXER18
http://allegro.pl/frezarka-gorno-wrzecionowa-lxer18-1800w-12xfrezy-i6636971372.html

6. Frezarka Bosch POF 1200 AE
http://allegro.pl/frezarka-gornowrzecionowa-bosch-pof-1200-ae-1200w-i6710927439.html

Wśród tych wymienionych jest może ze 3 sztuki, do których dodają frezy w sporych kompletach i nie powiem żeby nie kusiło kupić. Jednak tak jak już wspomniałem - nie-znam się za bardzo więc proszę o poradę w kwestii wybory.

Z góry dziękuje za pomoc.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Którą frezarkę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2017, 16:45:54 czas Polski »
Z góry dziękuje za pomoc
Nie ma za co, bo zapewne pomocy nie uzyskasz.  Jak chcesz wiedzieć dlaczego, zajrzyj do pkt 4 regulaminu

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2017, 16:47:54 czas Polski »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2017, 16:52:47 czas Polski »
I poczytaj trochę wątki. Potem pogadamy.

Offline Maronin

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2017, 17:02:10 czas Polski »
Z góry dziękuje za pomoc
Nie ma za co, bo zapewne pomocy nie uzyskasz.  Jak chcesz wiedzieć dlaczego, zajrzyj do pkt 4 regulaminu

Dziękuje za informacje. Pozdrawiam

Offline Maronin

Którą frezarkę wybrać?
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2017, 17:06:18 czas Polski »
Pozostałym również dziękuje za zwrócenie uwagi. Z racji, że jestem pierwszy raz na tym forum nie wiedziałem za bardzo czy aby napewno na dobrym forum szukam odpowiedzi. Pozdrawiam

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2017, 17:12:50 czas Polski »
Informacji tu znajdziesz aż naddto. Jednak w pierwszej kolejności przedstaw się i napisz kilka słów o sobie  :)

Offline Maronin

Którą frezarkę wybrać?
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2017, 19:05:50 czas Polski »
Informacji tu znajdziesz aż naddto. Jednak w pierwszej kolejności przedstaw się i napisz kilka słów o sobie  :)

Szczerze mówiąc to nigdy jakoś nie potrafiłem o sobie pisać, było to dla mnie trochę "niezręczne", jednakże postaram się jakoś temu podołać.

Mam na imię Mariusz i mieszkam w Niepokalanowie - tj. niewielka miejscowość niedaleko Sochaczewa, w której żył Maksymilian M. Kolbe - chyba każdemu znany człowiek. Jestem typem samouka, który do wszystkiego co osiągnął w życiu  musiał dojść metodą prób i błędów a także ciężką pracą.
Moim hobby są wszelkie prace związane z jako-takim wykończeniem wnętrz, kładzeniem instalacji elektrycznej - chociaż tutaj mam niewielką/podstawową wiedzę ale sam staram się tego nauczyć na użytek własny, prace związane z obróbką drewna.

Przez prawie 10 lat pracowałem jako magazynier i ponad dwa lata jako pracownik magazynowy w tym samym zakładzie. Niestety z powodu dość ciężkiej atmosfery (czyt. mobbing) byłem zmuszony do pożegnania się z ostatnim pracodawcą. Praca ta była dla mnie pasją, do momentu…, ponieważ zawsze odnajdowałem się w zajęciach związanych z obsługą wózków widłowych. Niestety obecnie jestem od pół roku bezrobotny lecz nie na zasiłku.
Obecnie poszukuje pracy na tym samym lub podobnym stanowisku  związanym z obsługą wózków.

Będąc na bezrobociu postanowiłem zająć się wykończeniem pomieszczeń w domu - położyłem płytki na klatce schodowej, chociaż nigdy tego nie robiłem - wyszło całkiem przyzwoicie, i ogólnie pracami naprawczymi by doprowadzić wszystko do ładu i składu. Chciałem w międzyczasie zrobić wieszak na ciuchy, montowany do ściany z półką na rękawiczki etc., z drewna dębowego przyozdobionego wzorami - jednak niestety czasu nie starczyło a przede-wszystkim nie posiadam frezarki, o której pomoc w wyborze właśnie zgłosiłem się na to forum. Później była w planach szafka na buty też z drzewa dębowego jednak podobna sytuacja co z wieszakiem.
W późniejszych planach mam wyremontowanie dachów na budynkach gospodarczych - od wymiany krokiew po samo poszycie.

I szczerze mówiąc to taka praca mi odpowiada, ponieważ człowiek spokojniejszy i nikt nad głową nie stoi a napewno nie denerwuje bez potrzeby pustą paplaniną.

Mam nadzieje, że w miarę wyczerpująco opisałem swoją osobę.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 19:11:05 czas Polski wysłana przez Maronin »

Offline Maronin

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2017, 19:49:31 czas Polski »

Ogólnie to jeszcze byłoby tego więcej , jednak starałem się opisać w wielkim skrócie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2017, 19:57:42 czas Polski »
Maronin - mamy do tego odpowiedni dział ale spoko, przywitanie zacne. Zerknij w tym dziale, jest chociażby temat "frezarka dla amatora". Zresztą, jak wpiszesz frezarka w szukajkę to wyjdzie mnóstwo wątków. Zastanów się przede wszystkim, czy masz w planie montować ją pod stolikiem czy wszystko będziesz robił "z ręki". Pod stolik można założyć w sumie wszystko, ale niektóre modele sprawdzają się lepiej (kwstia wymiany frezów i regulacji wysokości). Na zestawy frezów w komplecie z narzędziem się nie napalaj. Większość jest naprawdę kiepska. Lepiej kupować pojedyncze frezy na miarę potrzeb.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2017, 20:26:35 czas Polski »
Maksymilian M. Kolbe - chyba każdemu znany człowiek.
On też się na forum nie przywitał...

Offline Maronin

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2017, 20:33:59 czas Polski »
Maksymilian M. Kolbe - chyba każdemu znany człowiek.
On też się na forum nie przywitał...

Niech Pan nie żartuje, że nie zna Maksymiliana M. Kolbego - chociażby z podręczników.

Offline Maronin

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2017, 20:46:40 czas Polski »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Maksymilian_Maria_Kolbe?wprov=sfsi1

Poniżej ma Pan zdjęcia Tego człowieka, który oddał własne życie za więźnia.
Natomiast co do budynków to:
Pierwszy tj. Bazylika większa MM Kolbego i drugie zdjęcie tj. Bazyliki mniejsza, w której mieszkał MM Kolbe.
Powyżej ma Pan link do opisu życia i działaności Tego Pana.

Offline Maronin

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2017, 20:50:13 czas Polski »
Maronin - mamy do tego odpowiedni dział ale spoko, przywitanie zacne. Zerknij w tym dziale, jest chociażby temat "frezarka dla amatora". Zresztą, jak wpiszesz frezarka w szukajkę to wyjdzie mnóstwo wątków. Zastanów się przede wszystkim, czy masz w planie montować ją pod stolikiem czy wszystko będziesz robił "z ręki". Pod stolik można założyć w sumie wszystko, ale niektóre modele sprawdzają się lepiej (kwstia wymiany frezów i regulacji wysokości). Na zestawy frezów w komplecie z narzędziem się nie napalaj. Większość jest naprawdę kiepska. Lepiej kupować pojedyncze frezy na miarę potrzeb.

Raczej wersja "z ręki" niż montowana pod stół.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2017, 20:50:36 czas Polski »
@Maronin ,skopiuj swoje powitanie i wklej w nowym wątku
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Będzie porządek.
@ Kozio,jak i reszta ferajny,mamy luźne podejścia co do niektórych tematów,czasami nawet tych poważnych :P
Pozdrawiam ;)
A i nie cytuj całej wypowiedzi tylko fragment o który tobie chodzi.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 20:52:09 czas Polski wysłana przez krzyś48 »