21 Kwietnia 2026, 00:53:12 czas Polski

Autor Wątek: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW  (Przeczytany 41601 razy)

Offline jacekmt10

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Października 2016, 12:19:17 czas Polski »

Dokładnie, jak piszecie - w tych piniondzach nie ma innej alternatywy ...

ukośnicę Laguna

Miało być Luna nie Laguna

Offline marcin6391

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Października 2016, 14:24:28 czas Polski »
Poka jakiego linka, do niej

Offline jacekmt10

« Ostatnia zmiana: 23 Października 2016, 17:25:25 czas Polski wysłana przez jacekmt10 »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Października 2016, 19:54:22 czas Polski »
Wybacz ale kgs 254m kupiłem za około 1100zl.

Offline L4

« Odpowiedź #64 dnia: 23 Października 2016, 20:14:21 czas Polski »
Metabo jest w Ciastko stałym elementem ekspozycji lekko poniżej 1100 nawet.

Edit: Ceneo wypluwa Lunę za 1200, więc poziom podobny.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #65 dnia: 23 Października 2016, 20:49:54 czas Polski »
Wybaczam
Cena katalogowa na stronie. Metabo też nie kosztuje 1100 w katalogu. Wrzuciłem tylko informacyjnie, bo się o nią zaczepiłem jak wychodziłam ze sklepu.

Offline Norberto

« Odpowiedź #66 dnia: 24 Października 2016, 11:54:12 czas Polski »
Lune też oglądałem przed zakupem ukośnicy i... i wybrałem metabo, jakość i funkcjonalność bez porównania z luna, a precyzji nie porównam bo nie pracowałem na niej. Chociaż myślę że na tak bogatym rynku pilarek każdy znajdzie coś dla siebie, do mnie akurat bardziej przemawia metabo. Pozdrawiam

Offline Sempth

« Odpowiedź #67 dnia: 20 Stycznia 2017, 19:34:18 czas Polski »
Odświeżam temat, ponieważ zakupiłem "starszego brata" kgs 305M i niestety wydaje mi się że będę musiał go odesłać. Tarczą po chwyceniu ją w rękę (oczywiście nie jak jest włączona  :P) ma luzy jakieś 0,5 mm na boki (może więcej). Na początku myślałem że jest niedokręcona ale nie. Przy rozruchu czuć mocne drgania, jak się kręci przy pełnej prędkości to jest ok. Jeszcze dodam że piła to nówka sztuka.

Jako że to moja pierwsza kapówka, pytam czy tak powinno być? Chyba nie?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:01:13 czas Polski »
Ja mam kgs 305M i żadnego bicia nie czuję może coś z łożyskiem czy cuś. Oddaj na gwarancji opisz co i jak powinni bezproblemowo naprawić.

Ps. Chyba nie trzymasz tarczy gdy ta się kręci  ;D bo wtedy naprawdę można "coś " poczuć

Offline marcin6391

« Odpowiedź #69 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:37:03 czas Polski »
Ja mam mniejszą siostrę, ale też luzòw jeszcze nie ma .... ::)

Offline Sempth

« Odpowiedź #70 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:53:47 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. Pilarka leci na gwarancję. Zobaczymy jak się spisze serwis Metabo  ???

Offline Arek15

« Odpowiedź #71 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:07:50 czas Polski »
sturmer kgz 305 e też warta uwagi w tym przedziale chińczyków, widziałem w markecie to samo z inną naklejką i moim zdaniem wygrywa z metabo zielonym

Offline Jaccoo

« Odpowiedź #72 dnia: 26 Stycznia 2017, 20:26:47 czas Polski »
Witam Wszystkich! (to mój pierwszy post:)

Podzielę się swoją opinią bo mam właśnie Metabo KGS 254 M.
Pilarkę mam od ponad miesiąca i właśnie... wróciła z serwisu.
Nie zdążyłem się nią nacieszyć, a już padł laser. Ostatecznie oddałem ją do serwisu (ja kupiłem w ciastko) z dwóch powodów:
1. Padł laser
2. Piła nie trzymała kąta 0 stopni. Różnica między początkiem cięcia, a końcem wynosiła ponad 2mm. Prawdziwe 0 stopni wychodziło gdzieś w okolicach 1 stopnia.
Metabo Polska po 1,5 tygodnia naprawiła laser i napisała że "Przeprowadzono regulację. Parametry pracy zgodne z dokumentacją".
Piła jak cięła krzywo tak dalej cięła krzywo.. Niestety mam tylko instrukcję użytkownika, a mistycznej dokumentacji na którą się powołuje Metabo na oczy nie widziałem. Obawiam się, że jest tam zapis o odchyłce rzędu +/- 1 stopień.
W pierwszej chwili chciałem ich słowiańsko pozdrowić, ale ostatecznie poszedłem po rozum do głowy :) Skoro Metabo podaje, że da się przeprowadzić regulację.. to może się da? W sumie to nawet dziwne by było, że w takim sprzęcie nie można takich podstawowych regulacji przeprowadzić.
Sprawdziłem i faktycznie da się regulować w prosty sposób przykładnicę! Cztery śruby i problem można samemu rozwiązać (bez ingerencji w mechanikę).
Od teraz maszynka to już inna sprawa. Tnie równo i jestem zadowolony:) Szkoda, że Metabo samemu tego nie poprawiło, ale skoro to jest normalna czynność, to w sumie nie mogę mieć do nich pretensji.

Kupiłem tę ukośnicę po przewertowaniu internetu i w tej cenie trudno o konkurenta. Ja używam ją w celach "majsterkowych" i jestem zadowolony. Jak dla mnie jakość cięcia tarczy z zestawu jest dobra. Ciąłem nią blat kuchenny i krawędzie nie były poszczerbione i jakość jest o niebo lepsza od mojej ręcznej pilarki B&D (ale tu też jest inna tarcza).

Rozważałem jeszcze:
1. Tańszego MacAllister 1800 W 245 mm
2. Trochę droższy AEG PS 254 L - tutaj świetna sprawa - 2000W i jest z wbudowanym odpylaczem/odkurzaczem!

Mam kilka narzędzi AEG i nie mogę narzekać na nie - są trwałe. Może ktoś użytkuje tę ukośnicę AEG i może się o niej wypowiedzieć?

Pozdrawiam
Jacek

Offline Marian Max Kolanko

« Odpowiedź #73 dnia: 27 Stycznia 2017, 00:41:53 czas Polski »
Mam też problemy z laserem ale czasami. Od kaprysu maszyny zależy czy działa. Jestem z niej zadowolony po wymianie tarczy. Zamontowałem CMT jest dużo ciszej i dokładniej. Czuwaj.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #74 dnia: 27 Stycznia 2017, 19:21:00 czas Polski »
Ja mam AEG ps 254l
To może powiedz co byś chciał wiedzieć.