21 Kwietnia 2026, 00:40:22 czas Polski

Autor Wątek: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW  (Przeczytany 41599 razy)

Offline Jaccoo

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Stycznia 2017, 23:31:17 czas Polski »
Oglądałem różne recenzje tego AEG (głównie rosyjskie) i wydał mi się bardzo zbliżony do Metabo i przez to nie widziałem potrzeby 'dopłacać'. Czy faktycznie ten odpylacz wystarcza? W Metabo bez odkrzacza to nawet nie podchodzę (co mnie irytuje, bo nie mam odkurzacza z gniazdkiem do elektronarzędzi i schylam się go włączać). Może to jest o wiele wygodniejsze, a może też lipa i nie ma na to co liczyć?

Offline Gerdo

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Stycznia 2017, 00:38:52 czas Polski »
Działa. Filmy nawet realnie pokazują różnicę z podpiętym wężem i bez.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Czerwca 2017, 11:29:02 czas Polski »
Realnie zastanawiam się nad tą ukośnicą. Można ją teraz wyrwać za 1100 w LM: https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pily-ukosowe/pilarka-ukosowa-kgs-254-m-1800-w-sr-tarczy-254-mm-metabo,p351996,l1644.html
Czy w tej cenie szukać czegoś innego, czy jest to maks. możliwości do, powiedzmy, 1400 zł? Do 2000 zł, czyli ceny wyższej półki, nie mogę dołożyć.

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #78 dnia: 13 Czerwca 2017, 18:58:03 czas Polski »
Zainspirowany poradami z forum i nie tylko, założyłem softstart, wkładkę stołu podmieniłem sklejką 3mm oraz wymieniłem stockową piłę na Boschowską Best for Wood i teraz dopiero kapówka spełnia moje oczekiwania.

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #79 dnia: 15 Września 2017, 17:48:54 czas Polski »
Witam
Przepraszam za odświeżenie wątku ale nie chciałem zakładać nowego. Byłem już zdecydowanym na kapówkę Metabo KGS 254M do momentu gdzie w jednym z marketów w mojej okolicy nie spotkałem Boscha GSM 800 SJ. Nie wiem dlaczego ale miałem wrażenie jak by bosch prezentował się lepiej pod kątem stabilności, precyzji i niestety ma troszkę mniejszą tarczę bo 216. Cena jest praktycznie taka sama Bosch vs Metabo. Na Youtube jest test tej pilarki Boscha który podsumowuje ją jako precyzyjną.
Ze swojej strony chciałbym aby było to urządzenie dość precyzyjne i trzymało kąty, tak żeby jakaś np ramka czy elementy zacinane pod kątem po złożeniu wychodziły bez szpar, oraz do zacinania belek/kantówek. co do wymiarów elementów obrabianych na nich sądzę że zmieścił bym sie i na tym boschu choć na Metabo jest większe pole manewru.
I teraz mam  trochę zastanowienie czy lepiej zostać przy pierwszym wyborze czyli Metabo czy wziąć mniejszą tarczę ale teoretycznej precyzyjniejszą (napisałem teoretycznie bo nie testowałem żadnej)
Pozdrawiam

Offline jakubszmyt

« Odpowiedź #80 dnia: 17 Września 2017, 10:56:49 czas Polski »
Mam ten sam dylemat ale chyba postawie na boscha

kozio

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Września 2017, 11:04:37 czas Polski »
Jeśli porównać kgs216m i kgs254m to też jest różnica.
Jeśli chcecie już porównywać to musicie brać do ręki przecinarki o tej samej średnicy tarczy.

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #82 dnia: 18 Września 2017, 01:13:39 czas Polski »
Rozumiem cię kozio tylko że mnie chodzi czy lepiej wybrać większą tarczę kosztem dokładności czy lepiej zostać przy metabo i nie kombinować. Do metabo część osób pisała że z dokładnością różnie bywa i zrobić np jakąś ramkę  bez szpachli się da z kolei ten bosch podobno dokładny trzyma kąty itd
Pytam bo w pracy z żadną styczności nie miałem i nigdy na tego typu maszynie nie pracowałem

Offline kadya

« Odpowiedź #83 dnia: 22 Września 2017, 19:07:37 czas Polski »
cześć wszystkim.
chcę kupić mężowi kapówkę. mąż czasem trochę majsterkuje-czasem łóżko dla dzieci, czasem altanka, czasem stolik albo schodki do barakowozu...
nie bawi się w ramki i inne pierdoły, ale lubi jak mu się ładnie wszystko składa...
poradźcie, czy to metabo 254 będzie dobrym wyborem w takim przypadku?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #84 dnia: 22 Września 2017, 21:23:54 czas Polski »
będzie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Września 2017, 08:13:32 czas Polski »
Bardzo

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Września 2017, 09:05:41 czas Polski »
...dobra :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Września 2017, 12:28:59 czas Polski »
W takim..

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Września 2017, 13:28:32 czas Polski »
...razie kupuj, ale jest ryzyko, że mąż będzie więcej czasu spędzał z nią niż z Tobą...😉

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Września 2017, 16:20:54 czas Polski »
Być może jednak spodobają Ci się z tego płynące niecielesne, lecz duchowe uciechy :)

Banda wariatów ;D