21 Kwietnia 2026, 00:37:49 czas Polski

Autor Wątek: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW  (Przeczytany 41598 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Listopada 2015, 19:37:08 czas Polski »
Co do tarczy to są pierścienie redukujące jeśli tarcza ma większy otwór niż wałek.

Offline Ana

Odp: METABO KAPÓWKA - PILARKA DO CIĘCIA KĄTOWEGO I UKOŚNEGO KGS 254 M Z FUNKCJĄ POSUW
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Listopada 2015, 20:39:44 czas Polski »
Masz rację, sama sprawdziłam na spokojnie ceny...więc odpuszczam dziś...największy problem mam z miejscem na nia niestety :(
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline jaruzele

« Odpowiedź #47 dnia: 28 Listopada 2015, 22:20:26 czas Polski »
Ana mam tą ukośnicę, ten nowszy model. Po odpowiednim ustawieniu, wprowadzeniu paru poprawek do wyrobu producenta, jest super.
Do tej pory wszystko robiłem na mlt 100, jednak to wymagało stosowania dorobionych przystawek (chociaż do KGS też dorabiałem) Teraz jest szybciej i wygodniej. Tarcza jest całkiem przyzwoita, spora moc i wysoki prześwit. Problemem jest odbiór wiór, połowa trafia z powrotem na pilarkę. Przy nacinaniu trzeba dodać listwę dystansową, zajmuje sporo miejsca. Jednak nie żałuję zakupu, przydaje się do drobnej roboty, jak i do stawiania altan ogrodowych. Generalnie polecam.

Offline kinatS

« Odpowiedź #48 dnia: 28 Grudnia 2015, 03:04:54 czas Polski »
Też posiadam model 254.
Postawiłem kilka małych "altanek" za jej pomocą i w sumie do tego głównie się nadaje.
Nie wprowadzałem żadnych modyfikacji i jej dokładność określam na średnią.
Brakuje sztywności, nie przykładając zbyt wiele siły można bez większego problemu odchylić cały zestaw.
Po położeniu na np. 45 stopni dla mnie dramat jeśli chodzi o uzyskanie prostego cięcia podczas posuwu. W moim przypadku problem się pogłębia, bo kładzie się tylko na lewo, a leworęczny jestem.
Ograniczenie wejścia w materiał przy skrajnie "wysokim" ustawieniu też nie robi za bardzo, bo śruba która się wkręca aby ograniczyć głębokość cięcia, w skrajnym położeniu łapie taki kąt, że nie załapuje się na stopkę od ogranicznika, kiedy chce się "wyłączyć" ograniczenie, przy maksymalnie wkręconej śrubie, nie chce ona przejść przez "okienko" (jak jutro będę miał chwilę pstryknę kilka zdjęć, tej regulacji, i ewentualnie jakiegoś cięcia testowego przy położeniu zestawu na 45 stopni, bo z tego co kojarzę to wyglądało to mocno nieprecyzyjnie...
Niby ostatnio przecinałem na dwa razy belki 140x140mm (i to jest całkowity max co można wsadzić pod nią) i udawało się to zrobić względnie równo i kątowo.
Fakt że pracuje na standardowej tarczy, która raczej cudna nie jest, ale przy lepszej pile sztywność raczej się nie poprawi...
Osobiście nie żałuję zakupu, bo kupiłem kiedy miałem postawić pierwsze zadaszenie gdzieś tam, brakowało trochę prześwitu, ale dała radę i globalnie zarobiła na siebie.

Offline studio tata

« Odpowiedź #49 dnia: 28 Grudnia 2015, 12:16:04 czas Polski »
KinatS , dawno na tym forum nie czytalem tak dobrej i fachowej recenzji sprzetu , brawo !!!

Offline kinatS

« Odpowiedź #50 dnia: 28 Grudnia 2015, 13:06:59 czas Polski »
KinatS , dawno na tym forum nie czytalem tak dobrej i fachowej recenzji sprzetu , brawo !!!
Do recenzji to raczej daleko, choć cieszę się, że moje wypociny mają pozytywny oddźwięk :)
Żeby nie było, podrzucam kilka fotek, aby uwidocznić problemy o których wspominałem.

Cięcie z położonym zestawem na około 45 stopni. Nie przykładałem się jakoś wybitnie, ale też nie prowokowałem jakiś sytuacji. Piła też może mogła by być ostrzejsza, choć tępa nie jest, a materiał to sklejka 15mm więc raczej nisko ustawiona poprzeczka.
Ze względu na to że nie wiem jak wstawić zdjęcia tak aby pokazały się miniaturki, wrzucam jako załącznik.
Na zdjęciach widać materiał po rozcięciu i zestawieniu ze sobą, samą krawędź cięcia, zestawienie zdjęć obrazujące sztywność, a raczej jej brak, w pierwszym rzędzie nacisk palcem wskazującym, w drugim trochę większa siła, ale nadal "normalna" przy tego typu pracy (to nie są luzy tylko brak sztywności), no i problem z ograniczeniem głębokości wejścia w materiał. Jeśli ktoś by chciał ustawić 80mm to za każdym razem będzie musiał wykręcać śrubę w celu przecięcia czegoś na zero. Śrubę wymieniłem chyba ze względu na to że oryginalna miała dość mały zakres (była krótka). No i na koniec, po przeczytaniu postów w tym wątku przyjrzałem się dokładniej blokadzie kąta, przy dokręcaniu (tak aby zablokować) cały mechanizm na tyle pracuje, że kąt delikatnie się zmienia.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:11:02 czas Polski »
Też jestem posiadaczem KGS 254 od 4 lat - kolor niebieski. Precyzja nie uderza trzeba się namęczyć aby coś bardzo dokładnie uciąć. przy wysuwie średni trzyma kąt. Kupiłem i byłem nią zachwycony. Ale teraz nie decydowałbym się na nią. Laser padł po  ok 6-m-cach, poketło do pochylania z tyłu wytarło się jak miałem sporo pracy przy cięciu na 2 kąty, latarka świeci teraz tak jakby jej wogóle nie było a zresztą to światło z tej latarki to śmiechu warte. Ponadto trociny wali na wszystkie strony tylko nie do worka i nawet odkurzacz wpięty pod kruciec to jakieś 50 % wkoło maszyny zostaje. Gdy masz to 1500 zł i nie chcesz ich stracić to warto dłołożyć (pożycz, weź pożyczkę od sąsiada albo kumpla) i kup sobie de walt makitę albo inne firmowe. Piszę tak bo mam sentyment do marki metabo pracowałem i na budowach  i prywatnie i w domu i zdecydowałem się na tą ukośnicę - bo to metabo. Ta ukośnica to dla mnie jest poprostu chińczyk z prawami gwarancji marki metabo i z wykorzystaniem nazwy metabo bo z  z jakością ogólnie pojętego metabo nie ma nic wspólnego.

Offline Norberto

« Odpowiedź #52 dnia: 17 Października 2016, 23:39:22 czas Polski »
Przepraszam że odświeżę wątek ale wydaje się być wciąż aktualnym. Też szukałem informacji o tej kapówce i jak widzicie są one różne, ale do rzeczy. Mam ją od 2 mcy i dużej roboty nie zrobiła ale precyzji jej nie brakuje. Nie wiem czy te starsze modele były słabszej jakości ale moje (data prod. 2016r.) jest stabilna i trzyma kąty. Ostatnio robiłem ramę do obrazu o wym. 120:60 i kąty wyszły idealnie, po zbiciu zero jakiejkolwiek szpary na każdym z narożników, wcześniej zrobiłem na niej 2 budy dla psa, i wiatę na samochód, a także trochę drobnicy jak karmnik, stół warszatowy itp. Jestem naprawdę zadowolony z zakupu. Czy szukałbym dziś innej? za te pieniądze nie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Października 2016, 07:42:54 czas Polski »
Czy szukałbym dziś innej? za te pieniądze nie.
Zgłoś do
Za tą kasę nie bardzo jest w czym wybierać...
Też ją mam ;)

Offline Norberto

« Odpowiedź #54 dnia: 22 Października 2016, 18:49:05 czas Polski »
Jedyne co jeszcze dodam to około połowa wiórów zostaje na maszynie, mimo podłączonego odkurzacza, ale za te pieniądze nie można oczekiwać drugiego punktu odbioru wiórów.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Października 2016, 19:04:29 czas Polski »
U mnie zostaje z 5 procent.

Offline Norberto

« Odpowiedź #56 dnia: 22 Października 2016, 19:07:56 czas Polski »
a co masz podłączone, bo ja ma makitę 2512 i zosataje sporo, może z tym 50% przesadzilem ale napewno więcej niż 5 %

Offline marcin6391

« Odpowiedź #57 dnia: 22 Października 2016, 19:38:39 czas Polski »
Dokładnie, jak piszecie - w tych piniondzach nie ma innej alternatywy ...
Mam starszy model - laser działa, pokazuje dokładnie linię cięcia.
Problem jest z wiórami, ale przywykłem.... :P

Zakup zwrócił mi sie wielokrotnie  :)

Miałem zmieniać na większą, ale niestety Żonka bezrobotną się stała i  nie stać mnie na razie ...\Tak więc zostaje  :)
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2016, 19:40:19 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Października 2016, 20:02:20 czas Polski »
Trzeba nauczyć się prowadzić piłę tak żeby wióry leciały do rękawa.

Ja mam makite vc2512 podłączona do cyklona.  Zostają naprawdę śladowe ilości a w powietrze nic nie leci więc żadnej maski nie trzeba.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #59 dnia: 22 Października 2016, 21:09:59 czas Polski »

Dokładnie, jak piszecie - w tych piniondzach nie ma innej alternatywy ...

Oglądałem ostatnio ukośnicę Laguna i wygląda na godną konkurentkę Metabo. Sprawiała wrażrnie bardzo sztywnej i stabilnej. Metabo wydaje się mniej stabilna.
Moje odczucie po ogłędzinach w sklepie.