26 Kwietnia 2026, 07:36:05 czas Polski

Autor Wątek: płaski blat strugnicy  (Przeczytany 3240 razy)

Offline na_forum

płaski blat strugnicy
« dnia: 13 Lutego 2017, 21:26:42 czas Polski »
Witam. Buduję strugnicę. Na razie nic nie pokażę. Ale mam pytanie.
Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na  splanowanie bukowego blatu ze skręconych kantówek bukowych?
Niby można ręcznie-heblem, ale coś czuję, że za równe to to nie wyjdzie.
Poniżej zdjęcie z wcześniejszego etapu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: płaski blat strugnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2017, 21:31:48 czas Polski »
Spróbuj frezarką na sankach - dużo pracy bo to duża powierzchnia.
Tu masz omówiony temat na forum:  http://forum.domidrewno.pl/frezarki/frezarka-do-planowania-(zamiast-wyrowniarki)/
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2017, 21:33:27 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline na_forum

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2017, 06:24:20 czas Polski »
Spróbuj frezarką na sankach - dużo pracy bo to duża powierzchnia.
Tu masz omówiony temat na forum:  http://forum.domidrewno.pl/frezarki/frezarka-do-planowania-(zamiast-wyrowniarki)/
Też się do tego przymierzałem, ale doszedłem do wniosku (choć jeszcze nie podpartego praktyką), że ze względu na rozmiar sanek i rodzaj nierówności to w najlepszym razie uzyskam płaską powierchnię, ale cały blat zamieni się w równię pochyłą. A wtedy musiałbym znowu kombinować z poziomowaniem (mniejszy problem) oraz z konstrukcją imadeł (trochę większy).
Jakieś inne sposoby?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2017, 07:22:08 czas Polski »
Nie cytuj postu poprzedzającego, do tego w całości (patrz regulamin).

Offline na_forum

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2017, 18:18:42 czas Polski »
Jakieś inne rady?

Offline gołąb

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2017, 19:14:23 czas Polski »
Zapłacić 15 zł i wrzucić na szlifierkę szerokotaśmową

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2017, 19:24:58 czas Polski »
Rozwiązanie najłatwiejsze - strug spustnik i heja :D Najpierw długim i prostym przymiarem zlokalizuj wszystkie wklęsłości i górki. Potem za pomocą linijek (albo na oko) określ czy blat jest skręcony (raczej będzie) i w którą stronę. Miękkim ołówkiem zakreskuj całą powierzchnię. Strugaj aż nie znikną wszystkie kreski - najpierw w poprzek włókien, potem na ukos w jedną stronę i w drugą. Na koniec strugaj wzdłuż - na tym etapie powinieneś otrzymywać strużynę z całej długości blatu. Przed struganiem w poprzek wyerkuj (nanieś niewielką fazę) przeciwległą krawędź blatu - w ten sposób unikniesz brzydkich wyrwań podczas strugania. Jeżeli Twój strug ma ostrze z odchylakiem to ustaw go tak z 2 mm od krawędzi jak będziesz wykonywał poprzeczne struganie. Jak będziesz wykonywał wzdłużne - zbliż odchylak do krawędzi ostrza jak najbliżej - jeżeli masz dobrze przygotowany nóż i odchylak to wystrugasz wszystko na gładko i usuniesz wszystkie wyrwania. Najpierw poświęć jak najwięcej czasu na przygotowanie narzędzia - często ostrz, częściej niż planowałeś - to pomaga jak cholera. Ostrze noża naostrz delikatnie po łuku - będzie łatwiej. Na koniec nie szlifuj powierzchni bo nie trzeba. Oczywiście to wszystko co napisałem nic nikomu nie wyjaśni bo słowa to jedno a robota to co innego ;)

Offline na_forum

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2017, 19:29:45 czas Polski »
Zapłacić 15 zł i wrzucić na szlifierkę szerokotaśmową
Z wielką chęcią. Mogę zapłacić nawet 30 zł. Ale Gdzie na Śląsku znajdę zakłąd w którym mi to zrobią??
Już miałem problemy jak chciałem kiedyś coś wi ekszego heblować to w ośmiu dziesięcu zakładach mi powiedzieli, że na obcym materiale nie pracują.
A jak kilka miesięcy temu wrzuciłem kilka większych kantówek na traka (też po przebojach z szukaniem wykonawcy) to gościu chciał mnie ponad stówę skasować.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2017, 19:36:36 czas Polski »
Temu kto napisał ,że koszt przeszlifowania blatu wynosi 15 zł , proponuje zakup w/w szlifierki i wykonywanie zleceń po 15 zł . Zobaczymy dokąd Go to zaprowadzi  ;). Panowie , na poważnie  to są drogie maszyny i nie dziwcie się ,że ktoś krzyczy od was inna kwotę niż te pare drobnych .

Offline na_forum

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2017, 20:21:12 czas Polski »
Temu kto napisał ,że koszt przeszlifowania blatu wynosi 15 zł , proponuje zakup w/w szlifierki i wykonywanie zleceń po 15 zł . Zobaczymy dokąd Go to zaprowadzi  ;). Panowie , na poważnie  to są drogie maszyny i nie dziwcie się ,że ktoś krzyczy od was inna kwotę niż te pare drobnych .
Ale ja bym chciał, żeby mi ktoś rzucił jakąkolwiek kwotę. Ale chętnych do wykonania usługi nie znalazłem.

Offline sajo

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2017, 21:43:01 czas Polski »
Jeżeli strugnica, to rozumiem masz zamiar robić ręcznymi. Więc wykorzystaj to jako naukę strugania i ostrzenia struga.
Jak nie to pozstaje ci grubościówka+sanki lub frezarka+sanki.
Te kantówki ze zdjęcia to raczej kiepski materiał na blat.

Offline na_forum

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2017, 21:15:29 czas Polski »
....
 Ostrze noża naostrz delikatnie po łuku - będzie łatwiej. Na koniec nie szlifuj powierzchni bo nie trzeba. Oczywiście to wszystko co napisałem nic nikomu nie wyjaśni bo słowa to jedno a robota to co innego ;)
Już to przerabiałem, heblując ręcznie każdą kantówkę. Coś tam umiem, ale ile materiału zmarnowałem...

Offline na_forum

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2017, 10:17:06 czas Polski »
W związku z niemożnością znalezienia przeze mnie  warsztatu gdzie mógłbym blat wrzucić na szlifierkę szerokotaśmową zacząłem nowy wątek. Może zainteresuje wszystkich

http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/mapa-dla-forumowiczow/

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2017, 12:44:40 czas Polski »

Na logikę - nikt nie kupuje maszyny "produkcyjnej" żeby liczyć raz na rok na jakiegoś forumowicza który by zechciał przeszlifować blat do strugnicy. To tak samo jakby iść do ksero z 1 stroną A4 i zapłacić 100 zł "no bo ksero kosztowało 10 000" zł :)