18 Kwietnia 2026, 14:20:30 czas Polski

Autor Wątek: Zagadka dla IT- mam pronlem z połączeniem z internetem.  (Przeczytany 13103 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Zagadka dla IT- mam pronlem z połączeniem z internetem.
« dnia: 14 Lutego 2017, 08:13:31 czas Polski »
Znów z innej dziedziny niż drewno, ale jestem zdesperowany i szukam pomocy nakpierw tutaj.
Mam dziwną sytuację.  Przez lata bylo dobrze a od 2 mcy ciągły problem.
Napiszę od początku.
Dwa miesiące temu nagle straciłem połączenie z internetem.
Mialem modem Netgear. Zdaje się PS111v. Uzywalem przez lata i bylo ok. Pomyslalem że padł, kupilem kolejny i działał.
Myślałem ze klopot z głowy a po 2 mcach bach to samo. Meczylem sie.dwa tygodnie. Restarty, przywracanie do ustawień fabryczznych- nic.
Kupilem nowy Netgear DM200.
Po podlaczeniu to samo. Zadzwonilem w końcu do operatora mowia ze u nich wszystko ok, ale zrobili jakieś testy i wyszło ze coś u nich. Po kolejnych dwoch tygodniach połączenie było, ale mogłem wejsc tylko na strone googla, youtuba i facebooka. Dziwne, jako ze to jedna korporacja. Żadna inna strona nie działała.  Dwa kolejne tygodnie i zrobili coś i moglem wchodzić właściwie wszędzie z wyjątkiem jednej dla mnie ważnej strony.  Aol. Jednego wieczora mogłem się zalogować, ale to wszystko. Routera nie tykałem. Zadwonilem wczoraj z zapytaniem co się dzieje, mówią mi że wszystko u nich ok i nagle tracę możliwość polaczenia sięz jakąkolwiek stroną.
Dodam jeszcze że router pokazuje że ma połączenie, wymienia pakiety danych, pobiera IP ale jednoczesnia mam zaswiecone na czerwono okienk że "No Internet Connection"
Jestem pogubiony i nie wiem czy to u nich coś nie tak czy ja coś nie tego jestem.
Aha. I jeszcze jedna informacja. Podczas automatycznej konfiguracji, router nie mógł się porawnie skonfigurować, bo czegoś nie mógł od nich ściągnąć.
Bardzo proszę o poradę co się może dziać i gdzie szukać poroblemu?

Offline Vega

Odp: Zagadka dla IT- mam pronlem z połączeniem z internetem.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2017, 08:41:58 czas Polski »
Jak rozumiem masz dostęp do panelu administracyjnego tego routera?
Jeżeli tak to sprawdź DNSy. Najlepiej wpisz z palca jako jeden z dnsów: 8.8.8.8 (to dns googla) i sprawdź czy pomogło.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2017, 08:58:41 czas Polski »
Dziękuję.
Będę sprawdzał wieczorem bo w.pracy jestem teraz.
A moge sie zapytać co to są i do czego służą te dns-y?
Moze ten wątek posluzy jako skromny kurs wiedzy dla laików jak ja.

Offline Vega

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2017, 09:16:17 czas Polski »
Komputery w sieci identyfikują się używając adresów IP. Ale, że nam ludziom ciężko byłoby zapamiętać adresy typu 212.77.100.101 a łatwiej po prostu napisać wp.pl dlatego serwery DNS "tłumaczą" adresy stron internetowych na adresy IP dzięki czemu komunikacja jest możliwa.

Offline JacekD

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2017, 09:28:46 czas Polski »
Za każdym razem problem z połączeniem masz na tym samym urządzeniu (komputerze), a zmieniasz tylko routery?
WWW.DREWTAK.PL

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2017, 09:44:20 czas Polski »
Dziekuje Vega. Jak.sie prosto wytłumaczy to od razu jest prościej.
JacekD. Dokładnie tak.
Mam podejrzenia, ze firma próbuje mnie zmusić jakimiś  sztuczkami do przejscia na światłowód i podpisania kowego kontraktu, ale moze się mylę.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2017, 09:56:37 czas Polski »
Niektórzy dostawcy dns-ów blokują "podejrzane" strony, wyswietlając stosowny komunikat, np. opendns. Najlepiej dodać podstawowy googla i "zapasowy" jakiegoś innego dostawcy.

Chociaż wygląda to na problem z rozwiązywaniem nazw (dns), to swoją drogą podobne objawy czasami powodują antywirusy/firewalle, które ingerują w stos sieciowy systemu. U znajomego avast właśnie takiego psikusa zrobił, ale w końcu zajarzyłem w czym rzecz. Chyba, że w sieci jest więcej urządzeń i mają podobnie, wtedy to już nie wina oprogramowania.

Offline raptor123

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2017, 10:02:08 czas Polski »
Sprawdź jak możesz kabel, końcówki. Miałem podobną sytuację. Zmieniałem routery, zarabiałem od nowa końcówki, operator podciągnął mi nowy kabel od swoich urządzeń a okazało sie, ze winowajca byl przewód, który był w peszlu w wylewce. Zmiana kabla i wszystko ok.

Offline Photon

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2017, 10:30:13 czas Polski »
Z Twojego opisu wynika, że to raczej operator coś miesza. Jeśli masz taką możliwość spróbuj połączyć się z Internetem poprzez inną sieć (np. komórka) i sprawdź jak działają problematyczne strony. Jeśli wiedza ci pozwoli to możesz też uruchomić komputer z pomocą jakiejś płyty bootowalnej (np. Linux). Jeśli wszystko będzie OK wykluczysz ewentualny problem w swoim komputerze (firewall, antyvirus, itp.). Następnie gnębiłbym operatora, bo dalsza diagnostyka z poziomu użytkownika wymaga już szerszej wiedzy, a tu trudno się nią dzielić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2017, 10:57:49 czas Polski »
Z telefonu poprzez.operatora komórkowego nie ma problemu.
Natomiast telefon przez wifii.juz nie działa.
Tak.samo.drugi komp. Laptop.
Tea przez.wifii nie działa

obas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2017, 11:31:22 czas Polski »
wejdź w przeglądarce na adres 172.217.16.35 jeśli wyświetli Ci się google, to wina DNSów.

Jeśli nie, to coś z routerem. Może spróbować zmienić kanał (częstotliwość) w ustawieniach routera? Z tym trzeba uważać, bo mi na którymś kanale w ogóle laptop nie chciał się łączyć z routerem. Całe szczęście z komórki się połączyłem i obyło się bez łączenia się po kablu lub ostatecznie resetu ustawień sprzętu, ale trzeba mieć z tyłu głowy, że może trzeba będzie znaleźć na test zmiany kanału więcej niż 5 minut

nie wiem czy operator może coś takiego robić, żebyś przeszedł na światłowód. Mam nadzieję,  że nie i obym się nie mylił

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2017, 13:58:41 czas Polski »
Robert jak chcesz to zadzwoń do mnie jak będziesz przy komputerze to pomyślimy jak to sprawdzić i udowodnić że u Ciebie jest ok.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2017, 19:00:42 czas Polski »
Dziękuję za podpowiedzi.
Jakndo domu dojadę to posprawdzam.
Jutro pewnie wymienię kabel telefoniczny i gniazdko na nowe, choć kabel pewnie jest ok. Tym samym idzie sygnał telefonu, a telefon działa.

Dziękuję Krzyśku za chęć pomocy osobistej.
Jak sobie nie poradzę to zadzwonie.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2017, 19:14:15 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2017, 19:53:16 czas Polski »
Odpowiedz CI dadza trzy komendy: ipconfig, ping oraz tracert. Znim zaczniesz szukac w hardwerze (sprzecie) musisz zobaczyc gdzie nie ma komunikacji. A mozliwe ze komunikacja jest wszedzie a problemem jest konfiguracja (np. rzeczony DNS).

Offline sebus504

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lutego 2017, 20:48:17 czas Polski »
Witam, a może sprawdź najprostsze czyli weź słuchawkę i zobacz czy nie buczy ci linia (taki charakterystyczny przydźwięk) Jak buczy to rejonowego za d..pę i nowej pary niech szuka, ewentualnie wejdź w konfigurację modemu (routera) i sprawdź na jakie prędkości dogadał się modem z centralą (jak bardzo niska - linia do d... jak tyle co masz na umowie bądź w okolicach to ok) wtedy komenda ping i po kolei czy odpowiada brama routera dns, później tracert i patrz na którym odcinku ginie - najlepiej jakbyś wpisał np tracert i nr ip jakiegoś serwera np tracert 212.85.96.1 (w tym przypadku home.pl)