18 Kwietnia 2026, 09:31:49 czas Polski

Autor Wątek: Zagadka dla IT- mam pronlem z połączeniem z internetem.  (Przeczytany 13078 razy)

Offline JacekD

Odp: Zagadka dla IT- mam pronlem z połączeniem z internetem.
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Lutego 2017, 09:29:55 czas Polski »
Wymiana kabla nie zaszkodzi.
Byc może coś mi umknęło - jeszcze spróbował bym ipconfig /renew i /flushdns.
Poza tym sprawdził bym czy takie same objawy są przy podłączeniu na kablu co na wifi.
Na wifi najczęstszym problemem będzie konflikt ip, warto na sztywno przypisać coś z puli.
WWW.DREWTAK.PL

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Lutego 2017, 09:59:34 czas Polski »
Jacku. Tutaj jest połączenie z routerem ping po lokalu idzie we wszystkie strony a nie ma pomiędzy, problem się robi pomiędzy routerem a AOL.

Offline agoliat

« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lutego 2017, 11:36:09 czas Polski »
jeszcze spróbował bym ipconfig /renew i /flushdns
Te komendy Jacku nic nie pomogą :(
To jest problem na poziomie połączenia a nie rozwiązywania nazw. On nie może pingować po IPku za routerem.
Jeden pomysł mam jeszcze taki by zalogować się na router i wejść w zakładkę gdzie można wykonać jakąś diagnostykę. Przeważnie jest możliwość PINGowania bezpośrednio z routera i sprawdzić czy uda się te serwery DNSowe czy inne odpytać. W ten sposób eliminuje się "dziwną" konfigurację routera.

Jeśli ping z routera się uda to znaczy że router jest źle skonfigurowany. Myślę że to mało prawdopodobne.

Pozostaje więc na polu
- router który rwie połączenie ADSLowe(wymieniłeś na nowy i jest to samo więc teoretycznie to nie to)
- kabel/gniazdko
- konfiguracja sprzętu po stronie operatora

Offline Robi

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lutego 2017, 12:38:15 czas Polski »
hmm...
Ja bym jeszcze dodał dla upewnienia się, dwa wątki sprzętowe (osobiście spotkane, więc nigdy nie mów nigdy):
- masz drugie urządzenie sieciowe (źle skonfigurowane) typu router które pracuje na tej samej adresacji?
- w twoim przypadku (modemu) każdy aparat telefoniczny musi mieć filtr, lub któryś z nich jest uszkodzony

Bliżej bym się też przyjrzał, dlaczego w tak krótkim okresie czasu aż 3 modemy padły. To nie jest normalne.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lutego 2017, 14:02:53 czas Polski »
Czy padly to nie wiem, bo jak tylko ten pronlem się pojawił ponad miesiac temu to ja tak myslalem.
Wymienilem na kolejny modem i bylonok przez jakis czas i zjow problem. W desperacji kipilem kolejny, ale juz nic nie pomogło.
Podłączyłem modem bezpośrednio do sieci, i też to samo, ale nie jestem pewien czy bez telefonu. Mam kolejną rzecz do sprawdzenia dzisiaj.

Odnosnie testowania. Podczas automatycznej konfiguracji modem prubuje połączyć się z operatorem, ale pomimo że jest polaczony - nie może ściągnąć informacji.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Lutego 2017, 19:43:08 czas Polski »
To może podejdzmy do tematu inaczej:
 - gdzie fizycznie jest ostatni sprzęt za ktory odpowiada AOL ? (gniazdko, skrzynka) Czy jesteś w stanie się tam podłączyć?
 - czy masz sprzęt od AoLa ktory na 100% powinien działać  ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Lutego 2017, 21:59:18 czas Polski »
W aolu mam tylko konto mailowe. Dostawcą internetu jest talk talk. Za linię odpowiada BT. Jutro ma dojść nowe gniazdko BT z wbudowanym filtrem. Założę i zobaczymy. Modem ma Netgear. Talktalk nie chce mi przeslac.nowego za damo choć jestem z nimi już kilka lat, a kolejnego kupować nie chcę. Za pół godziny przystepuje do reinstalacji modemu z odłączonym telefonem.

Offline Robi

« Odpowiedź #37 dnia: 15 Lutego 2017, 22:19:18 czas Polski »
Odnosnie testowania. Podczas automatycznej konfiguracji modem prubuje połączyć się z operatorem, ale pomimo że jest polaczony - nie może ściągnąć informacji.

To mi pasuje pod dość typową usterkę, modemu po stronie operatora.
A z głośnych rozmyślań to:
- jeszcze za duże zakłócenia  na linii mogą być (ale nie pasuje znowu to że kupujesz modem i nowy działa, chyba że jest zwarcie które po czasie uszkadza twój modem),
- przewartościowana prędkość łącza względem jakości okablowania i odległością
Sprawdź jeszcze fizyczne wejście kabla do budynku, miałem przypadek że był przetarty i robił zwarcie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lutego 2017, 07:56:08 czas Polski »
Dzień .dobry panowie.
Dla mnie może mniej bo żadnych postępów .
Jedyna zmiana to taka że jak zrobiłem pinga.do gazeta.pl to tym razem poszedł, ale jak już próbowałem wpisać adres w wyszukiwarce to już nie.
Modem ( automatyczny konfigurator) przez godzinę próbował ściągnąć ustawienia ale nie mógł.
W efekcie wyłączyłem konfigoratora, uruchomiłem na nowo modem, ktory pokazuje że połączenie jest.
Skutek taki, że przy próbie połączenia sienz jakąś stroną wyskakuje mi panel logowania modemu, ale to chyba wina nie dokonczonej konfigoracji modemu.
Dodatkowo jak próbowałem wejść na google.to mówi że występuje w błąd jakiegoś certyfikatu i FireFox blokuje dostęp.

Jestem prawie na 100% pewien że problem jest u nich.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Lutego 2017, 15:12:51 czas Polski »
Robert śledzę Twój wątek z zainteresowaniem. U mnie we wsi mają w tym roku położyć światłowód , w związku z tym przymierzam się do zmiany operatora na Free ,ale po Twoich przygodach waham się ponieważ właścicielem kabla jest Orange France. Czy BT też oferuje internet ? Może twoje kłopoty to efekt wojny między operatorami ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lutego 2017, 17:32:05 czas Polski »
Jest kilku operatorów ofrujacych internet,.zarówno światłowód jak i zwykły.
BT
Virgin
Talk talk i jeszcze kilku.
Dla mnie ważne jest aby mieć stały adres IP.
Czy sa jakieś wojny podjazdowe konkurencji? Nie wiem.  Może.
Szczerze mówiąc to bym się przeniósł do innego, ale musialbym podpisać kontrakt na minimum 18 mc-y a to mi sie nie kalkuluje, jako że zamierzamy do Polski wracać niedługo.
Jade do domu, mam nadzieję że gniazdko doszło i.zmieniam.
Wymiana kabla tez nie będzie prosta.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lutego 2017, 18:16:37 czas Polski »
Czy jak zresetujesz modem to masz ciągle ten sam IP - możesz to sprawdzić na forum , na Twoim poście po prawej stronie za opcją "zgłoś moderatorowi" ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lutego 2017, 23:00:55 czas Polski »
Tak.
Mam staly IP bo taką mam umowę.
Potrzebuję staly IP do mojego dysku NAS.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lutego 2017, 23:06:44 czas Polski »
Tak.
Mam staly IP bo taką mam umowę.
Potrzebuję staly IP do mojego dysku NAS.
Niekoniecznie. Dysk być może ma obsługę DDNS tudzież na routerze możesz to skonfigurować.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lutego 2017, 23:42:45 czas Polski »
Az tak to ja sie nie znam.
Dysk jest synology i w instrukcji było napisane jasno że muszę miec statyczny IP aby móc na niego wchodzić z zewnatrz.
Teraz mam do niego dostęp z.dowolnego miejsca. Taka wlasna chmurka.
A do problemu wracając. Wymieniłem gniazdko i nic się nie zmieniło.
Kabel musi byc dobry, bo po pierwsze telefon działa bez klopotu, a po drugie operator widzi mój router.
Popingowalem jeszcze i wrzucam zdjęcie z wynikami.
Jak rozmawialem dzisiaj z gościem w.Talk Talk to był jakiś bardziej kumaty i zauważył że coś jest z moim IP.

Kurde. Właśnie z ciekawosci kliknąłem na you tuba i pomimo że mam żółty trójkąt z.wykrzyknikiem w rogu ekranu i router pokazuje mi że nie ma polaczenia z internetem to połączyło mnie.
Jaja nie.z.tej ziemii.

To samo z facebookiem, ale google już nie.