20 Czerwca 2026, 21:07:04 czas Polski

Autor Wątek: Półka na resoraki  (Przeczytany 8950 razy)

m_kola

• Gość
Półka na resoraki
« dnia: 15 Lutego 2017, 07:55:16 czas Polski »
Zakładam wątek po planowaną realizację chociaż będzie się pewnie ciągnął jak wiecie... noo.. brazylijska telenowela ;)
Planuję zrobić półkę ze sklejki. Samochód i obudowa z 15mm zaś same półeczki z 4mm. Pod samochodem od strony ściany prawdopodobnie będzie taśma led.
Samochód zostanie do obudowy zamontowany kołkami lub lamelkami i duuuużo kleju ;)
Półki na zasadzie nacięcia ich do połowy i wsunięcia jedną w drugą plus klej (jak w załączniku). Do tego jak się domyślam najlepiej byłoby dorobić najpierw sanki do piły żeby dokładnie to wyszło i pewnie drugie do cięcia 45 stopni w narożnikach (chociaż tutaj może się sprawdzi ukośnica).
Same wzorki typu okno czy światło to już chyba dremelkiem wyżłobię chyba, że wytnę włosówką całkowicie. Wyjdzie w trakcie.
Jeśli macie jakieś pomysły / uwagi które coś usprawnią lub ułatwią to nie krępujcie się ;)

Fulicarius

• Gość
Odp: Półka na resoraki
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2017, 08:08:07 czas Polski »
A nie lepiej żeby samochód przylegał do ściany? Sprzątanie i wycieranie kurzu za nim będzie upierdliwe :P
Jak masz zamiar całość powiesić na ścianie?
Zamiast ledów daj jakiś neon niczym szybcy i wściekli ;D

Oj będę śledził postępy z zainteresowaniem :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2017, 08:48:24 czas Polski »
Powierzchni poziomych za autem nie będzie to liczę, że kurzu za dużo nie powinno się zbierać. Moja żona i tak ze sprzątaniem dociera nawet tam gdzie mysz nie wejdzie więc będzie czysto i za autkiem ;)
Jeśli chodzi o zawieszenie to albo coś takiego

albo dwie skrajne przegrody na górze będą miały plecy i w nich zawieszkę regulowaną jak ta:

Co do podświetlenia to.. dzięki, mój młody już nie musi być bardziej szybki i wściekły, jest już wystarczająco ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2017, 09:14:07 czas Polski »
Fajne.
A może jakaś plexi albo coś...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2017, 09:15:45 czas Polski »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2017, 10:06:50 czas Polski »
boczna szyba ciężarówki ;)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2017, 13:47:08 czas Polski »
Co przewidujesz na wykończenie powierzchni?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2017, 13:49:00 czas Polski »

Offline MarekET

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2017, 16:42:45 czas Polski »
A może by tak w okienku szoferki i w kołach też zrobić półki czy też jakieś przegródki , taka moja sugestia .
Światło by też można wykorzystać .

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2017, 17:15:44 czas Polski »
ja bym nie dał bo nie wiem jak :P ale ślicznie by wyglądało światło w przedniej lampie i czerwone z tyłu + ze 3-4 obrysówki pomarańczowe wzdłuż ciężarówki :)

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2017, 19:54:13 czas Polski »
Mam również w planach zrobienie czegoś podobnego ale prostsze i większe (100 resoraków).
Jeśli wybrałeś bez pokrycia/zatuszowania niedociągnięć to ja bym zrobił sanki.
Na ukośnicy, nie wiem jak u  Ciebie, ale ja na mojej (Bosch PCM 8S)nie potrafiłem uzyskać idealnych 45', i przy innej realizacji w końcu odpuściłem i zrobiłem zwykłe połączenie z kołkami (fotki półki w bieżących realizacjach).
Może by warto spróbować z frezem?.
Nie wiem na ile masz sprawdzony ten lakier ale dla mnie większość próbek jakie oglądałem przypomina efekt "szkolnego krzesełka",
pomyśl może o jakimś wosku albo oleju który potrafi bardzo ładnie wyciągnąć strukturę i kolor.
Mocowanie planuję zrobić takie jakie zrobiłem w półeczkach na książki z 15 mm "mimośrodkami" do skręcania mebli, ich zaletą jest sztywne połączenie ze ścianą (brak możliwości) zrzucenia
przez dziecko oraz po zastosowaniu zaślepki braku widocznego połączenia.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2017, 20:00:51 czas Polski »
Najpierw też zrobiłem taki wymiar jak Ty planujesz ale stwierdziłem, że jak braknie miejsca to dorobię przyczepę :)
Możesz pokazać gdzieś w necie te mimośrody? One są wkręcane w ścianę? To jakieś inne niż typowe meblówki? Podoba mi się ten pomysł.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2017, 20:28:33 czas Polski »
Jest to zwykły mimośród 15mm, z kolei w ścianę wkręt z delikatnie zeszlifowanym łebkiem tak aby zmieścił się w szczelinie mimośrodu.
Niestety nie można zastosować tego z kompletu ponieważ nie jest przewidziany do montażu w ścianie, jest zbyt krótki.
Pierwsza lepsza aukcja z popularnego serwisu ;)
http://allegro.pl/mimosrod-fi-15mm-zaczep-z-gwintem-euro-i6622857479.html

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2017, 20:31:04 czas Polski »
Ooo spryciula! A ja się już jakiś kosmicznych technologii doszukiwałem ;)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2017, 07:37:35 czas Polski »
Moim zdaniej tak jak jest jest dobrze, półki w innych miejscach jak ładownia (kontener) będą dziwnie wyglądać.

Mnie zastanawia czy sklejka 4mm będzie dobra. Ostatnio coś z takiej robiłem i wydaje mi się, że jest strasznie delikatna i giętka. Wiadomo, że takie lekkie samochodziki udźwignie, ale nie wiem czy nie będzie problemów z obróbką. Ja bym chyba celował w 6mm.