02 Maja 2026, 12:17:00 czas Polski

Autor Wątek: Pomocnik ostrzenia struga z Lego  (Przeczytany 2019 razy)

Offline cyfral

Pomocnik ostrzenia struga z Lego
« dnia: 15 Lutego 2017, 20:24:37 czas Polski »
Chciałem podzielić się z Wami pomysłem na pomoc w ostrzeniu noża do struga. Wiadomo, że trzeba zachować kąt. Są odpowiednie prowadniki, ale ich cena póki co skutecznie mnie odstrasza, a ostrzenie z ręki w moim wypadku odpada. Postanowiłem na szybko zbudować odpowiedni wózek z klocków Lego. Później trochę podstawowej trygonometrii i można przystąpić do ostrzenia. Z góry ostrzegam, że nie jest to tak dokładne jak dedykowane do tego narzędzia, ale moim zdaniem dużo lepsze od prowadzenia ręką. Nóż ostatecznie goli. Jak struga dowiem się jutro. Na jednym ze zdjęć zaznaczyłem dwa czerwone klocki wyznaczające środek osi obrotu oraz wyliczony znacznik na nożu. Większą precyzję pewnie mógłbym osiągnąć korzystając z kamieni do ostrzenia a nie z osełki z Lidla.

Dentarg

• Gość
Odp: Pomocnik ostrzenia struga z Lego
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 07:32:11 czas Polski »
Genialne ... potrzeba matką wynalazków. Ale chyba ostatecznie jeśli nie ma się klocków lego, to rozwiązanie do tanich nie należy?
A może klocki pochodzą z jednego zestawu, który da się tanio kupić? Daj namiar! :)

Offline cyfral

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 08:50:20 czas Polski »
Obstawiam, że to jest z kilku zestawów. Z jakich? Nie wiem. Wczoraj po prostu poszedłem do pokoju dzieci i zacząłem szukać w ich kartonie z klockami. Zapomniałem jeszcze napisać, że nóż przyklejony jest do prowadnika dwustronną taśmą klejącą.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2017, 15:44:19 czas Polski »
Dzieci Ci tego nie zapomną.

Offline cyfral

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2017, 09:31:41 czas Polski »
To zemsta za zostawione nocą na dywanie klocki  8)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2017, 10:08:27 czas Polski »
cyfral! słusznie! zrobię to samo!
skonstruuje szafkę narzędziową! różowa będzie , bo z lego friends, ale w dobie dżender przejdzie! :P

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2017, 10:13:25 czas Polski »
To może jakiś konkurs na 'jigi' z Lego? :)
Ja dziś zroibę chyba kątownik z Duplo. W tymże zestawie znajdzie się też materiał na fajne szablony do zaokrągleń.

Offline darkowski

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2017, 10:15:52 czas Polski »
Dzieci na ferie wysłałem to idę im po szafkach pogrzebać  ;)
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline cyfral

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2017, 11:20:46 czas Polski »
radeks: nie zapomnij o uchwytach do szuflad w kwiatki i wkładkach filcowych o zapachu jednorożca ;D
darkowski: masz już chyba mało czasu. Od poniedziałku zostanie już tylko nocne grzebanie po szafkach z klockami.
mefjuu: zerknij na takie combo:
. Nie żebym był Lego funboy - daleki jestem od tego, ale chwila zapytań na YT mocno mnie zdziwiła, co ludzie mogą z Lego zrobić.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2017, 11:22:42 czas Polski wysłana przez cyfral »

Offline Robi

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2017, 20:46:53 czas Polski »
Śmiejcie się, ale pomysł z kątownikiem z lego nie jest taki zły. Precyzja tłoczenia każdego klocka! jest z dokładnością do dwóch zer po przecinku. Może jak ktoś ma lego i pewny kątownik niech zrobi pomiar obu i opisze swoje wrażenia.
U nas w mieście jest sklep który tylko sprzedaje lego na kilogramy i sztuki (technics). Więc taki pomocnik to by grosze kosztował.