18 Kwietnia 2026, 05:34:59 czas Polski

Autor Wątek: Deska modrzew na taras betonowy  (Przeczytany 3449 razy)

Offline Yar0

Deska modrzew na taras betonowy
« dnia: 16 Lutego 2017, 15:12:46 czas Polski »
Witam
Mam przy domu taras betonowy. Chciałbym go wyłożyć deską tarasową z modrzewia ale...problem jaki dostrzegam to wysokość tarasu do ramy okna. Widać na zdjęciu. Odpływami się bardzo nie przejmuje bo nad oknami tarasowymi mam balkon. Jedynie przy ulewie mam mokre okna. Czy przy takiej wysokości obecnego tarasu jest możliwe ułożenie desek? Grubość pewnie około 27mm plus legary. Jaka może być ich minimalna wysokość?

krzysiek_z

• Gość
Odp: Deska modrzew na taras betonowy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 21:05:50 czas Polski »
Wydaje mi sie, że tak. Legary wtedy nie będą pełniły fukcji nośnej tylko wyrównywać poziom. Daj warstwy:
- papa albo inna izolacja tam gdzie legar będzie się stykał z betonem
- poziom możesz łapać warstwami papy, blachy albo są specjalne podkładki dostępne. Tylko że legary muszą być podparte na całej długości.
- koledzy sugerowali mi dawać legary co 45 cm.
- jak będziesz miał poziom łapiesz legary do podłoża kątownikami
- no i na to dajesz dechę tarasową. Spax ma śruby tarasowe 40 tki i 50 tki

Offline darkowski

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 21:06:28 czas Polski »
Miałem ten sam motyw u siebie. Ok 9 cm do drzwi tarasowych. Położyłem deskę 28mm na legarach 5x6cm na leżąco. Nie wiem czy to zgodne ze sztuką, ale liczyła mi to firma u której zamawiałem drewno.
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline Yar0

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2017, 21:02:28 czas Polski »
Czyli wystarczy pasy papy dawac tylko pod legary? Legary moge ulozyc rownolegle do sciany domu, tak by deska tarasowa byla prostopadle? Deska bedzie ryflowana i chcialbym by woda tymi ryflami splywala z tarasu na trawnik. Tylko z kolei woda bedzie stala na betonie pomiedzy legarami :-\ Jutro bede mial chwile to wrzuce jakis rysunek i zdjecia tarasu by wiadomo bylo o co biega:-)
 Krzysiek Ty juz jestes po zakupie desek? Jak tak to gdzie zakupiles?

Darkowski piekny taras :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2017, 21:20:24 czas Polski »
Tak, papa musi być, to najlepsza izolacja przed wilgocią. Jak zrobisz przerwy w papie wodzie będzie łatwiej spływać. Czyli np pół metra papy,5 cm przerwy. Nie osłabisz konstrukcji.

Deski jeszcze nie kupiłem. Mam jeszcze co najmniej dwa miesiące, przed rozpoczęciem prac.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2017, 21:22:35 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

Offline Yar0

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2017, 22:21:19 czas Polski »
Dzieki Krzychu! Celujesz w modrzew czy egzotyk? Ja prace planuje na kwiecien, byle pogoda byla. Producenta deski znalazlem w Sidzinie. Raczej u niego bede kupowal.

Offline Granado

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2017, 22:54:14 czas Polski »
Sprawdzony ten  sprzedawca z Sidziny. Modrzew syberyjski czy europejski?

Offline Yar0

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2017, 23:02:38 czas Polski »
Europejski. Namiary do niego mam od goscia, od ktorego bralem deske elewacyjna. Sie okaze, co za drewno ma.

Offline majzny

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2017, 12:14:05 czas Polski »
Witaj

Kolego miałem taki sam problem w wysokością wylewki na balkonie bo miały byc płytki w pierwszej wersji .
Legary mam z kontrłat 2x4cm zrobione 2 rok nic się nie dzieje , pamietaj o podłożeniu czegoś np.papy pod legary i pod deski żeby była wentylacja bo drewno lubi gnić .

Co dostawcy deski tarasowej z Sidziny to mam gdzieś namiary nie wiem czy to ten sam o którym myślisz ,  napisz na prw to ci podeślę .
Generalnie trochę sękate ale tragedi nie ma , i generalnie niby miało być suszone ale sądząc po wadze i po tym jak żywica z niego wychodziła to tak do końca chyba nie było .
A jak rozmawiałem z kierowcą który to wozi to mówił że do Warszawy  też dowoził.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2017, 12:39:58 czas Polski »
To z sidziny na pewno to jest nie selekt :)  Jest też facet w Rzeszotarach, ogłasza się z podbitką, ale deskę tarasową też sprowadza.

Modrzew zawsze może puszczać żywicę, nawet jak jest bardzo wysuszony. Co do wilgotności jak chcesz Yar0 to mogę pożyczyć wilgotnościomierz lidlowy. Szału nie ma, ale orientacyjnie sprawdzisz co on tam ma.

Offline Yar0

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2017, 15:19:04 czas Polski »
Majzny dziękuje za zdjęcia. Oglądając je, przekonuje się, że warto taras wykończyć drewnem. Pięknie to wygląda.Kurcze, wysoko wyszedł Ci taras względem ramy okna. U mnie pewnie będzie podobnie.

To z sidziny na pewno to jest nie selekt :)  Jest też facet w Rzeszotarach, ogłasza się z podbitką, ale deskę tarasową też sprowadza.

Modrzew zawsze może puszczać żywicę, nawet jak jest bardzo wysuszony. Co do wilgotności jak chcesz Yar0 to mogę pożyczyć wilgotnościomierz lidlowy. Szału nie ma, ale orientacyjnie sprawdzisz co on tam ma.

Krzysiek jak będę jechał po deskę to z chęcią skorzystam z wilgotnościomierza. Dzięki! Możemy nawet wspólnie kupić deski. Przy większej ilości może uda się z ceny zejść. Ja potrzebuje około 35m2.
Poniżej fotka projektu na którym widać kształt tarasu. Jak pisałem chciałbym deskę układać prostopadle do okien ze spadkiem. Tylko co wtedy z częścią z łukiem? Od linii domu spadek w drugą stronę? I dobrze zrozumiałem, że papę dać nie tylko pomiędzy legar-beton ale również legar-deska?
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 15:20:49 czas Polski wysłana przez Yar0 »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2017, 15:54:51 czas Polski »
Jak byscie jechali do Rzeszotar dajcie znac. Troche tego goscia znam ;).

Offline Yar0

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2017, 16:33:49 czas Polski »
Rafał dobrze wiedzieć ;D Silnik już pracuje w maszynie?:)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2017, 20:44:02 czas Polski »
Krzysiek jak będę jechał po deskę to z chęcią skorzystam z wilgotnościomierza. Dzięki! Możemy nawet wspólnie kupić deski. Przy większej ilości może uda się z ceny zejść. Ja potrzebuje około 35m2.
Poniżej fotka projektu na którym widać kształt tarasu. Jak pisałem chciałbym deskę układać prostopadle do okien ze spadkiem. Tylko co wtedy z częścią z łukiem? Od linii domu spadek w drugą stronę? I dobrze zrozumiałem, że papę dać nie tylko pomiędzy legar-beton ale również legar-deska?

Dobry pomysl, możemy razem ograrnąć zakup, u mnie będzie ~80 m2. Wilgotnościomierz - daj znać wcześniej. Będę wyjeżdzał w najbliższy czasie ale nie wiem kiedy to żebyśmy sie nie mineli :)
Łuk - nie znam się, ale bym robił spadek w jedną stronę. No chyba że często zacina w obie strony domu.
TomekZ kiedyś mi doradzał, żeby pomiędzy legar a deskę kłaść jakieś specjalne taśmy.

Offline Yar0

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lutego 2017, 21:01:48 czas Polski »
Spory masz metraz. Bedziesz bral europejski czy skandynawski? Odnosnie terminu zakupu to sie dopasuje, cisnienia nie mam. Trzeba Tomkaz zaprosic do tematu. Takiego fachowca wskazowki sa bezcenne :)