Dobra Panie i Pany, czas skończyć spamowanie wątków innych i rozpocząć swój. Robota sama się nie zrobi.
Na wiosnę zaczynam zabawę z postawieniem kawałka domku - kawałek tzn. 300 x 550 cm. Wiem, że to mało ale to maksymalne wymiary jakie mogę wygospodarować na RODOS (Rodzinny Ogród Działkowy Ogrodzony Siatką - to dla nie wtajemniczonych).
Główne pracę będę wykonywał latem ok lipca.
Do tego czasu chcę zgromadzić i przygotować materiał, zasięgnąć opinii i wysłuchać fachowych porad.
Moje założenia są proste:
- zrównać z ziemią istniejący "domik" zrobiony na kolanie z odpadów i postawić większy wyższy domek z materiału porządnie obrobionego zgodnie z sztuką.
Pomysł jest, teraz - prośba moja o pomoc.
1) stary domek, usadowiony jest na płycie zbrojonej - ona zostaje bez zmian (ok 320 x 300 cm),
Jak będzie lepiej dolać płytę betonową na resztę powierzchni czy usadowić na "stopach" betonowych zbrojonych. ( h ~ 120 cm)
2) konstrukcja ramowa, narożne słupki oraz środkowe planuje wykonać z kantówki struganej 10x10 cm pozostałe 5x10 cm
Czy to wystarczy ?.
3) ściana obita od zewnątrz deską 2,5 cm, membrana wiatrochronna, w środek wata szklana lub kamienna, od środka folia paroizolacyjna i nie wiem co w środku na ścianach - domek rzadko używany w zimę.
4) dach dwuspadowy kantówka 5x10 dach pod kątem ~20 stopni, płyta osb 16 lub 18mm, papa podkładowa i gont bitumiczny (ocieplenie wata szkalna lub kamienna).
Co wy na to ?
5) na górze ściana w najniższym punkcie ok 140 cm w najwyższym ~240 cm (dół max 240 cm)
Materiał drewno budowlane, obrabiane na miejscu. większość rzeczy będę wykonywał sam.