01 Maja 2026, 07:36:37 czas Polski

Autor Wątek: Mój kawałek podłogi - Nebutek  (Przeczytany 12335 razy)

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
Odp: Mój kawałek podłogi - Nebutek
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Września 2017, 07:05:36 czas Polski »
Wkręty WKCS  wkret-metu umnie się sprawdzają.  Malowane  grunt drwnochronu bezbarwny. Impregnat mat tikurilla valtti color new. 

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Października 2017, 01:13:38 czas Polski »
Nie gadaj, że te deski montujesz na wkręty ciesielskie... (WKCP / WKCS)

Z innej beczki - chyba pisałeś o szczelinie wentylacyjnej pod deskowaniem (OSB) by wentylować połać dachu. Jak to rozwiązujesz przy elewacji drewnianej, gdy od spodu pod pierwszą deską również jest szczelina (siatka)? Zastanawiam się czy u siebie nie olać już kratek między krokwiami na górze elewacji - bo przecież powietrze wleci sobie dołem, pod deskami, i dotrze do wycięcia w OSB między krokwiami.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Października 2017, 06:30:11 czas Polski »
Samo deskowanie wkręty KMWHT  mniejsza wersja WCKS konstrukcja cała na WKCS i WKCP 
Dylatacja jest, na membranie nabite są w cm kontrlaty wzdłuż całej konstrukcji a od spodu będzie siatka i otwory wentylacyjne, od membrany do brzegu zewnętrznego deski mam ok 5 cm więc spokojnie zwierz się przeciśnie jak nie będzie zabezpieczone.
Dylatacje robię w pasie rynnowym. Otwory zabezpieczone siatka schowane za rynną. Co do wentylacji u mnie nie ma połączenia z dachem więc mogę dać tak jak pisałem ew. w podbitce. A wentylacja jest jak najbardziej potrzebna jak wycinałem otwór w dachu przy słonecznej pogodzie ale tem. ok 14 stopni, tak było czuć ciepłe wilgotne powietrze z pod dachu.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Października 2017, 10:12:37 czas Polski »
Te KMWHT jakiej długości? Wkręt wchodzi tylko kontrłatę (bez wejścia w OSB)? Ja mam kontrłaty (2,5 cm) i taka będzie szczelina.

Co znaczy, że u Ciebie nie ma połączenia z dachem?

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Października 2017, 10:29:09 czas Polski »
Nie mam OSB na szkielet mam nałożona membranę,  kontrłata i deska okładzinowa 25 mm.
OSB mam tylko na dachu pod gont.

Wkręt 4,0 x 70

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Października 2017, 11:59:12 czas Polski »
To zmienia postać rzeczy, bo w takim układzie faktycznie lepiej dać konkretniejszy wkręt do dechy.

BTW. Znalazłem fajny patent na siatki wentylacyjne - "Siatka tuningowa" o oczkach np. 5x3,5 mm - arkusz 100 x 25 cm średnio za 15-20 zł. Jest aluminiowa, można pociąć na paski i zagiąć na giętarce. Na pewno będzie to lepsze (sztywne, bez korozji) niż te siatki pszczelarskie.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Grudnia 2017, 21:29:17 czas Polski »
Pomału ale do przodu. Od września udało nam się parę rzeczy ogarnąć.
Pomalowana elewacja drugi raz, założona siatka przeciw gryzoniom oraz zamontowane narożniki.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Grudnia 2017, 21:38:35 czas Polski »
W między czasie ociepliłem ściany wełną skalną i szklaną (niestety jak na złość nigdzie nie mogłem znaleźć wystarczającej ilości wełny skalnej więc całą górę ociepliłem wełną szklaną) i zamontowałem ogrzewanie, najmniejszy piecyk jaki udało mi się znaleźć. Chcemy sprawdzić ile wytrzyma i jak będzie grzał. jak na razie spisuje się bardzo dobrze pomimo iż nie jest to super ekonomiczne rozwiązanie. Aby maksymalnie wykorzystać ciepło kanał kominowy zamontowałem w środku. Rura ze stali kotłowej 2mm grubości, średnica 120 mm.  Dzięki takiemu rozwiązaniu spaliny na wyjściu nie przekraczają 50 stopni C. a większość ciepłą zostaje w domu. Wiem, że mogłem zastosować kilka innych rozwiązań ale te wydawało mi się najprostsze.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2017, 21:50:13 czas Polski wysłana przez nebutek »

Offline Lopi1

« Odpowiedź #83 dnia: 02 Grudnia 2017, 22:26:55 czas Polski »
50 stopni,  rozumiem, że na wylocie z komina?  Pewnie będzie smołować.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Grudnia 2017, 07:35:13 czas Polski »
Nie wiem.
Z komina prawie dymu nie widać więc dla mnie to plus.
Jak będę izolował przejście przez strop sprawdzę przy okazji rury po sezonie palenia.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Grudnia 2017, 14:40:34 czas Polski »

Z komina prawie dymu nie widać więc dla mnie to plus.

bo palisz drewnem sezonowanym (suchym) jak napalisz mokrym to tak jakbyś papieża wybrał , a jak napalisz kaloszami to uciekaj bo albo się zatrujesz albo najlepszy sąsiad Cię podpi$A%&i i będą Cię małe mundurki z mandacikiem ganiać ;D