01 Maja 2026, 07:47:27 czas Polski

Autor Wątek: Cyklon do trocin  (Przeczytany 3204 razy)

Offline Mcgyver

Cyklon do trocin
« dnia: 19 Lutego 2017, 10:50:52 czas Polski »
Chciałbym przedstawic konstrukcję mojego cyklonu do odciagu trocin. Podstawą urzadzenia jest oczywiscie separator ktory udało mi sie zakupic w chinach za 17  dolarów. W porownaniu z cenami w Polsce to jak wiadomo spoooro taniej.
Pojemnik to beczka po oleju do ciągnika o pojemnosci 25L. Pokrywkę wykonałem ze sklejki, w miejscu gdzie przylega rant pojemnika wykonałem frezem wglębienie i wkleiłem uszczelkę do okien. Dodatkowe zamknięcie dwomaklamrami zapewna szczelność. Dół również wykonałem ze sklejki. Skleiłem dwa kawałki po 12mm grubosci każda. W górnym również wykonałem frezarka wgłębienie aby osadzic dolny rant  beczki. Wyciety pierscien ze sklejki (jako 3 warstwa) przytrzymuje beczke do podstawy. Od spodu zamontowałem 4 kółeczka.
Całość podłaczałem do odkurzacza warstatowego.
Cyklon sprawdza sie świetnie od czasu jego zamontowania nie wymieniałem worka w odkurzaczu bo jest praktycznie pusty. Super sprawa

Offline leeching

Odp: Cyklon do trocin
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2017, 12:33:00 czas Polski »
Następnym razem wrzuć proszę zdjęcia na jakiś mniej spamerski portal, bo zamiast cyklonu otwiera mi się czarna strona do lajkowania.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2017, 15:41:03 czas Polski »
A jakich rur i złącz używasz?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2017, 17:02:14 czas Polski »
Cyklon służy mi go pilarki boscha pts 10, frezarki i szlifierek. Wąż standardowy chyba około 40mm chociaz wejscie w separatorze jest na 50mm

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2017, 20:18:14 czas Polski »
O to właśnie chodzi - czym redukujesz te 40 na 50, i jakiego węża używasz od cyklonu do narzędzi? Dedykowanego, czy makgajwerowsko arot czy coś w tym stylu?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2017, 21:03:57 czas Polski »
Używam węża od odkurzacza przejscie zrobiłem tak na szybko kupujac w sklepie hydraulicznym gumową redukcje. Na chwile obecna swietnie się sprawdza, do wiekszych średnic przyłaczy (100mm) mam typowy odciag do trocin