25 Kwietnia 2026, 04:07:35 czas Polski

Autor Wątek: Moje maszyny warsztatowe  (Przeczytany 65286 razy)

Offline Mcgyver

Odp: Moje maszyny warsztatowe
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Kwietnia 2017, 21:27:31 czas Polski »
Dziękuje za pochlebne opinie. Lubie wiedzieć gdzie co mam znaleźć - porządek to podstawa chociaż podczas pracy różnie to bywa :)
Poniżej jeszcze jednej projekt, co prawda z poprzedniej wiosny ale nadal aktualny  - składana ławka/stolik

« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2017, 21:29:30 czas Polski wysłana przez Mcgyver »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Kwietnia 2017, 00:06:11 czas Polski »
Za taki wątek powinna być kara.  Dożywotni zakaz korzystania z internetu :-) nic tylko denerwuje tymi projektami :-) a tak na poważnie to zazdroszczę warsztatu pod nosem.  Mi wolnego czasu nie brakuje, natomiast warsztat w odległości 1600km trochę komplikuje sprawę :-/ pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Kwietnia 2017, 07:35:19 czas Polski »
1600 km. to nie tak dużo - wskoczysz na rower i w try miga jesteś na miejscu ;)

Offline burchov

« Odpowiedź #63 dnia: 05 Kwietnia 2017, 08:29:57 czas Polski »
fajny ławeczko-stolik :)
Robiłeś metodą prób i błędów, zrobiłeś sobie plany, czy nabyłeś z internetu jakieś ?
Materiał to chyba sosna .. ? Jak zabezpieczyłeś ?

Offline Yar0

« Odpowiedź #64 dnia: 05 Kwietnia 2017, 10:26:57 czas Polski »
Mcgyver a ja mam pytanie odnośnie wiertarko frezarki ZX7016? Jak sobie radzi z wierceniem większych średnic w stali? Jak frezuje? Idzie bez rzucania ku...mi wyfrezować np kanałek pod klin koła pasowego? Jestem na kupnie frezarki, kupiłbym najchętniej jakaś narzędziówkę ale miejsca mam mało :(

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #65 dnia: 05 Kwietnia 2017, 15:59:28 czas Polski »
Po kolei :) Odnośnie ławeczki to zrobiłem ją na podstawie zdjeć z internetu mniej wiecej metodą prób i błędów docinając poszczególne kawałki. teraz mam porobione szablony z plexi wiec powinno pojsc szybciej :)
Jeżeli chodzi o frezarkę to frezowałem na niej tylko aluminium jak do tej pory i  z tym sobie radzi. Ogólnie nie jest to wyrób najlepszej jakosci wymaga troche poprawek i przesmarowania ale w takiej cenie chyba nic lepszego nie kupisz. Ja dostawiłem do niej jeszcze falownik żeby nie zmieniać ciagle pasków.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Kwietnia 2017, 09:25:52 czas Polski »
Podziwiać Twoje prace to prawdziwa przyjemność dla oka i serca... Gratuluję umiejętności, a tą szafkę pod ukośnicę chyba sobie zmałpuję;)

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #67 dnia: 14 Kwietnia 2017, 17:22:51 czas Polski »
Kolejne marzenie się spełniło :)  - dziś dotarła do mnie ukośnica Bosch GCM 12 GDL. Czekałem na nią ja i dedykowany skrzydlaty stolik. Co prawda bede jeszcze musiał wykonac podwyższenie bo aktualnie po rozstawieniu skrzydeł piła stoi niżej, ale na to też przyjdzie czas.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Kwietnia 2017, 18:47:10 czas Polski »
Kolejne marzenie się spełniło
to też moje marzenie. Podoba mi się też szafka pod ukośnice.  Masz bardzo fajny warsztacik.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Kwietnia 2017, 18:58:38 czas Polski »
Opisz proszę jak wrażenia z użytkowania (szczególnie precyzja cięcia). Macałem ją w Lublinie na targach i wygląda naprawdę fajnie.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #70 dnia: 14 Kwietnia 2017, 19:51:09 czas Polski »
Póki co jeszcze jej nie uzywałem. Posprzątałem w garażu i szkoda mi go znowu brudzic :) a tak na poważnie póki co nie mam czasu ale planuje robic ławeczke więc bedzie okazja. Oczywiscie opisze jak się nią pracuje

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Kwietnia 2017, 19:59:48 czas Polski »
Sprzęt i stolik pierwsza klasa.
Przymierzam się do zrobienia dwóch mobilnych szafek na sprzęt i zastanawiam się jakie kółka dopasować (wielkość i materiał) na podłoże surowe betonowe,
widzę że u siebie masz zastosowane różne które najlepiej sprawdzają się ?.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #72 dnia: 14 Kwietnia 2017, 20:51:27 czas Polski »
Ja mam posadzkę z gołego metonu ale zatartego, jest równiutko więc praktycznie każde kółeczka dadza rade ale zawsze kupowałem takie ktore maja łożyska kulkowe wewnątrz a po zewnetrznej stronie warstwę gumy. O ile pamietam kosztowały do 10zł/szt

Offline look_as

« Odpowiedź #73 dnia: 07 Maja 2017, 20:53:02 czas Polski »
Z piły będziesz zadowolony. Pilnuj tylko kalibracji, bo potrafi uciekać kąt na tych ściankach przesuwnych. Stolik rewelacja !

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #74 dnia: 08 Maja 2017, 05:39:51 czas Polski »
Piła sprzedana w drodze niebieska Bosch GTS 10 XC, mam nadzieje ze będzie nieco lepsza :)