21 Kwietnia 2026, 02:46:36 czas Polski

Autor Wątek: Brama garażowa z Castoramy  (Przeczytany 11359 razy)

mefjuu

• Gość
Brama garażowa z Castoramy
« dnia: 20 Lutego 2017, 10:43:19 czas Polski »
Stoję przed wyborem bramy garażowej do garażo-warsztatu. Wyborem zarówno rozmiaru jak i samego producenta (ma być segmentowa ocieplona).

Czy minimalna, standardowa rozmiarówka, czyli 2500 szer. x 2125 wys. wystarczy, żeby w przyszłości wjechać jakimś większym autem (typu VW Transporter lub jakiś suv)? Może jakiś użytkownik się wypowie? Bo wymiarowo samochód oczywiście się zmieści w tej dziurze, ale wiadomo - praktyka swoje.

Druga rzecz to producent. Jak to jest, że brama w Castoramie, z napędem kosztuje do 2 tys., kiedy robiąc wyceny w sklepach "okna-drzwi-bramy" wychodzi nieco ponad 3 tys. zł z montażem. Wiadomo, montaż swoje kosztuje, ale pozostały narzut wynika z tego że brama w Casto jest po prostu niższej jakości niż to co oferują mniejsze sklepy?

Z góry dzięki za rady.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2017, 10:49:29 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline wronks

Odp: Brama garażowa z Castoramy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 11:10:42 czas Polski »
Co do Casto - reszta świata, należałoby porównać parametry, choćby współczynnik lambda (przenikanie temperatur). Druga sprawa to rodzaj napędu, w marketówkach nie będziesz miał Faaca, Nicea ani Hormanna, tylko chińczyka. Poradziłbym Ci też aby założyć poczciwy łańcuch a nie pas - jest głośniejszy, ale "na zawsze".

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 11:39:01 czas Polski »
Stawiałem garaż z otworem pod takiej wielkości bramę.
Klient ma kia sportage - spokojnie wjeżdża.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 11:49:53 czas Polski »
Ok, porównam te parametry i zwrócę uwagę na napęd.

Dodam jeszcze, że ściana na której będzie brama ma mieć 5 metrów. Moje oczekiwania są takie:

- nie chcę by zbyt dużo ciepła uciekało przez dużą bramę
- nie chcę rozmiarami zwiększać niepotrzebnie jej kosztów
- nie chcę aby ściany boczne były zajęte przez prowadnice, itp. mechanizm bramy, bo nastawiam się na maksymalne wykorzystanie miejsca na np. regały pod sam sufit

Dlatego myślę o umiejscowieniu tego otworu 2,5 m na środku. Czy słusznie? Czy pozwoli to wykorzystać przestrzeń wokół? Nie użytkowałem nigdy takiej bramy, stąd te lamerskie pytania. No ale rzutuje to na konstrukcję garażu (słupki boczne na ościeżu bramy), więc wolę być pewnym decyzji.

Offline wronks

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2017, 11:55:00 czas Polski »
- nie chcę aby ściany boczne były zajęte przez prowadnice, itp. mechanizm bramy, bo nastawiam się na maksymalne wykorzystanie miejsca na np. regały pod sam sufit

Dlatego myślę o umiejscowieniu tego otworu 2,5 m na środku. Czy słusznie? Czy pozwoli to wykorzystać przestrzeń wokół?

W takiej segmentówce z napędem pod sufitem prowadnice boczne zajmują maks 10 cm po każdej stronie.
Jeśli garaż ma 5m szerokości i jest na jedno auto to bramę wstawiłbym z boku, a nie na środku. Dzięki temu będziesz miał dużo miejsca z jednej strony, a nie 2 x mało miejsca z obydwu stron.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2017, 12:04:34 czas Polski »
No nie wiem... Wydaje mi się, że efektywniej zorganizuję przestrzeń roboczą parkując auto na środku. Natomiast na czas pracy auto zamierzam wyprowadzać na zewnątrz/pole/dwór, a maszyny na kółkach wyjadą z obu stron na środek.
To jest duży dylemat jak to dobrze pogodzić. Warsztat będzie miał 30 m^2.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2017, 12:08:49 czas Polski »
Później zmierzę swoją, bo nie pamiętam ile ma ..

Offline looq1

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2017, 18:56:08 czas Polski »
Montowałem Castoramową bramę u dwóch klientów i to tylko dlatego że obiecałem i nigdy więcej. Wszystko jest "papierowe". Prowadnice gną się pod własnym ciężarem, panele są ocieplone w połowie, plastikowe bębny nawojowe, linka niecałe 2 mm, napęd chodzi jak chce. Ogólnie porażka w porównaniu z prawdziwymi segmentowkami, ale CENA robi swoje. Za cene Wiśniowskiego, Krispola czy tym podobnym kupisz 2 dwie bramy w Castoramie. Poszukaj może używki, lub jakiejś wystawkowej z salonu sprzedaży. Przeglądam Allegro i OLX i trafiają się czasem okazje- zwłaszcza że możesz poczekać i zrobić otwor pod wymiar bramy

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2017, 23:19:08 czas Polski »
Znajomy ma z Castoramy bo "potrzebował na szybko"...
Po trzech latach brama nadaje się na szrot. Wszystko lata "jak żyd po pustym sklepie", jak jest deszcz to woda podcieka bo możliwości regulacji się skończyły, ocieplenie to fikcja, reszta jak Łukasz napisał.
Jak Cię stać na marnowanie pieniędzy to jak najbardziej jest to towar dla Ciebie, jak nie  to odżałuj i kup coś porządnego.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2017, 02:07:02 czas Polski »
Dzięki za opinie. Zgodnie z powiedzeniem, nie stać mnie na tanią bramę, więc będę montował jakąś "markową".

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2017, 12:07:05 czas Polski »
ja na olx wyhaczyłęm bramę wiśniowskiego z napędem za 1500 zł. dużo tego jest czasami ludzie kupują do  domu a potem  zmieniają sie plany i rezygnują z garażu, na rzecz mieszkania i sprzedaja  bramy

Offline wojo72

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2017, 15:14:28 czas Polski »
Nie znam tej konkretnej  bramy z Castoramy, u siebie mam marketówkę sprzedawaną pod marką AGS (jest to niby produkt hormanna  robiony pod sprzedaż marketową). Kosztowała coś 2 tys. z hakiem z napędem, działa od kilku lat  i jak oglądałem bramę Wiśniowskiego  to wielkich różnic w jakości wykonania nie dostrzegłem a na pewno prowadnice nie uginają się "od przeciągu".  Te wszystkie bramy segmentowe mają konstrukcję modułową i każdy średnio zdolny, jak by się uparł to mógłby sam złożyć taką po zamówieniu odpowiednich elementów tak jak się dawniej składało pecety (kupując w markecie i tak trzeba ja zmontować samodzielnie prawie od podstaw, jedynym ułatwieniem jest to że część otworów jest nawiercona i nie trzeba samemu trasować). U mnie w okolicy jest dwóch "producentów" takich bram których działalność  sprowadza się do docięcia paneli na odpowiednią szerokość i poskręcania wszystkiego w całość z gotowych elementów.

Offline looq1

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2017, 19:39:57 czas Polski »
Takie złożenie z części bramy segmentowej nie będzie ani tanie ani proste dla zielonego w temacie. Dla przykładu jeśli serwisuję bramę w której jest do wymiany ok 30-35 % części- bardziej opłaca Mi się zamówić nową bramę i ją zamontować niż zamawiać części i kleić coś na miejscu. Dla przykładu uderzenie samochodem w segmentówkę o wym 4800x2250 niszczące dwa dolne panele, dolne wózki z hamulcami, 3 zawiasy i 4 rolki kosztowało gościa 2400 netto za części plus robocizna 300.
Kupując całą bramę w częściach przepłacisz ok 50% względem gotowca.

Offline Yar0

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2017, 20:05:01 czas Polski »
Looq1 zajmujesz sie zawodowo bramami? Ile realnie musi kosztowac segmentowka o szwrokosci 3metrow a wysokosc 2,2m. Za wisniowskiego firma mi krzyknela 3400zl :o Troche sporo. Ma allegro jest gosc co bierze 240zl za metr kwadratowy bramy. Cos tanio mi sie wydaje.

Offline looq1

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lutego 2017, 20:13:39 czas Polski »
Montuję i serwisuję bramy. Cena jest bardzo zróżnicowana. Dla przeciętnego klienta rabat na poziomie 15-20 % od cen cennikowych jest do osiągnięcia. Warto sprawdzić kilku producentów bo czasami w typowych wymiarach jest różnica kilku stów. Bierz pod uwagę : Wiśniowski, Krispol , Nice, Gerda, Hormann, litewska Ryterna plus kogoś w okolicy z dobrymi opiniami (dobra nawet garażowa produkcja będzie lepsza od marketówki)