14 Czerwca 2026, 08:15:43 czas Polski

Autor Wątek: Zwierzęce projekty  (Przeczytany 12847 razy)

Fulicarius

• Gość
Zwierzęce projekty
« dnia: 20 Lutego 2017, 22:02:46 czas Polski »
Najpierw motyw przewodni :D

Nie trudno się chyba domyślić, że to musiało nastąpić.
Projekty poświęcone zwierzętom, a zwłaszcza ptakom.

Zaczynamy od budek lęgowych. W sieci znajdziemy wiele projektów, ale bardzo wiele zawiera rażące błędy które postaram się tu wyjaśniać i eliminować.

Z drugiej strony stwierdzenie, zaczynamy od budek jest tu trochę na wyrost... dlaczego? Już tłumaczę...
Ja uczę się na własnych błędach, Wy zapewne już to przerobiliście. Najpierw myślałem, że ręczną piłą osiągnę zadowalający efekt. Otóż nie. Dlatego dziś od braciaka odebrałem swoją pilarkę elektryczną, kupiłem nową tarczę i ochoczo zabrałem się do pracy. Efekt ostatnich dwóch dni jest taki, że deska miała mieć 90cm, ma w tej chwili niecałe 87, a ja rzucam klątwy :) Na szczęście ptaki liczyć centymetrów nie potrafią, a taka odchyłka jest do przeżycia :)
Finał tej sytuacji jest podwójnie pozytywny, bo jutro pożyczam z roboty na kilka dni skośnicę metabo i zapaliło się światełko w tunelu na własną :)

Do rzeczy.
Pierwsza realizacja to budka lęgowa dla sowy - pójdźki, po łacinie nazywającej się Athene noctua
Jest to niewielka sowa, której regularnie zdarza się prowadzić dzienny tryb życia.
Związana jest ściśle z urozmaiconym krajobrazem rolniczym. Mozaika pól, sadów przydrożne ogłowione wierzby oraz stodoły w których gniazduje to typowy biotop. Niestety od kilkudziesięciu lat liczebność w Polsce spada. Obecnie szacowana jest w granicach 1000-1500 par.
Z ciekawostek na jej temat. Już nazwa łacińska kojarzy nam się z Grecką boginią mądrości Ateną której była ona poświęcona. Pójdźki gnieździły się w załomach murów Akropolu, co miało świadczyć o sympatii bogini dla tych ptaków. Wierzono, że Atena używała ich jako posłańców. Stąd wywodzi się w wielu kulturach przedstawianie sowy jako symbolu mądrości i wiedzy.
Ale Grecy to jedno, a nasza kultura to drugie... a związane jest to z charakterystycznym głosem. Kojarzony był on (w sumie czasem do dziś jest) ze słowem "pójdź", a rozwinięcie tego słowa to stwierdzenie/przysłowie "A pójdź ty w dołek pod kościołek" Innymi słowy u nas te sowy i ich głos były (są) odbierane jako zwiastun śmierci.

Dziś ta sowa to przede wszystkim Mazowsze (mapka w załączniku) i mieszkańcom tego regionu zwłaszcza dedykuję ten projekt :) (Kozio - Ty się chyba idealnie wpasowujesz :) )

Wyjątkowo, przy tej realizacji deski mogą być heblowane (dlaczego wyjątkowo o tym później) i nie stosujemy jakiejkolwiek chemii!
Projekt budki jest nietypowy, bo budka wisząca poziomo i bardzo długa. Resztę będę tłumaczył w trakcie :)

Fotek z nieudanego cięcia chyba nie ma co wstawiać :)

kozio

• Gość
Odp: Zwierzęce projekty
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 22:14:15 czas Polski »
Faktycznie chyba moje okolice.
Może powinienem uczynić taki domek? Gdzie go powiesić?
U mnie nie ma takich zwierząt...  Jest żubr , bóbr, ku..a , łoś...   ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 22:55:04 czas Polski »

O mnie się tu mówi ;D

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2017, 21:20:33 czas Polski »
Sprzęt dojechał i po chwili się nudziłem :) Chyba już wiem na co zbieram.
To co przygotowane na tą budkę (a w zasadzie dwie) jedzie jutro ze mna do przestrugania. Więc w między czasie zacząłem ciąć elementy innego typu budki. Ale o tym będę pisał jak (mam nadzieję) jutro skończę tą.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2017, 08:57:02 czas Polski »
No i pierwsza budka ukończona.
Jak już wcześniej pisałem - nie w każdym regionie PL warto ją wieszać, jeśli chodzi o ten konkretny gatunek sowy.

Budka ma dwie przegródki/wejścia z mniejszymi i większymi otworami. Dlaczego tak? Z dwóch powodów:
1) To ciekawski ptak i obserwuje otoczenie zanim opuści budkę, innymi słowy mniejsze otwory to takie judasze :)
2) Ten ptak na prawdę lubi mieć ciemno, dwie przegródki ograniczają ilość wpadającego do środka światła.

Materiał:
- Do budowy budek wykorzystujemy wyłącznie drewno! Nie ma mowy o płytach i innych wynalazkach.
- W tym konkretnym przypadku deski obustronnie heblowane. Dla wróblaków w budkach nadrzewnych które chyba wszyscy znamy desek zwłaszcza od wnętrza budki nie heblujemy - ale o tym jak przyjdzie na nie czas.
- Połączenia wykonane jak widać na czarne wkręty do drewna. Ogólnie przyjęte jest, że jest to jedno z najlepszych połączeń w przypadku takich konstrukcji. Budka wystawiona jest na ciągłe działanie warunków atmosferycznych, drewno pracuje więc i gwoździe by pracowały.
- Do budowy budek nie stosujemy absolutnie żadnej chemii. Nic nie kleimy i generalnie nie malujemy. Dopuszcza się malowanie daszków drewnochronami, jako, że te najbardziej są narażone na opady. Przy czym ta zasada tyczy się raczej małych budek, w tym przypadku nie sądzę aby było to problemem zwłaszcza jeśli dobrze to wyschnie. Ale malujemy już po złożeniu do kupy całości i tylko z zewnątrz! (swoją też chyba maznę)
- Zawiasy. Każda budka musi mieć możliwość otwarcia. Wynika to z konieczności czyszczenia na koniec sezonu. Usuwając materiał gniazda, odchody, resztki pokarmu usuwamy także wszelkie pasożyty i inne niechciane rzeczy.
W projekcie nasza budka ma na tylnej ściance taką "rewizję", ale uznałem, że to do kitu jest i wykonałem otwierany daszek. Zamkniecie to standard w budkach czyli zagięty gwóźdź który obracamy aby zamknąć czy tez otworzyć.

No i w załączniku kilka fotek :)
Muszę zrobić jeszcze jedną taką dla kumpla, a później bierzemy się za kolejne typy budek :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2017, 13:17:38 czas Polski »
to albo masz bardzo miniaturowe narzędzia albo macie tam u was bardzo małe sowy :D bo patrząc na narzędzia i otwór (wlotowy czy wejściowy) to ma około 5 cm i tak se myślę że wróbel , sikorka czy inne maleństwo się zmieści ale sowa ?

Offline raven

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2017, 13:39:11 czas Polski »
tak se myślę że wróbel , sikorka czy inne maleństwo się zmieści ale sowa ?
Bardzo byś się zdziwił :)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2017, 13:59:58 czas Polski »
Otwór ma 7 cm średnicy.
Pójdźka jest drugą co wielkości naszą sową. One mają bardzo dużo puchowych piór więc się większe wydają.
Otwór jest w zupełności wystarczający.
Dla porównania - dla wróbla standard otworu to 32mm a dla małych sikor nawet 27mm, ale o tym przy kolejnych typach budek :)
Właśnie w wielu amatorskich budkach problemem są zdecydowanie "nad normatywne" średnice otworów co tylko pozwala plądrować budki drapieżnikom.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 14:07:37 czas Polski wysłana przez Fulicarius »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2017, 16:01:05 czas Polski »
człowiek uczy się całe życie :)
Fajne te forum :) nie dość że stolarki się tutaj uczę to jeszcze z biologi się podciągnę na starość :D

Offline Granado

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2017, 21:02:34 czas Polski »
Czekam cierpliwie na projekt budek dla nietoperków. Mam obok domu bajorko i komary wściekle się lęgną. Nietoperki to lekarstwo na brzęczdła.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2017, 13:58:48 czas Polski »
Gdyby była możliwość wybudowania czegoś, co przyciągnęłoby do mnie ptaka, który odstraszałby albo tępił te pier....ne szpaki i kwiczoły czy jak im tam, to takiemu gościowi mógłbym wybudować domek z kilkoma pokojami, łazienką i werandą z huśtawką.
Tak czy owak chciałbym w sadzie i winniczce umieścić budki dla jakichś pożytecznych ptaków, Fulicarius - mogę liczyć na Twoją pomoc?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2017, 18:30:09 czas Polski »
Czekam cierpliwie na projekt budek dla nietoperków. Mam obok domu bajorko i komary wściekle się lęgną. Nietoperki to lekarstwo na brzęczdła.
I to jakie! Jeden przeciętnie kasuje do 2000 (tak dwóch tysięcy) komarów i meszek na 24h (tak na dobę)!!
Ludzie mi się dziwią, że mam staw, strumień i podmokły las koło domu oraz rzekę 300m dalej, a komarów praktycznie wcale :)
Tak czy owak chciałbym w sadzie i winniczce umieścić budki dla jakichś pożytecznych ptaków, Fulicarius - mogę liczyć na Twoją pomoc?
Będą będą!! I to wkrótce bo sezon tuż tuż!! Ale do końca tego tygodnia jestem wyłączony :(

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2017, 20:32:51 czas Polski »
Gdyby była możliwość wybudowania czegoś, co przyciągnęłoby do mnie ptaka, który odstraszałby albo tępił te pier....ne szpaki i kwiczoły czy jak im tam, to takiemu gościowi mógłbym wybudować domek z kilkoma pokojami, łazienką i werandą z huśtawką.

Jutro kupie wiatrówkę i strój ptaka pojutrze będę u Ciebie :D w łazience chce dużą wannę a w dużym pokoju wielki TV na ścianie :) zacznij już budować masz na to dwa dni :D:D:D
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2017, 20:34:44 czas Polski wysłana przez meridox »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2017, 21:31:53 czas Polski »
Mery na polowaniu ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2017, 22:07:15 czas Polski »
no strój już mam :D
i bojową piosenkę