12 Czerwca 2026, 10:27:23 czas Polski

Autor Wątek: Zwierzęce projekty  (Przeczytany 12825 razy)

Offline Lauter

Odp: Zwierzęce projekty
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Marca 2017, 18:31:44 czas Polski »
Już się nie mogę doczekać ptasich koncertów o poranku. Może mi kolego podrzucisz jakieś pomysły na budki dla kosów? Jak do tej pory mam na podwórzu tylko modraszki i parę kopciuszków w stodole.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Marca 2017, 18:36:20 czas Polski »
O to podpowiedz proszę jak pozbyć się pewnie dzieciola niszczacego elewację ...
To jeszcze walczysz z tym dzięciołem ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Marca 2017, 10:49:01 czas Polski »
To jeszcze walczysz z tym dzięciołem ?
No niestety tak. Niby po zawieszeniu odstraszaczy nie przylatuje juz 3 razy dziennie i nie wali jak młotem w ściane, ale co jakis czas on albo jego mniejsi koledzy się pojawiają :(

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Marca 2017, 11:55:12 czas Polski »
Tutaj mają takie odstraszacze hukowe, co 2 lub 3 minuty wali jak z "korka". Nie wiem czy Twoich warunkach coś takiego byłoby do zastosowania.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Marca 2017, 15:40:03 czas Polski »
U mnie dźwiękowe nie przejdą bo to jest z 2 m od okna sypialni.  Pewnie znowu obwieszę dom paskami folii, to mniej więcej działało ale chciałbym się dowiedzieć od kolegi @Fulicarius jak to powinno się zrobić skutecznie i zgodnie z prawem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #35 dnia: 05 Marca 2017, 22:37:19 czas Polski »
obwieszę dom paskami folii, to mniej więcej działało
A może jakiś balik z robakami uczep,przymocuj gdzieś w ogródku- to może zrezygnuje z chaty. :-\
To napisałem zanim przeczytałem to
,, Śpiew zastąpiło bębnienie o korę drzewa, które służy oznajmianiu innym samcom o zajętym terytorium i gotowości do jego obrony oraz ma przywabiać samicę. Słychać go jako krótką serię szybko powtarzanych mocnych uderzeń dziobem. Aby wzmocnić efekt, dzięcioł duży bębni w wypróchniałą korę, pod którą znajduje się pusta przestrzeń. Gdy takiej brakuje, może uderzać nawet w blaszane dachy, blaszane pokrywy latarń ulicznych lub anteny satelitarne. Działa to wtedy jak pudło rezonansowe i werblowy sygnał godowy roznosi się daleko. Usłyszeć go można w lasach i parkach od marca do czerwca.''
Z tego wynika że dzięcioł teren zajmuje i trzeba mu jakiś werbel głośny podstawić ;D żeby miał w co łupać,albo nagrać dźwięk uderzającego dzięcioła i puszczać -znaczy teren zajęty :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%99cio%C5%82_du%C5%BCy
Czujnik ruchu+wzmocnione nagranie= teren zajęty :P
http://www.youtube.com/watch?v=kiz931gz72k
Ps.
Gapę złapałem,bo dźwięki nie wchodziły w grę :P
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2017, 22:42:36 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Marca 2017, 22:56:48 czas Polski »
Aleś mnie uprzedził pięknie :)
Dokładnie jak piszesz. Dzięcioły werblują (choć tylko wiosną i niedawno zaczęły). Żeby było śmieszniej każdy z bodaj 10 gatunków w PL ma inne tępo/rytm - wprawne ucho je po tym rozróżni.
Do reszty ustosunkuję się jutro. W robocie powinna zleźć się wolna chwila na forum :D

A aby być dalej w swoim temacie - budki się montują, dziś kolejna A1. Fotek nie robiłem bo i po co tego samego.
Z ukośnicą pewnie dużo łatwiej... ;)
Mało powiedziane :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Marca 2017, 07:47:48 czas Polski »
Z tego wynika że dzięcioł teren zajmuje i trzeba mu jakiś werbel głośny podstawić  żeby miał w co łupać,albo nagrać dźwięk uderzającego dzięcioła i puszczać -znaczy teren zajęty 
Albo sam musisz częściej pukać lub tak głośno żeby się zawstydzil - tym bardziej że odgłosy będą szły z sypialni  ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Marca 2017, 09:05:01 czas Polski »
Kozio ty masz łeb :D z każdej sytuacji najlepsze wyjście znajdziesz :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Marca 2017, 11:55:24 czas Polski »
Taka mi się scena przypomniała z filmu "Testosteron" :
Laska przebiera się jest w staniku , do pomieszczenia bez pukania wchodzi Szyc
- puka się - mówi laska i powtarza z naciskiem - puka się.
A Szyc na to  - ale tylko ładne.
Kozio ptaki w nocy śpią.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Marca 2017, 12:22:22 czas Polski »
Zaś znowu kierownik mnie wkurzył, więc przerwa na forum i odpowiedzi na zaległe pytania :)

Już się nie mogę doczekać ptasich koncertów o poranku. Może mi kolego podrzucisz jakieś pomysły na budki dla kosów? Jak do tej pory mam na podwórzu tylko modraszki i parę kopciuszków w stodole.
Niestety ale nie podrzucę. I to nie dlatego, że nie chcę, a dlatego, że kos nie jest dziuplakiem :) I za Chiny Ci do budki nie wejdzie :) Jemu sadzić tuje można np, bardzo lubi też świerki i różne inne krzaczory jako miejsce do uwicia gniazda :)
O to podpowiedz proszę jak pozbyć się pewnie dzieciola niszczacego elewację i czy zieloni albo inna organizacja rządowa pokrywa naprawę szkód przez niego wyrządzonych?
Trochę mało info. Jaka elewacja? Styropian + tynk? Jak niszczy? Wali w różne miejsca czy, wydrążył dziuple w styropianie?
Pierwszy lepszy pomysł to głośnik z puszczonymi głosami sokoła wędrownego i jastrzębia. Tylko nie w kółko bo się ptaki przyzwyczają. Takie głupie nie są. Puszcza się co jakiś czas, kilka razy dziennie np.
Niestety, odwrotnie jak w przypadku zwierząt łownych (i to nie wszystkich) gdzie myśliwi płaca za wyrządzone szkody np na polach przez dziki, tak nic mi nie wiadomo aby ktoś mógł/był zobowiązany do wypłaty odszkodowania/naprawienia szkody wyrządzonej przez dzięcioła na elewacji jak sądzę prywatnego domu. Ale popytam jeszcze znajomych.
Dawaj patent :) na gołębie  te skur.... zawsze zasr..dach ,żaluzje . czyszczę to z narażeniem życia  :) co się da , raz na kwartał lub częsciej  >:( >:( .  |Chyba se kunę sprawie
Będzie ciężko bo gołębie zwane obsrajdachami w światku ornitologicznym nie są uznawane za ptaki, a za zło konieczne :D
Też bym musiał poznać szczegóły, ale jeśli mają jakies ulubione swoje miejsca gdzie siadają to np taki preparat:
http://www.birdcontrol.net.pl/zel-bird-proof/ ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2017, 12:26:11 czas Polski wysłana przez Fulicarius »

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Marca 2017, 13:34:13 czas Polski »

Offline Granado

« Odpowiedź #42 dnia: 06 Marca 2017, 14:53:15 czas Polski »
Kochani, ornitologia - inny wątek. Tu gadamy o budkach dla latających.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #43 dnia: 06 Marca 2017, 15:32:36 czas Polski »
Może się nie znam i wszystko do jednego gara wrzucam :o
Ale o domkach dla ptaszków,nie wspominając o nich,to jakoś,takoś....
Z podanego wyżej  linku
,,Słyszeliśmy również o sposobie odstraszania dzięciołów poprzez przymocowanie do ściany drewnianej figurki dzięcioła''
No to wiemy co Krzysiek_z   ma do wykonania ;)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Marca 2017, 15:53:00 czas Polski »
Hehe.mam juz. Bały się z tydzień :)