12 Czerwca 2026, 06:51:29 czas Polski

Autor Wątek: Zwierzęce projekty  (Przeczytany 12822 razy)

Fulicarius

• Gość
Odp: Zwierzęce projekty
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Marca 2017, 09:00:07 czas Polski »
Wymiar jest standardowy :)

Cytat ze strony o nietopcach :)

Rozwieszanie skrzynek
W lasach najbardziej celowym jest rozwieszanie skrzynek w monokulturach, zwłaszcza młodych, o słabym podroście. Obszary takie są praktycznie pozbawione naturalnych schronień. Powinno się je wieszać grupowo, 10-20 budek w odstępach 50-120 m, wzdłuż dróg, przecinek, linii oddziałowych, przy granicy z terenami otwartymi, w pobliżu zbiorników wodnych. Poza tym skrzynki można umieszczać w alejach, parkach sadach i ogrodach, zarówno na terenach zabudowanych jak i poza nimi.Wysokość na jakiej wieszamy skrzynki nie jest ściśle określona i zależy raczej od lokalnych warunków i możliwości. Głównie ze względu na ewentualność zniszczenia przez ludzi wskazane jest wieszanie ich wyżej, tj. 4-5 m nad ziemią. Nietoperze zajmują kryjówki znajdujące się na różnych wysokościach, ale borowce zdają się preferować schronienia położone wyżej, na wysokości co najmniej 4 m.Skrzynki należy zawieszać w miejscu osłoniętym od wiatru i deszczu, nasłonecznionym. Najkorzystniejsza jest wystawa południowa, od południowo-wschodniej do południowo-zachodniej. Część skrzynek może znajdować się również w miejscach lekko ocienionych. Wlot do skrzynki powinien być swobodny, nie blokowany przez gałęzie czy podrost.

Powyżej napisano, o bliskości wody. To ważna rzecz bo nietoperze jak wieczorem opuszczają kryjówki pierwsze co robią to leca się napić (piją w locie "muskając" powierzchnię wody).

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Marca 2017, 11:43:50 czas Polski »
Czy rodzaj użytego drewna, sposób impregnacji ma tutaj znaczenie? Pytanie ogóle, ale w sumie myślę o tej budce dla nietoperzy. Czym zabezpieczasz drewno, żeby jakaś chemia nie zraziła potencjalnych lokatorów?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Marca 2017, 12:11:46 czas Polski »
Nie czytałeś wątku :D

1) Używasz tylko drewna. Moim zdaniem byle polski gatunek (ja mam sosnę). Odpadają płyty wiórowe, sklejki i inne wynalazki.
2) Do łączenia elementów nie używamy klejów - tylko gwoździe/wkręty itp.
3) Deska od środka w każdym typie budki dla wróblaków czy nietoperzy niestrugana (ułatwia to zwierzakom poruszanie się w niej i wbijanie pazurków)
4) Ważnym jest dokładne spasowanie elementów tak aby nie było szczelin. Podciekanie wody to jedno, drugie to dzięcioły które rozkuwają takie miejsca i wybierają pisklęta czy tez nietoperki.
5) Jeśli impregnujemy to tylko z wierzchu i zaleca się same daszki, choć niektórzy malują całość. Czasem widzę przybitą na daszku papę. Ja używam Drewnochronu ciemnych brązów (kolory palisander/ciemny dąb) dokładnie takiego:

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Marca 2017, 12:31:59 czas Polski »
Przyznaje się, nie wgłębiałem się w wątek, ale właśnie te ostatnie budki dla nietoperzy mnie zaciekawiły. Zapoznałem się już z linkiem, który podałeś. Czy skrzynki można wieszać na drzewach owocowych? W sumie tylko takie zostały mi w ogrodzie : )

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Marca 2017, 12:36:46 czas Polski »
Jasne. Ważne tylko, aby tak jak jest napisane na stronie pod linkiem był swobodny dolot. Budka pomiędzy gałęziami nie znajdzie uznania :)
Pod linkiem są też tzw budki angielskie, ale ta którą ja teraz zrobiłem ma większe uznanie w świecie chiropterologów :)

Będzie jeszcze wkrótce (mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu) patent na przybijanie budki do drzewa - jest jeden myk który warto zastosować :) Ale to jak będę wieszał swoje Wam pokarzę.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marca 2017, 08:22:00 czas Polski »
W ubiegłym tygodniu miałem gościa w garażu, miotał się po nim wieczorem nietoperz, więc zgasiłem światło i wyszedłem. Gdy wróciłem po paru minutach, już go nie było. Nie za wcześnie na pobudkę dla nietoperzy?
 Postanowiłem, że zrobię mu (albo jego znajomkom) domek.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Marca 2017, 08:28:55 czas Polski »
A może spędził zimę w garażu w jakimś kącie? :)
Powoli się już budzi wszystko :)

A ja wczoraj dalej prowadziłem manufakturę :)
Kolejne dwie sztuki gotowe, tym razem otwór wlotowy 35mm. Odpowiada kalibrowi wróbla i jego kuzyna mazurka czy też kowalikowi.

Porównanie otworów

Manufaktura

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #67 dnia: 10 Marca 2017, 08:48:44 czas Polski »
W ubiegłym tygodniu miałem gościa w garażu, miotał się po nim wieczorem nietoperz, więc zgasiłem światło i wyszedłem. Gdy wróciłem po paru minutach, już go nie było. Nie za wcześnie na pobudkę dla nietoperzy?
 Postanowiłem, że zrobię mu (albo jego znajomkom) domek. Aha, jeszcze jedno: nie jestem fachowcem od nietoperzy, ale mam wrażenie, że w czasach gdy domy i budynki gospodarcze były kryte dachówką, nietoperze miały bardziej przyjazne warunki, teraz pod blachą nigdy nie widziałem wiszących nietoperzy.

Offline Granado

« Odpowiedź #68 dnia: 10 Marca 2017, 08:54:56 czas Polski »
Skrzynki nietoperków wykujemy jako nieotwierane do czyszczenia. Gniazd nie zakładają, ale kup walą ile wlezie.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #69 dnia: 10 Marca 2017, 10:13:48 czas Polski »
Przepraszam bardzo, zamiast edycji postu popełniłem duplikat wpisu :-[ Już zgłosiłem do stosownych władz
 Aby nie trollować: czy średnice otworów mają bardzo duże znaczenie, czy jest tolerancja paru milimetrów? Np. parę stron wcześniej umieściłeś budki o średnicy wlotu 27 mm, czy zamiast tego może być 30? (mam wiertła puszkowe lub łopatkowe fi 15, 20, 22, 25, 30, 35 i 40)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marca 2017, 16:39:52 czas Polski »
Najmniejsze stosowane dla małych sikor to 27mm (budka typu A1)
Następnie stosuje sie zwykle 32mm (budka typu A) oraz 35mm dla budki typu A do zasiedlenia przez wróbla.
Konkluzja jest taka, że są przyjęte standardy budowy budek i wykonywanych średnic otworów wlotowych, co nie zmienia faktu, że wykonanie dowolnej średnicy w zakresie 27-35mm będzie OK :)

Polecam przeczytać załącznik w poście #23...

PS
Proszę czytajcie wątek... padają pytania na które już odpowiadałem :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #71 dnia: 11 Marca 2017, 13:38:40 czas Polski »

okolice bodaj Redy.

Nie okolice tylko Reda ;)

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline gargul

« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2017, 17:07:45 czas Polski »
moim zdaniem zostawić tak pokiereszowane drzewo to wstyd dla miasta

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Kwietnia 2017, 09:37:48 czas Polski »
Niezbyt ambitne zadanie dla wielu z Was ale mnie cieszy :)

Pojawiło się zapotrzebowanie na ekran do prowadzonych przeze mnie i kolegę badań w kolonii lęgowej mew.
Ekran to nic innego jak jednolite tło służące do fotografowania ptaków i tego co nas w nich interesuje.

Z garażu wyciągnąłem jakieś pozostałości łat, przestrugałem i dociąłem na wymiar.

Ekran jest dość duży (75x120 cm) więc musiał być łatwy do transportu. Dlatego wymyśliłem sobie połączenie na czop prosty.
Absolutny brak czasu na który cierpię spowodował, że narzędzia wylądowały w aucie i dłubałem także w garażu przyszłego teścia :)

A kończyłem na miejscu...

Materiał przyczepiony zwykłymi pinezkami. Muszę jeszcze obszyć, przyczepiany na szybko dlatego taki margines z lewej i zapas z prawej :)

W narożniki miała przyjść jeszcze śruba z nakrętką, ale ku memu wielkiemu zaskoczeniu wszystko pasuje i ciasno się trzyma :) Do tej pory zawsze jakiś luz miałem i coś skopałem :)
Do transportu wyciągam boczne elementy, zwijam całość i w drogę :)

I efekty działań z tymi potworami :)

Tym dziobiskiem potrafi zrobić krzywdę...

kerry

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Kwietnia 2017, 11:00:58 czas Polski »
Na sześciu zdjęciach brakuje piwa. Coś się stało?! Możemy jakoś pomóc? :)