22 Kwietnia 2026, 09:35:19 czas Polski

Autor Wątek: Odkurzacz Macallister z Castoramy za 158 zł?  (Przeczytany 8290 razy)

Offline RazzPL

Odkurzacz Macallister z Castoramy za 158 zł?
« dnia: 21 Lutego 2017, 09:17:06 czas Polski »
Witam. Czy któryś z kolegów posiada taki odkurzacz?
Link: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/porzadki-i-chemia/odkurzacze/odkurzacze/odkurzacz-1200-w-15-l.html

Czy warto? Docelowo chciałbym użyć go do budowy popularnego systemu cyklonowego :)

obas

• Gość
Odp: Odkurzacz Macallister z Castoramy za 158 zł?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2017, 13:36:28 czas Polski »
Podpinam się pod pytanie - czy będzie duża różnica między odkurzaczem macallister 30L, 1400w a tym tańszym modelem jak podepnie się cyklon?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2017, 09:17:18 czas Polski »
No właśnie - ja się zastanawiałem nad tym https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/urzadzenia-do-czyszczenia/odkurzacze-warsztatowe/odkurzacz-macallister-30-l-1400-w.html#search-product 1400W 30L 368 zł - pół biedy moc tego małego, ale
1. Ten droższy ma większą pojemność
2. może zasysać wodę - miałem kiedyś starego grata i jak mi piwnicę zalało to 5 minut i wiadro wody wsysło :)
3. ma gniazdo pod elektronarzędzia - ciekawe czy zadziała jak narzędzie ma soft start
4. podpinasz pod cyklon - zamiast worków lejesz wody na 10 cm i masz filtr wodny - czego cyklon nie wyłapie to wleci do wody.
5. gwarancja MacAllister na FV - 3 lata - ale to trzeba dopytać - najlepiej mailowo - bo gdzieś wpadła mi w rękę gwarancja papierowa i nie było ani słowa że "termin dla konsumenta 3 lata/FV 1 rok" - czyli konsument/firma = 3 lata. ALE w Kielcach gościu twierdził, że 3 lata bez znaczenia czy konsument/firma. Ale w Tarnowie już że konsument 3 lata/FV rok - no ale jak nie będzie zajeżdżony to i do 2 lat na rękojmię. 

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2017, 09:32:13 czas Polski »
ma gniazdo pod elektronarzędzia - ciekawe czy zadziała jak narzędzie ma soft start
Działa bez problemu, sprawdzałem m.in. z frezarką Meeca.

Offline marek20

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2017, 12:53:05 czas Polski »
polecacie tego macallistera ??? Tego za 368 Bo mam karchera MV3 i brakuje mi gniazda :(

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2017, 13:31:03 czas Polski »

obas

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2017, 13:45:23 czas Polski »
kurna chata nie zauważyłem, że on bez gniazdka. no to dyskwalifikacja

Offline Thodd

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2017, 15:43:51 czas Polski »
Polecam ten droższy model z gniazdkiem

Offline swfr

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2017, 17:21:58 czas Polski »
4. podpinasz pod cyklon - zamiast worków lejesz wody na 10 cm i masz filtr wodny - czego cyklon nie wyłapie to wleci do wody.

Jesteś pewny czy to zadziała?
Mam wątpliwości bo zasysane powietrze wlatuje powyżej wody i stamtąd prędzej zassie go silnik niż woda.
Dodatkowo jak woda jest w zbiorniku to trzeba ściągać filtr harmonijkowy. Od wilgoci szlag go trafi. A bez filtra i bez worka łożyska silnika załatwisz b. szybko.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2017, 10:26:34 czas Polski »
Masz rację chyba. Ale można używać ten odkurzacz tylko z filtrem ale bez worka?

Offline swfr

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2017, 12:18:43 czas Polski »
Ale można używać ten odkurzacz tylko z filtrem ale bez worka?
Moim zdaniem nie warto.
Nie wiem ile kosztuje worek i filtr do Macallistera, ale do mojego odkurzacza worek 5-7 zł a filtr harmonijkowy 85. Jak nie użyjesz worka to pył zabije filtr bardzo szybko i nie da się go oczyścić.
Jeżeli masz cyklon to worek zapełnia się bardzo powoli i w zasadzie tylko pyłem. Można wiec go potraktować jako dodatkowy filtr do ochrony silnika.

Offline borsuk58

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2017, 08:19:58 czas Polski »
Ja kupiłem ten droższy bo wyposażony jest w gniazdo do elektronarzędzi.
Jak na razie sprawuje się super. W momencie załączenia np. szlifierki zaczyna pracować odkurzać i nie trzeba myśleć o jego włączaniu lub wyłączaniu.
Jedynym mankamentem chyba wszystkich odkurzaczy i elektronarzędzi to różne średnice przyłączy i trzeba mieć kilka rodzajów redukcji.
Pozdrawiam