I przyszedł czas na nową zaślepkę na stoli w wyrzynarce , zamiast tej gumowej zbyt cienkiej , zbyt elastycznej , zrobiłem zaślepkę z aluminium i to w dwóch wersjach lekkiej i zbrojonej

))
Zaślepka w wersji lekkiej jest zrobiona z blachy aluminiowej o grubości 2mm , na zaślepce zamocowałem trzy sworznie które utrzymują zaślepkę na miejscu aby się nie kręciła od drgań przy cięciu .
Zaślepka w wersji zbrojonej , dobra do cięcia metalowych elementów , zrobiłem z dwóch elementów górna część to tak jak w przypadku tej zaślepki lekkiej jest z blachy aluminiowej o grubości 2 mm a dolna część jest zrobiona z blachy aluminiowej o grubości 5 mm , obie części połączyłem wkrętami M3 . Łby tych wkrętów łączących obie części są tak umieszczone że nie powinny kaleczyć ciętego materiału . Tak samo jak w wersji lekkiej dodałem trzy sworznie na obrysie które trzymają zaślepkę na swoim miejscu , chociaż i tak ta górna część tej zaślepki wyszła na tyle ciasno że nie powinna się nawet minimalnie ruszyć podczas cięcia .
Co do tych sworzni to zrobiłem je z twardego pręta stalowego o średnicy 3mm , sworznie są na tym odcinku który jest umieszczony w zaślepce gwintowane , oczywiście te otwory na sworznie też maja gwint .
I co najważniejsze pozbyłem się tych dwóch małych wkrętów M3 którymi mocowało się oryginalną zaślepkę .
Jak zawsze dodatkowo wszytko widać na zdjęciach .