09 Maja 2026, 16:00:51 czas Polski

Autor Wątek: Wyrzynarka włośnicowa DEDRA 7762 - problemy , poprawki , przeróbki  (Przeczytany 25440 razy)

Offline Miklas80

Odp: Wyrzynarka włośnicowa DEDRA 7762 - problemy , poprawki , przeróbki
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Lipca 2017, 22:27:23 czas Polski »
MarekET, używam brzeszczotów z podanej przez Ciebie strony, takich bez przetyczek w oryginalnych mocowaniach używając tych śrubek z imbusem. Inna sprawa, że już kupiłem sobie te kamienie proxxon :-).

Marek.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2017, 22:28:59 czas Polski wysłana przez Miklas80 »

Offline MarekET

« Odpowiedź #46 dnia: 25 Lipca 2017, 22:50:56 czas Polski »
No to widzę że coś tam jednak masz w zamiar z tymi kamieniami/szczekami podziałać , chyba że udało Ci się jakoś opanować mocowanie tych brzeszczotów bez przetyczek w oryginalnych zawiesiach .
Ale dal tych co są ciekawi cięcia innymi brzeszczotami niż te dedykowane do tej wyrzynarki z przetyczkami to wrzucę kilka zdjęć z próbką cięcia tym brzeszczotem co pisałem firmy Niqua Speed , myślałem że ten kawałek deski wywaliłem z próbką a jednak jeszcze sobie leżał w kącie :) )))
Deska ma kształt trójkąta a boki mają wymiary 8cm/17cm .
Ten fragment co jest widoczny na dwóch zdjęciach po wycięciu nie był szlifowany to jest surowe , tylko cięcie .

Offline MarekET

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Sierpnia 2017, 00:15:02 czas Polski »
I przyszedł czas na nową zaślepkę na stoli w wyrzynarce , zamiast tej gumowej zbyt cienkiej , zbyt elastycznej , zrobiłem zaślepkę z aluminium i to w dwóch wersjach lekkiej i zbrojonej :))))
Zaślepka w wersji lekkiej jest zrobiona z blachy aluminiowej o grubości 2mm , na zaślepce zamocowałem trzy sworznie które utrzymują zaślepkę na miejscu aby się nie kręciła od drgań przy cięciu .
Zaślepka w wersji zbrojonej , dobra do cięcia metalowych elementów , zrobiłem z dwóch elementów górna część to tak jak w przypadku tej zaślepki lekkiej jest z blachy aluminiowej o grubości 2 mm a dolna część jest zrobiona z blachy aluminiowej o grubości 5 mm , obie części połączyłem wkrętami M3 . Łby tych wkrętów łączących obie części są tak umieszczone że nie powinny kaleczyć ciętego materiału . Tak samo jak w wersji lekkiej dodałem trzy sworznie na obrysie które trzymają zaślepkę na swoim miejscu , chociaż i tak ta górna część tej zaślepki wyszła na tyle ciasno że nie powinna się nawet minimalnie ruszyć podczas cięcia .
Co do tych sworzni to zrobiłem je z twardego pręta stalowego o średnicy 3mm , sworznie są na tym odcinku który jest umieszczony w zaślepce gwintowane , oczywiście te otwory na sworznie też maja gwint .

I co najważniejsze pozbyłem się tych dwóch małych wkrętów M3 którymi mocowało się oryginalną zaślepkę .

Jak zawsze dodatkowo wszytko widać na zdjęciach .
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2017, 00:17:25 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Sierpnia 2017, 00:35:30 czas Polski »
Tu jeszcze zdjęcie owych sworzni jakie są w zaślepkach w górnej części .

Dodam jeszcze obrazki z wzorami nowej zaślepki , można je sobie wydrukować jak ktoś by chciał się coś podobnego zrobić .
Jeśli w ustawieniach drukarki wyzeruje się marginesy to powinno się to wydrukować w prawidłowych rozmiarach jeśli się to nie uda wyjdzie z tego tylko obrazek poglądowy bez dokładnych wymiarów .
Górna część zaślepki , jak i ta w wersji lekkiej powinna mieć średnicę 70 mm , a dolna 60mm , jeśli uda się w takich rozmiarach to wydrukować znaczy się wszystko powinno być dobrze .

Tu też małe wytłumaczenie do czego są te dodatkowe otwory w dolnej części zaślepki , są to otwory wykonane jakby na zapas dla wersji "B" jak by pierwsza wersja nie trzymała się zbyt dobrze w otworze w stoliku , jak wyjdzie wszystko bez luzu to nie trzeba ich wykonywać .

I taka mała uwaga zaślepka w wersji wzmocnionej zachodzi na kołnierz jaki chroni dolne zawiesie , należy wtedy ten kołnierz przyciąć od góry bo częściowo blokuje się  możliwość wychylania stolika na boki . Ja mam zamiar ten kołnierz też wymienić więc u mnie to nie problem bo stary kołnierz zniknie .

« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2017, 00:45:30 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #49 dnia: 01 Sierpnia 2017, 13:34:11 czas Polski »
Zapomniałem dopisać o małej uwadze , w górnej części zaślepki należy skorygować położenie otworu na jeden ze sworzni ponieważ otwór w jaki należy wykonać w stoliku trafi w otwór na oryginalny otwór na śrubkę do mocowania oryginalnej zaślepki , na oko 1/3 tego otworu się pokrywa i zamiast otworu będzie mieć szczelinę .
Jak widać u mnie nie wszystko się udało z wierceniem tych otworów na sworznie w nowych zaślepkach bo musiałem wiercić z ręki bo mój stojak do wiertarki nie dał rady tak daleko sięgnąć , ale trzyma wszystko prawidłowo .

Zdjęcia poniżej z tej wpadki .

Offline MarekET

« Odpowiedź #50 dnia: 04 Sierpnia 2017, 16:59:55 czas Polski »
I kolejna faza znęcania się nad wyrzynarką DEDRA 7762 , czyli przymiarka do nowego kołnierza który chroni nasze paluchy przed pracującym dolnym  ramieniem wyrzynarki , ale też powinien zbierać trociny i inne odpadki z ciętego materiału .

A więc tak docelowo ów nowy kołnierz ma być zrobiony z posklejanych kilku [ konkretnie 5 warstw ] pleksi . Mam pleksi o grubości 4 mm a docelowo sam kołnierz powinien mieć wysokość około 2cm plus podstawa czyli kolejne 4 mm .
Żeby nie marnować pleksi postanowiłem najpierw dla przymiarki pobawić się z kołnierzem wykonanym z drewna , po sklejeniu 2cm deski i około 5 mm listewki dostałem praktycznie wymaganą wysokość mogłem w ten sposób sprawdzić jak to będzie pasować i gdzie coś trzeba będzie jeszcze przyciąć .
Problem jest z stolikiem który powinien mieć możliwość przechylania się w lewo i w prawo maksymalnie to może być nawet 50st [ oficjalnie w parametrach wyrzynarki pisze że maksymalny wychył stolika to w obie strony po 45 st ] , okazało się że lekkie wycięcie po bokach będzie konieczne w sumie kołnierz będzie musiał przypominać trochę kadłub małego statku :) ))))
Wszystko widać na zdjęciach poniżej .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #51 dnia: 06 Sierpnia 2017, 16:34:07 czas Polski »
I pojawiła się konieczność dokonania pierwszej małej poprawki do tego co przerobiłem , dotyczy to nowej zaślepki ale w tej wzmocnionej odmianie .

Przy skrajnych wychyleniach stolika w lewo czy też w prawo dolne zawiesie lekko uderza w dół nowej zaślepki , będę musiał trochę zeszlifować , na oko od 1,5 mm do 2mm od dołu aby przy maksymalnym uniesieniu dolnego ramienia i przy skrajnym wychyleniu stolika na boki zawiesie nie tłukło od spodu w zaślepkę . Jak widać na zdjęciu nawet lekko potrafi podbić zaślepkę do góry .

Przy ustawieniu stolika poziomo jest spory zapas wolnej przestrzeni między zaślepką a dolnym zawiesiem , przy maksymalnym uniesieniu dolnego ramienia w górę i poziomym ustawieniu stolika nie ma żadnych problemów .

Zaślepka wykonana jako niewzmocniona tylko sama ta część góra nie sprawia żadnych kłopotów tam jest spory zapas wolnej przestrzeni nawet przy skrajnych wychyleniach stolika . Co też widać na zdjęciach .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2017, 16:42:18 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #52 dnia: 08 Sierpnia 2017, 19:31:12 czas Polski »
I można już zobaczyć na filmie wyrzynarkę z poprawioną zaślepką w wersji wzmocnionej , taki mały test pracy :) )))

Zdjęcia z poprawki będą trochę później .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #53 dnia: 08 Sierpnia 2017, 22:01:10 czas Polski »
I obiecane zdjęcia z poprawki zaślepki , jak się okazało trochę [ jakieś 3 mm ] dolne zawiesie musiałem obciąć bo też pukało od dołu w tą zbrojoną zaślepkę .
Teraz wszystko jest OK jak widać to też na filmiku na YT .

Zdjęcia poniżej , zaślepka straciła trochę na swej estetyce ale tak to jest przy "prototypie" ręcznie robionym :) ))))))

Marek .
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2017, 22:03:39 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #54 dnia: 18 Września 2017, 23:15:32 czas Polski »
No i jak ktoś liczył że odpuszczam dalsze znęcanie się na wyrzynarką to się przeliczył .

Nie mogłem wytrzymać i musiałem sprawdzić czy pomysł z dodatkowym mocowaniem zaślepki na magnesy sprawdzić się w realu , no i tak jak widać na teraz na filmie nawet wyszło to ciekawie zaślepka siedzi solidnie nawet jak ciąłem elementy z aluminiowej blachy czy też stalowej i jak udało mi się zablokować brzeszczot to cięty element tłukł po zaślepce a ta nic .

Na filmie widać też prawie gotowy pojemnik na trociny czy też inne odpadki przy cięciu , oraz już prawie gotowy nowy kołnierz pod stolikiem .

Opis później teraz tylko krótki filmik -

Marek .
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2017, 23:25:07 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline Miklas80

« Odpowiedź #55 dnia: 19 Września 2017, 07:37:00 czas Polski »
Marek, a Ty coś dłubiesz tą wyrzynarką a nie tylko przy tej wyrzynarce? ;-)

Marek.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Września 2017, 07:53:01 czas Polski »
I obiecane zdjęcia z poprawki zaślepki , jak się okazało trochę [ jakieś 3 mm ] dolne zawiesie musiałem obciąć bo też pukało od dołu w tą zbrojoną zaślepkę

A jest cos czego jeszcze przy niej nie robiles albo cos czego nie zmieniales ??

Zapytam... dlubiesz bo oszczedziles i sie zaczyna sypac czy dlubiesz bo oszczedziles, zaczyna sie sypac a Ty akurat masz duzo czasu ;D

Offline Miklas80

« Odpowiedź #57 dnia: 19 Września 2017, 08:12:20 czas Polski »
Qiub, zdaje sobie sprawę, że są lepsze sprzęty, w których brzeszczot zmienia się w sekundę, mocowania nie wymagają patentów (ja podkładam blaszkę z twardej stali, żeby śruba nie niszczyła mi brzeszczotu) i pewnie mające lepiej spasowane elementy, a człowiek nie śpi w nocy tylko marzy o pracy przy nich. Ale ta była tania i naprawdę da się na niej pracować hobbystycznie bez przeróbek ,które wykonuje Marek. Jeśli miałbym na niej zarabiać, to szlak by mnie trafił. Myślę, że Markowi po prostu sprawia to frajdę.

Marek.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Września 2017, 09:10:44 czas Polski »
ja sie nie pytam ile kosztowala tylko ile w niej juz wymienil ;D i czy cos oryginalnie jeszcze zostalo po za przewodem zasilajacym ;D

i czy robi to bo ten sprzet sie tak sypie czy po prostu on tak dlubac uwielbia ;D

Offline Miklas80

« Odpowiedź #59 dnia: 19 Września 2017, 10:32:02 czas Polski »
Nie wiem jak mojemu imiennikowi, ale mi jak na razie posypało się kilka brzeszczotów jedynie :-)

Marek.