Jednym z wkurzających rzeczy w tej wyrzynarce jak dla mnie jest gumowa [ bo to raczej guma niż plastik ] osłona/kapsel na stoliku wyrzynarki , raz że to jest zbyt cienkie i materiał o mniejszej szerokości niż sam otwór haczy o krawędź tego otwory przy cięciu a dodatkowo uginając się powoduje że materiał cięty potrafi trochę fikać .
Już wcześniej miałem to na uwadze i miałem zamiar przerobić tę zaślepkę na metalową i trochę się z tym pobawiłem na teraz jeszcze nie jest to w pełni skończone bo mam zamiar zmienić sposób mocowania tej zaślepki i pozbyć się tych upierdliwych małych śrubek które się ciągle gdzieś gubią lub znikają w drobnych trocinach , lub co gorsza potrafią wpaść gdzieś do podstawy przez otwór gdzie chodzi brzeszczot a wyleźć jakoś stamtąd nie chcą , wyrzynarka warzy 25kg więc jakieś potrząsanie nią bywa dosyć zabawne i nie powiem męczące

)))))
Dokładnie opiszę jak to wszystko wykombinowałem co do mocowania jak wszystko będzie gotowe i sprawdzone , a na teraz klika zdjęć z przygotowanymi i prawie gotowymi zaślepkami .
Na teraz mogę pokazać efekt cięcia blach aluminiowych z jakich wykonałem nowe zaślepki , była to blacha 2mm i 5 mm , ciąłem to brzeszczotem firmy Niqua do bardzo twardych metali o nazwie Blue Antilope i numerze 12 , czyli najgrubszy brzeszczot oraz ma największe zęby [
http://tommo.pl/do-bardzo-twardych-metali-blue-antilope/1239-brzeszczoty-wlosowe-20-do-zlota-i-srebra-12-szt-golden-eye-black-.html ] , obroty wyrzynarki były ustawione na minimum jakby nie było jest to metal chociaż tylko aluminium . Z blachą o grubości 2mm poszło szybko i bez problemów , a 5 mm blachą szło wolno ale nie chciałem przesadzać i zerwać brzeszczot co i tak się mi udało ale nie na cięciu po okręgu tylko gdy chciałem wyciąć z blachy o rozmiarach 50cm/30cm kawałek z naklejonym obrazkiem nowej zaślepki .
Wyciąłem najpierw jedną zaślepkę z blachy 2mm ale nie spodobało mi się jedno miejsce jako takie najsłabsze i podatne na skrzywienie w wypadku złapania brzeszczota i przyduszenia ciętego materiału w dół , więc postanowiłem zrobić wersję wzmocnioną i połączyć dwa elementy w całość skręcając je małymi śrubkami M3 , górny z blachy 2mm a dół z blachy 5mm . Zobaczę co mi z tego wyjdzie i dorzucę dalsze wpisy ze zdjęciami .
Zdjęcia poniżej .
Tematem forum jest Dom i Drewno a ja tu cięgle metaluje zamiast drewnować .