17 Maja 2026, 15:22:20 czas Polski

Autor Wątek: FACHOWCY  (Przeczytany 35763 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: FACHOWCY
« Odpowiedź #105 dnia: 06 Maja 2017, 08:12:16 czas Polski »
Jak ręczna robota to może pod sztukę podejść ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 06 Maja 2017, 08:19:04 czas Polski »
Jak to powiedział mój pracownik "przepiękna trzoda"  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #107 dnia: 06 Maja 2017, 08:49:46 czas Polski »
Na gugu ma gaga. ;D
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2017, 08:51:52 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #108 dnia: 06 Maja 2017, 11:21:43 czas Polski »

,,Niestety, obecnie nie możesz wyświetlić ani pobrać tego pliku.

Ostatnio zbyt wielu użytkowników obejrzało lub pobrało ten plik. Spróbuj uzyskać do niego dostęp później. Jeśli plik, do którego próbujesz uzyskać dostęp, jest wyjątkowo duży lub jest udostępniany wielu osobom, zanim będzie on dostępny do pobrania lub obejrzenia, może minąć do 24 godzin. Jeśli nadal nie możesz uzyskać do niego dostępu, skontaktuj się z administratorem domeny''

Uff..dopchałem się i ja ;D
Zmywarkę widziałem ale nie macałem :P
Ale jeśli chodzi o te zasyfonowanie i zapachy,to powiem tak....
Zmywarka,to tak jak pralka,pompkę wypompowującą wodę ma,i zawsze jest tam woda i nie powinno jechać ???
No chyba  że herezję głoszę  ??? ale kawę wypiłem,i jakoś zaczynam myśleć :P
A jeśli jesteśmy przy syfonach i zapachach,to wspomnę że mimo zasyfonowania też może capić np.umywalki.
Dlatego daje się,,zawory napowietrzające''-kiedyś to była rura na strych albo na dach.
A dlaczego jedzie ??? tu chodzi o spadki i prędkość z jaką opuszcza woda instalację-za dużo wyssie z syfonu i  dobrze nie uszczelnia.
Napisałem co wiedziałem i jak umiałem ::) ;D
hydraulik hobbista krzyś48 ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Maja 2017, 20:08:33 czas Polski »
Wszystko się zgadza... W chwili obecnej można kupić np. w Leroy zawór napowietrzający na rurę, nie trzeba nawet robić odejścia. Ale uważam, że stare rozwiązania były najlepsze. Zrobiłeś raz na etapie budowy i zapominałeś o problemie "bulgotania" w syfonach.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Maja 2017, 00:26:08 czas Polski »
Zawory napowietrzajace sa juz obecnie w syfonach pod katem 45st. Mam takie i polecam, nic nie wali i w cenie.
Co do zmywarki i Kazi mierza to idiota ktory chyba nie widzial zmywarki, chociaz przez jakis czas myslalem ze koles zatrzymal sie na amerykanskich z lat 80 ktore amerykanskie sprowadzili do germanow w ramach umow wspolpracy bez podatkow. One rzeczywiscie nie mialy cisnienia duzego i wymagaly grawitacji minimalenej. Jednak watpie aby w dzisiejszych czasach jeszcze ktos takie znalazl nawet na rynku wtornym.

Offline wojo72

« Odpowiedź #111 dnia: 07 Maja 2017, 01:29:41 czas Polski »
Możliwe że pan Kaziu ma trochę racji tylko nie potrafi tego przekazać (pomijając umiejscowienie przyłącza kanalizacji bezpośrednio za zmywarką bo to niepraktyczne i trudne do wykonania). Chyba wszystkie zmywarki posiadają własny syfon (tam gdzie filtr) i z tego powodu z samej zmywarki nie powinno śmierdzieć, natomiast  widziałem instrukcje (np. ariston) gdzie producenci nie zalecają podłączania węża odpływowego na sztywno (w sensie połączenia) do  kanalizacji i z tego powodu powinien być dodatkowy syfon przed przyłączem. Co do włączania węża od zmywarki do syfonu zlewozmywaka to jest to powszechne ale słabe rozwiązanie, a powód jest taki że syfony zlewozmywakowe są jednymi z częściej zapychających się - trafiają tam wszelkie resztki. Jak mamy przytkany zlew to najwyżej zakręcimy kran, zmywarka już taka mądra nie jest i może nam ładnie zalać kuchnię (spotkałem się z takim przypadkiem). Żeby uniknąć ukrzyżowania usprawiedliwię się że zanim zostałem urzędnikiem miałem okazję krótko popracować w branży instalacyjnej i trochę wiem w temacie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #112 dnia: 07 Maja 2017, 07:31:52 czas Polski »
Wierz mi na słowo, że pan Kazio nie miał ani trochę racji. 2 tygodnie nic nie tknięte w mieszkaniu przez wyimaginowane problemy. Klientce tłumaczył, że się nie da i że ja wymyślam. Mnie już nie potrafił wyjaśnić dlaczego się nie da bo co moje głębsze wnikanie tym bardziej absurdalne odpowiedzi. Sam się z czasem już mieszał. A jeśli czegoś naprawdę by się nie dało to muszę to wiedzieć by zmienić projekt ale jak się pytałem kiedy to albo nie wie jak rury idą, albo nie wie jak wentylacja idzie, albo nie wie w którym miejscu profile w ściankach idą. Nic nie wie i przez 2 tygodnie się tego jeszcze nie dowiedział. Na chacjendzie nie ma jeszcze ani grama nowego profilu czy płyty czy czegokolwiek. Ludzie są z Wawy i nie mają czasu tu znaleźć kogoś innego. Moim zdaniem gość ich przetrzymuje czasowo bo pewnie inne zlecenie robi i nie ma czasu tu zacząć i wymyśla mnóstwo tłumaczeń. Drugie rozwiązanie to może się spodziewał, że tylko pomaluje i kafle położy a tu tyle innej roboty której nie potrafi zrobić ale teraz nie wie jak z tego wybrnąć. Później znając życie będzie ciśnienie i presja na stolarzu żeby szybko zrobić bo "tyle już trwa ten remont". Taki mały standardzik w branży.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 07:35:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Maja 2017, 08:07:13 czas Polski »
Musisz się zaprzyjaźnić z p.Kaziem. ;)  to musi być ciekawy człowiek.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Maja 2017, 12:09:43 czas Polski »
co 2 kuchnie mam z tym cisnieniem kiedy meble itp .ale nie uwzglednil klijent ze majster od kafelek itp zamiast 2 tygodnie robia po 3-4 tygodnie

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #115 dnia: 31 Maja 2017, 10:50:35 czas Polski »
Sąsiad klienta pokazał mi swoją kuchnię. Na zdjęciach aż tak źle to nie wygląda ale wierzcie mi -było bardzo źle. Jak dowiedziałem się jeszcze za jaką kasę to ręce opadły. Wiadomo, że jak klient płaci to czemu nie no ale jakieś minimum zadbania trzeba wykazać.

Fronty których nie idzie doregulować. Cała kuchnia w "schodkach". Może jakiś nowy styl ;)
Prawdziwi fachowcy dostrzegą, że gość próbował "regulować" ścinając pióra z uchwytów.

Połączenie Aventosa i gazówki ;D ;D ;D

W środku pełno dziur po montażu na chybił trafił chyba ;D

Czarny silikon rozmazany po ścianach

« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2017, 10:54:45 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

daka

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 31 Maja 2017, 12:42:24 czas Polski »
kurde ale paprochy

Klo

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 31 Maja 2017, 16:26:49 czas Polski »
Ciekawy jestem, czy ktoś z forumowiczów trafił na poprawki po innym forumowiczu i krytykuje tu jego pracę? ;D ;D ;D
Wszyscy uważamy się za fachowców, dopóki nie przyjdzie po nas ktoś inny. ;D ;D ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 31 Maja 2017, 16:46:12 czas Polski »
Ciekawy jestem, czy ktoś z forumowiczów trafił na poprawki po innym forumowiczu i krytykuje tu jego pracę? ;D ;D ;D
Wszyscy uważamy się za fachowców, dopóki nie przyjdzie po nas ktoś inny. ;D ;D ;D

A myślisz dlaczego wszyscy się tu znają ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #119 dnia: 31 Maja 2017, 18:34:44 czas Polski »

Coś w tym jest panie.
Jeden mój znajomy robi meble "po godzinach". Nie żyje z tego tylko dorabia. Jest syrasznie pedantyczny. To taki detektyw Monk meblarstwa. Wiem, że u Niego wszystko jest idealnie dopracowane poza jednym. Chłop nie wiem czemu nie radzi sobie z regulacją. Poza tą jedną rzeczą wszystko jest przesadnie pedantyczne ale pewnie jak ktoś po nim to zobaczy to stwierdzi "panie a kto panu to tak spier...".

Pomijając więc faktycznych partaczy to każdy ma jakąś rzecz co mu po prostu nie idzie lub wydaje mu się to nieistotne a inny akurat na to będzie zwracał największą uwagę.

Jak ktoś trafi kiedyś na moje pawlacze to pewnie też tu fotki wrzuci ;D Unikam ich jak ognia co też zawsze podkreślam klientom. No ale raz na jakiś czas się trafi i wtedy przez nastawienie poziom mojej usługi drastycznie spada ;D