10 Maja 2026, 01:20:45 czas Polski

Autor Wątek: Schody na betonie i balustrada by laik  (Przeczytany 9334 razy)

Offline Elvis26

Schody na betonie i balustrada by laik
« dnia: 26 Lutego 2017, 16:00:32 czas Polski »
Witam, w moim 1-wszym wątku w tym dziale, w którym chciałbym pokazywać jak robię schody dębowe na betonie i nowe balustrady. Będzie to moja 1-wsza w życiu tak duża realizacja, ale coś już tam w drewnie/z drewna umiem zrobić, więc do dzieła. Jakiś czas temu wyburzyłem toaletę, która przylegała do klatki schodowej (schody zamkniętę z obu stron), co wiązało się z koniecznością wyburzenia kawałka stropu a co za tym idzie wymianą bukowej balustrady. Stare sosnowe trepy zresztą też czasy świetności miały za sobą. Na początek wyrównałem wszystkie trepy do mniej więcej jednakowych wymiarów, stopnie na dolnym biegu skrociłem z 33 cm na 28 cm a spocznik wydłużyłem o 12 cm. Dzięki temu teraz stopnie w obu biegach są identyczne. Przy okazji powyprowadzałem kąty proste stopień - ściana.

Na czerwono zaznaczyłem przegieg balustrady kiedyś:

Na początek zamówiłem w firmie Drekon w Limanowej tralki, słupy i pochwyty. Tralki skrócilem o 5 cm i pora na malowanie na biało półmatową farbą akrylową:

Tralki mają przekrój kwadratowy 3x3 cm, więc w pochwytach wyfrezowałem rowek 3cm x 1cm, co ułatwi montaż. W szpary między tralkami nabije deseczki 1x3x12 cm - prześwit między tralkami planuję zrobić na 12 cm:

Ciąg dalszy nastąpi.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2017, 16:16:07 czas Polski wysłana przez Elvis26 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Schody na betonie i balustrada by laik
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2017, 19:05:52 czas Polski »
Zapowiada się ciekawie . Nie ułatwi Ci listwowanie ta ściana z cegieł. Pochwyty kupiłeś gotowe ?

Offline Elvis26

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2017, 19:11:46 czas Polski »
Starałem się dobierać cegły przy układaniu tak aby do 10 cm wysokości nad stopniami i spocznikiem były tej samej grubości i w równej linii, także powinno być estetycznie po listwowaniu. Pochwyty gotowe.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2017, 19:25:37 czas Polski »
W szpary między tralkami nabije deseczki 1x3x12 cm

daj tak by trochę wystawały z rowka poręczowego  , bo na równo ładnie nie wygląda.
Daj zdjęcia całej  klatki schodowej i opisz plan jak chcesz dalej zrobić , może coś podpowiemy

Offline Elvis26

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2017, 19:38:57 czas Polski »
Dam listeweczki 1,5 lub 2 cm grubości. Kurde, nie umiem się obsługiwać google sketchup, ale spróbuję nabazgrolić szkic podglądowy w paincie. Wrzucę w tygodniu.

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2017, 21:26:45 czas Polski »
Witam  :) 
lubimy schody , skoro korygowałeś wysokość stopni to uwzględniłeś wysokość pierwszego stopnia i z tego co widzę pierwszego po   spoczniku ?
A właśnie co przewidujesz na podeście ?

Offline Elvis26

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2017, 02:09:35 czas Polski »
Masz na myśli to że 1-wszy stopień biegu musi być niższy? Niestety nie udało mi się ich tak zaplanować, wszystkie stopnie mają po 18-18.5 cm wysokości, inaczej się po prostu nie dało. Na podeście drewniany spocznik robiony na zamówienie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2017, 09:31:46 czas Polski »
Pierwszy niższy , ostatni wyższy ,w wyniku obniżenia całego biegu.
W Twoim wypadku na gotowo wyjdzie Ci ok 22 cm.

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2017, 10:12:18 czas Polski »
Na podeście drewniany spocznik robiony na zamówienie.
Wnioskuję ,że będzie  on grubości stopni ?
Jak planujesz wykończyć stopnie przy ścianie ?

Offline Elvis26

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2017, 11:35:01 czas Polski »
Od czasu gdy poprawialem te stopnie zylem w przekonaniu, ze wszystko jest jak nalezy, az do dzisiejszego ranka, ale klops...Jedyne co mi przychodzi teraz do glowy to na pierwszy stopien dac trep o grubosci 2 cm, wtedy zamiast stopnia na 22 cm bylyby dwa na 20 cm. Tak zle i tak zle. Spocznik bedzie taki jak stopnie (4cm), przy scianach planuje wykonczyc drewnianymi listwami pomalowanymi na bialo, ppdstopnice z bialej mdf.                                             
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2017, 11:38:58 czas Polski wysłana przez Elvis26 »

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2017, 11:58:40 czas Polski »
Jest to najczęściej spotykany błąd, pierwszy powinien być niższy o grubość stopnia uwzględniając również , ( o ile mamy już podłogę albo wiemy jaka grubość dojdzie).

Offline Elvis26

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2017, 20:31:51 czas Polski »
Wrocilem z pracy i rozrysowalem sobie to wszystko na spokojnie. Wychodzi na to, ze muszę skuć 1-wsze trzy stopnie o odpowiednio: 3, 2 i 1 cm. Wtedy w całym biegu będę miał wysokość 19 cm. Wychodzi więc:

2x19 + 29 = 67 gdzie ta wartość powinna wynosić 60-65

Innej opcji chyba nie mam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2017, 21:11:05 czas Polski »
Podaj jaki wymiar jest od dolnej podłogi do góry betonu  na podeście .Oraz od betonu na podeście do górnej  powierzchni  podłogi na piętrze i ile wysokości ( podniesienia stopni )

Offline robson

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2017, 21:40:47 czas Polski »
Elvis26, z ciekawości spytam jak duże jest pomieszczenie w,którym zaczynają się schody i czy łączy się z innymi pomieszczeniami ?

Offline Elvis26

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2017, 21:46:57 czas Polski »
Od dolnej podłogi do betonu 93 cm a od betonu do stropu 168 cm. Między spocznikiem a stropem jest 8 stopni. Wysokość stopni w tym górnym biegu waha się od 18,5 cm do 19 cm. 

Po lewej stronie tuż przy 1-wszym schodzie są drzwi wejściowe nie widać ich na zdjęciu, po prawej stronie jest korytarz.