Witam, w moim 1-wszym wątku w tym dziale, w którym chciałbym pokazywać jak robię schody dębowe na betonie i nowe balustrady. Będzie to moja 1-wsza w życiu tak duża realizacja, ale coś już tam w drewnie/z drewna umiem zrobić, więc do dzieła. Jakiś czas temu wyburzyłem toaletę, która przylegała do klatki schodowej (schody zamkniętę z obu stron), co wiązało się z koniecznością wyburzenia kawałka stropu a co za tym idzie wymianą bukowej balustrady. Stare sosnowe trepy zresztą też czasy świetności miały za sobą. Na początek wyrównałem wszystkie trepy do mniej więcej jednakowych wymiarów, stopnie na dolnym biegu skrociłem z 33 cm na 28 cm a spocznik wydłużyłem o 12 cm. Dzięki temu teraz stopnie w obu biegach są identyczne. Przy okazji powyprowadzałem kąty proste stopień - ściana.

Na czerwono zaznaczyłem przegieg balustrady kiedyś:

Na początek zamówiłem w firmie Drekon w Limanowej tralki, słupy i pochwyty. Tralki skrócilem o 5 cm i pora na malowanie na biało półmatową farbą akrylową:

Tralki mają przekrój kwadratowy 3x3 cm, więc w pochwytach wyfrezowałem rowek 3cm x 1cm, co ułatwi montaż. W szpary między tralkami nabije deseczki 1x3x12 cm - prześwit między tralkami planuję zrobić na 12 cm:

Ciąg dalszy nastąpi.