30 Kwietnia 2026, 21:49:31 czas Polski

Autor Wątek: Wycięcie otworu pod umywalkę - dobór frezu??  (Przeczytany 2672 razy)

Offline GoPablo

Wycięcie otworu pod umywalkę - dobór frezu??
« dnia: 26 Lutego 2017, 21:35:02 czas Polski »
Muszę wyciąć w blacie dębowym otwór o średnicy około 40cm pod umywalkę. Normalnie to wyrzynarką, ale chciałbym to zrobić frezarką, tak żeby otwór wyszedł idealnie okrągły z gładką i prostą, 90 stopni względem płaszczyzny krawędzią. Jakiś czas temu zakupiłem frezarkę i w końcu chciałbym z niej skorzystać. Myślę, że zrobię szablon w sklejce z otworem o odpowiednio większej średnicy i to da mi prowadzenie dla właściwego otworu w blacie. Z braku doświadczenia nie wiem jaki frez zakupić do tego celu. Który będzie najodpowiedniejszy? Grubośc materiału to 40mm, więc i długość robocza powinna być minimum 40 mm??

https://www.punta.com.pl/sklep,315,frezy_proste_-_wiercace, czy może frez spiralny
https://www.narzedziacmt.pl/sklep,305,frezy_spiralne_wykanczajace_z2_typ_gl

Tym pierwszym mogę się wwiercić z góry, a tym drugim muszę chyba najpierw powiedzmy wywiercić większy otwór i wtedy frezować. Jaką średnicę zakupić?? Myślałem, że 8mm trzpień i tak samo średnica robocza. Na ile razy powinienem przejechać frezem. Bo domyślam się, że 40 mm to za dużo na raz. Frezarka to bosch gmf 1600, 1600 wat jest chyba wystarczająco.

Offline SpecPiotr

Odp: Wycięcie otworu pod umywalkę - dobór frezu??
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2017, 22:23:11 czas Polski »
To jaki frez wybierzesz zależy od tego co masz w planach w przyszłości działać.
Co do otworu to wyciąłbym najpierw wyrzynarką zostawiając ok. 2 mm i dopiero zrównał to frezem. Nie zmęczysz go tak (mówię o frezie prostym). Chyba, że masz dobry odciąg urobku.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2017, 22:27:14 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2017, 22:57:45 czas Polski »
Piotr dobrze radzi. Po co męczyć frez i frezarkę?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2017, 23:08:07 czas Polski »
Jeśli frezem przejedzie na kilka razy - grubość 40mm zbiera się przynajmniej na 6razy to nie zamęczy frezu . Tak jak napisał Specu wyrzynarką na pewno pójdzie szybciej , tylko jeśli nie masz wprawy w cięciu , to zostaw więcej niż 2 mm .

Offline Rafalski

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2017, 23:56:36 czas Polski »
Cyrklem do frezarki i prostym frezem robisz rowek głęboki na 5...6mm, średnica zewnętrzna na końcowy wymiar. W tym rowku tniesz wyrzynarką zostawiając około 2mm do zewnętrznej krawędzi rowka. Po wycięciu środka wyrównujesz krawędź po pile frezem prostym z łożyskiem wykorzystując krawędz pierwszego frezowania jako powierzchnię przyłożenia dla łożyska.
Czyli potrzebujesz prostego frezu 8...16mm (wybierasz taki, jaki będziesz potrzebował kiedyś później) i frez prosty z łożyskiem. Długość pierwszego frezu nie ważna, drugiego zależnie od grubości blatu.

Zaleta tego sposobu polega na tym, że nie potrzeba robić szablonu. Cyrkiel do frezarki można zrobić z dowolnych odpadów, a koło będzie idealne. Idealny szablon byś musiał dopiero jakoś wykombinować.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2017, 00:01:15 czas Polski wysłana przez Rafalski »