14 Maja 2026, 17:40:58 czas Polski

Autor Wątek: nowa kuchnia Pawełka (dla żony)  (Przeczytany 21455 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: nowa kuchnia Pawełka (dla żony)
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2017, 21:41:13 czas Polski »
Ok. A skąd wyszedł Ci wymiar słupka 582 ?

A co do wymiarów szafek i tego, że będzie węższa. Dobrze mówisz mówisz ale my pisaliśmy o innym wymiarze. Trzymajmy się poprawnego rozróżnienia XYZ bo będzie się kotłasiło.

Teraz i projekt bardziej czytelny ;)

Ps. Na nowym rysunku już widzę błąd obliczeniowy o którym wcześniej wspominałem. Blende doliczyłeś do wymiaru blatu. Najlepiej blatóe wogóle nie mieszaj w rysunkach bo znów gdzieś babol będzie.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2017, 21:47:51 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2017, 21:48:20 czas Polski »
wymiar 582 bo blat ma niby te 600mm. A chciałem żeby front słupka licował się z brzegiem blatu. Więc 600 - 18 (grubość frontu) i tak mi wyszło 582:)   chyba że źle rozumuję;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2017, 21:50:21 czas Polski »
Jeśli front słupka zlicujesz z blatem to zgubisz płaszczyznę z pozostałymi frontami. Jak nie chcesz pytań typu "a kto panu tak spier...ł" to tak nie rób ;)
I doczytaj co zedytowałem.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2017, 21:55:45 czas Polski »
dobra to jutro po robocie rozrysuję wszystko od nowa bo teraz będzie niepotrzebne przerabianie rysunków a na koniec i tak z tego nic nie zrozumiem:)

głębokość frontów + przerwa za szafkami ma wynieść 560mm żeby zastosować rączki wystające. Ale nie liczę frontów do tego tak?

Bo jak słupek wymaga 560mm to wszystko by się zgadzało i fronty by się licowały tak jak mówisz czyli poprawnie a nie tak jak ja myślałem:)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2017, 21:57:53 czas Polski »
Rysyjesz korpusy na 560 (wraz z przerwą) i do tego front 20 (dla równego bo nic to nie zmieni). Wtedy wymiary będą jak na dłoni. Nie rysuj blatów. One są w pamięci.
A słupek bez dystansu na 560.

Ps. Rozrysuj w ten sposób. Będziesz miał równe blendy w narożnikach i dokładne wymiary korpusów i frontów. Zawsze tak robię jak mam coś bardziej skomplikowanego.

Zauważ, że już front zmniejszył się o 20 trzymając się Twoich wymiarów szafek.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2017, 22:11:44 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline demolkaa

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2017, 23:41:38 czas Polski »
Do szafek ściągnij sobie pro100 jest prosty w obsłudze i dynalog z bluma
A co do szafki zlewu jeżeli chcesz zakryć bok korpusu blendą pod kolor frontów to pamiętaj ze dojdzie ci 18mm
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2017, 23:43:48 czas Polski wysłana przez demolkaa »
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2017, 18:29:33 czas Polski »
rozrysowałem sobie korpusy (rzut od góry).

Mam nadzieję, że zrozumiałem wszystko jak należy:)

mam pytanie co do montażu blend. Jak to się w ogóle montuje jeżeli mamy blendę w kształcie ╠ albo ╣ ? do pustych miejsc jak to u mnie wygląda. Myślałem nad poszerzeniem korpusu pod zlew ale znowu nie poradzę sobie z montażem zawiasów bo nie będę wiedział jak to zrobić. Więc jestem w stanie poświęcić te puste przestrzenie żeby blenda je zakryła.

Teraz zauważyłem że lewą szafkę narożną mogę poszerzyć o te 30mm żeby zostało 60mm na blendę jak to narysował Piotr. Ale jak to zamontować przy pustej przestrzeni to nie mam pojęcia. Zapewne dla Was to zero myślenia przy takim czymś ale ja jako człowiek bez doświadczenia mogę mieć problem z tym, dlatego korpusy są rozstawione w najłatwiejszy możliwy sposób:)
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2017, 18:33:40 czas Polski wysłana przez Paweł B. »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2017, 18:35:36 czas Polski »

Blenda nie jest 60 tylko 40. Front jest 20 co łącznie z blendą daje wymiar 60.
Widoczna blenda jest 40 z każdej strony.

W szafce A podkręcasz do blendy jakiś kawałek płyty i skręcasz do boku korpusu od środka.

W szafce B jest to przedłużenie ślepego frontu na taki wymiar by po dosunięciu szafki A był ten sam wymiar.

Jak są uchwyty frezowane to robię węższe blendy ale w przypadku wystających daję jak daję. Dla pewności by nie haczyło nic.

Ps. Skąd wyszło Ci 90 na Twoim rysunku ? Ten wymiar to 60
Ps2. I szafkę szufladową zrób na 510 żeby Ci szuflady 500tki weszły.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2017, 18:48:25 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marca 2017, 18:53:53 czas Polski »
Właśnie miałem pytać czy szafkę pogłębić na szuflady...nawet mogę zrobić na 540-550 żeby łatwiej celować z płytą gazową

a te 90mm to mi wyszło:

2350 mm (szerokość kuchni) - 110 mm (odstęp od ściany) - 990mm (szafka narożna lewa) - 600mm (szafka z szufladami) - 560mm (głębokość, z przerwą, szafki narożnej prawej)

w skrócie:    2350 - 110 - 990 - 600 - 560 = 90

albo coś źle myślę co jest bardzo prawdopodobne

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2017, 18:59:55 czas Polski »
Źle myślisz. Najpierw odejmij 560 z jednej, później szafkę równoległą. Odejmij blendy (60) i wymiar który Ci zostanie to taką zrób szafkę. Tu jest właśnie wynikowy wymiar. Blendy są stałe by to dobrze wyglądało. Szufladową zrób na 510 bo więcej Ci niepotrzebne a niech jest luz na kabel czy coś. Trawersy daj nie na górze tylko pod niską szufladą ale o tym później.

Offline demolkaa

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2017, 19:41:22 czas Polski »
Słuchaj się Szpecoka a daleko znajdziesz.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2017, 15:43:28 czas Polski »
z tymi blendami to o to chodzi?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2017, 15:56:47 czas Polski »
Nie, w zlewozmywakowej blendę zrób z tego dużego "ślepego" jakby frontu. Przykręć go do czoła szafki. Druga blenda "wąska" ja przykręcam do blendy dużej od wewnątrz wkrętami. Można tez do boku szafki

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2017, 16:52:07 czas Polski »
poprawka:)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2017, 16:53:28 czas Polski »
Ta tej blendzie szafki zlewozmywakowej mają być przykręcone prowadniki do zawiasów równoległych i trzymać całe drzwi. Chyba że czegoś nie doczytałem  :). Lepiej pytać zanim potniesz płytę :) Ja tę dużą blendę przykręcam bezpośrednio do czoła szafki wkrętami, niektórzy komandorkami lub kątownikami. Wkrętami trzyma pewnie i dobrze. Wąska blenda u mnie to jest na szerokość odległości między szafkami
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 16:56:27 czas Polski wysłana przez kwita »