02 Maja 2026, 17:59:31 czas Polski

Autor Wątek: PILARKI Z PROWADNICA  (Przeczytany 5144 razy)

Offline JAWO

PILARKI Z PROWADNICA
« dnia: 27 Lutego 2017, 14:06:16 czas Polski »
Czy ma ktoś doświadczenie z piłkarkami tarczowymi, których można używać w połączeniu z prowadnicami? Chciałbym kupić taką. Festool jest dość drogi może jest coś podobnego na rynku równie dobrego ale w lepszej cenie?

Offline karol_g

Odp: PILARKI Z PROWADNICA
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2017, 14:17:17 czas Polski »
Rozumiem że chodzi o pilarkę z szyną. Są tańsze tylko czy ważna jest dla Ciebie funkcja zagłebiarki? Jeżeli tak to jest tańsza makita, scheppach, parkside i inne klony. Zwykłe pilarki współpracujące z szyną też są, np bosch, metabo, ryobi.

Offline JAWO

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2017, 17:56:53 czas Polski »
Tak chodzi mi o pilarki z szyną, funkcja zagłębiania nie jest istotna

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2017, 18:54:28 czas Polski »
Dobrze się zastanów  ;D. Dziś bez zagłębiarki nie wyobrażam sobie życia  ;D. A teraz na poważnie. Tak po prawdzie to i pilarka i zagłębiarka jest przydatna. Do zgrubnych rzeczy to pilarka ok, ale jak już dokładniejsza robota to tylko zagłębiarka. Pewnie że kolega planuje do jednego i do drugiego, aby zaoszczędzić. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że takie podejście się nie sprawdza na dłuższą metę.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

fyme

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2017, 19:55:16 czas Polski »
Tak po prawdzie to i pilarka i zagłębiarka jest przydatna. Do zgrubnych rzeczy to pilarka ok, ale jak już dokładniejsza robota to tylko zagłębiarka.
Można ciąć precyzyjnie i pilarką, dobra tarcza i sztywna stopa i da się choć wyższości zagłębiarki nie neguję i sam noszę się z zamiarem kupna zagłębiarki.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2017, 19:57:29 czas Polski »
Albo kup dwa w jednym . Pilarkę z funkcją zagłębiarki  :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2017, 20:33:40 czas Polski »
Można ciąć precyzyjnie i pilarką, dobra tarcza i sztywna stopa i da się choć wyższości zagłębiarki nie neguję i sam noszę się z zamiarem kupna zagłębiarki.

Pokochasz zagłębiarkę tak samo jak ja :). Powiem uczciwie, że pilarka leży głęboko w szafie. Teraz tnę albo zagłębiarką albo na stołowej. Pilarka czeka na cięcie palet z gwoździami itp. Jak padnie to nie będzie szkoda.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2017, 20:36:24 czas Polski »
@Bladepoland Znam różnice bo w pracy mam nowiutkiego festoola  ts 55 rebq :) a w domu mam czerwoną strzałę meeca :( ale z tarczą festoola (taka namiastka :) )
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2017, 20:39:24 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2017, 20:55:05 czas Polski »
Tarcza prawie w cenie piły ;D ;D ;D. No cóż  widzę, że idziesz moją drogą ;D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2017, 21:00:36 czas Polski »
Dodałem jeszcze soft start i teraz mam + 10 do lansu i wypasionego meeca :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2017, 21:05:31 czas Polski »
Z softem to już sprzęt z wyższej półki masz  :). Moja zagłębiarka nie kopie za bardzo, ale warto może by było pomyśleć. A jak z precyzją cięcia na Meec-u. Rozumiem, że akceptowalna.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2017, 21:09:39 czas Polski »
Po wymianie nitow na śruby m8 jest sztywno i całkiem precyzyjnie. Zajrzyj do mojego wątku o blacie do piły. Tam wszystkie elementy wycinałem meecem z prowadnicą z panela ;) Efekt jak najbardziej akceptowalny

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2017, 21:15:37 czas Polski »
Sam ciąłem pilarką przy prowadnicy zrobionej ze sklejki było całkiem ok. Dopóki nie wpadłem na pomysł żeby była ta sama prowadnica do frezarki. Jak wyciąłem rowek to zrobiło się za wiotko i cała prowadnica do d...  :D. A efekt rzeczywiście bardzo akceptowalny w Twoim stoliku.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2017, 21:16:46 czas Polski »
A tak BTW to jaką masz zagłębiarkę, bo piszesz że bez soft startu.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2017, 21:28:59 czas Polski »
Szału nie ma. Gdzieś już o tym pisałem w jakimś wątku. Jestem posiadaczem Matrixa, tarcza CMT  i bierze MDF jak brytan. Jak tarcza ostra to nie strzępi od spodu. Z tym softem to nie jestem tak do końca pewien, bo jak pisałem nie kopie za bardzo. Może więc jąkaś namiastka softu chyba jest, bo w porównaniu z moją pilarką to różnica znaczna. Sprzęt właściwie porównywalny z Scheppach czy Parkside.
Cena też podobna. W zestawie dzielona szyna, prosta. Jestem zadowolony.