20 Kwietnia 2026, 05:17:50 czas Polski

Autor Wątek: Usprawnianie mojego warsztatu  (Przeczytany 18791 razy)

Offline Jakacor

Odp: Usprawnianie mojego warsztatu
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Marca 2018, 22:14:05 czas Polski »
Kolka wytrzymaja?
Ja mialem wieksze w swoim wozku, a jak go zaladowalem pod korek to nie wytrzymaly. W rezultacie trzeba bylo rozpakowac, wymienic na mocniejsze i zapakowac. Z tym, ze ja cale plyty tez trzymalem, wiec ciezar pewnie wiekszy.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Marca 2018, 22:20:28 czas Polski »
Za tydzień zobaczę jak się trzymają. Myślałem o dodaniu jeszcze dwóch po środku, ale musiałbym je najpierw zamówić a pod ręką miałem akurat cztery. Kółka są te mocniejsze ....podwójne o nośności 70kg.

https://4.allegroimg.com/original/03fb6b/239e0f094f5daa05ec00a1f4ae94

Offline raven

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2018, 13:24:21 czas Polski »
Gdzie kupiłeś tego małego Sweethearta? :) Brakuje mi go do kolekcji ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2018, 14:47:38 czas Polski »
A o którego konkretnie Ci chodzi ??

Offline raven

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2018, 19:19:34 czas Polski »
o block plane :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2018, 19:58:39 czas Polski »
Doszukiwałem się na zdjęciach z ostatniego posta....i dlatego nie znalazłem :) A sam strug całkiem fajny.... szczególnie ruchome usta. Jedyny mankament jak na tak mały strug  jednoręczny to jego całkiem spora waga. Warto sprawdzić po zakupie czy wszystko jest symetryczne. U mnie odlew był nieco zwichrowany i sklep po pokazaniu im zdjęć wysłał mi lepszy egzemplarz. Mój najbardziej ekskluzywny strug :D Kupowałem na dłuta.pl jakieś 5 lat temu.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2018, 10:54:30 czas Polski »
Mam problem z trójfazową instalacją elektryczną. Problem duży, bo nie mogę odpalić grubościówki a niebawem będzie mi potrzebna. Jak włączam tym wiszącym przełącznikiem zasilanie trójfazowe to urządzenie do którego ten przełącznik prowadzi zaczyna robić głośne trrrrrrrr i ten przycisk na środku odbija wiele razy na sekundę. Czy ktoś się orientuje co to w ogóle jest ......jakieś zabezpieczenie różnicowe czy coś w tym rodzaju ?

Offline Coolman

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2018, 11:16:44 czas Polski »
Nie widać zdjęcia w tapas więc nie do końca wiem o jakie elementy chodzi ale czy to coś co ci odbija to nie jest stycznik? Jeśli tak to trzeba by go rozebrać i zobaczyć czy nic nie wpadło między elementy rdzenia.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2018, 11:37:39 czas Polski »
Dzięki Coolman za szybką odpowiedź. Wygląda na to, ze to faktycznie jest stycznik. Przynajmniej wiem czego ewentualnie szukać, gdyby nie udało się tego naprawić.

Tu znalazłem coś co wygląda podobnie do mojego:

http://www.elektryknet.pl/id-2-40a-stycznik-cewka-380v-ac(3,672,10995).aspx

Offline Strużyn

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Marca 2018, 12:39:00 czas Polski »
Widzę, że mają jeszcze takie DDRowskie styczniki na stanach magazynowych:
http://allegro.pl/id-1-stycznik-id-1-40a-220v-f-vat-i5665011500.html

... więc mógłby podmienić. A czy ktoś się może orientuje, czy jeśli pod te trzy fazy podłączam jedynie Dymę to taki stycznik jest mi do czegoś potrzebny ? Może trzeba się go pozbyć i zrobić tam jakiś włącznik zwykły (trójfazowy) ?

Offline Coolman

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Marca 2018, 13:14:58 czas Polski »
To jest stycznik starego typu i zrób tak jak mówiłem na początku one mają to do siebie że właśnie tak się potrafią wieszać jak się im brudu napchane do środka albo cewka się kończy. Kup nowego typu stycznik i wymień tylko nie pomyl połączeń.

Stycznik jest potrzebny bo realizuje funkcje  włączania i wyłączania maszyny i ma większą wytrzymałość styków niż zwykły wyłącznik. Poza tym przy zaniku zasilania , po jego powrocie maszyna sama nie powinna się uruchomić.(zależy od sposobu połączeń )

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marca 2018, 13:28:16 czas Polski »
Poszła cewka stycznika. W czasie szkoły na warsztatach wiele razy spotkałem się z tym zjawiskiem. Osobiście uważam że te stare styczniki są bardzo dobre, masz możliwość zawarcia styków przy zasilaniu cewki, lub przy zaniku zasilania cewki. Banalnie proste załączanie i rozłączanie obwodu przy zastosowaniu przycisku chwilowego zwarcia/ rozwarcia. Przy właściwym połączeniu w przypadku zaniku zasilania, po powrocie napięcia układ się wtedy sam nie załączy

Offline Strużyn

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2018, 14:13:48 czas Polski »
Dzięki. W weekend będę w domu to spróbuję ten stycznik rozkręcić i zobaczyć jak wygląda sytuacja z rdzeniem i cewką. Spiszę też parametry, żeby znaleźć zamiennik.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marca 2018, 17:01:13 czas Polski »
po jego powrocie maszyna sama nie powinna się uruchomić.(zależy od sposobu połączeń )

Właśnie...
W tym przypadku się nie wyłączy-uniemożliwia mu to (załączony)wyłącznik od lampki nocnej ::) jedyna szansa w tym z boku,zabezpieczeniem silnika :-\
Nie spotkałem z czymś takim,a i ,,u mnie'' w necie nie znalazłem :(
Porada:
Przejrzeć układ sterowania stycznikiem+ przetrzeć drobnym papierem rdzeń stycznika(potrafi zardzewieć i głośno brzęczć)pamiętać jak się rozbiera.
Na koniec jak się nie czujesz na siłach to piwo lokalnemu fachowcowi postaw,żeby wiedział że na darmo się nie uczył ;D ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marca 2018, 18:15:13 czas Polski »
Dzięki...po weekendzie dam znać jak mi poszło. U mnie niestety nie jest to buczenie tylko ten środkowy przycisk robi w dużym tempie ruch posówisto zwrotny (włącz wyłącz) :)