12 Maja 2026, 20:46:49 czas Polski

Autor Wątek: Wkrętarko-wiertarka do 700zł  (Przeczytany 16298 razy)

Offline Rbk_marcin

Odp: Wkrętarko-wiertarka do 700zł
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Marca 2017, 19:33:43 czas Polski »
Dokładnie ta sama wkretarka jest aktualnie w Castoramie za 548 zł , ktoś chyba wspominał wcześniej 😃
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #31 dnia: 01 Marca 2017, 22:56:16 czas Polski »
ja mam Makitę już z (nie chcę kłamać) ale ok 4/5 lat i nie wymieniałem nic oprócz tarcz zużytych :D

No u mnie te wszystkie usterki pojawiły się podczas robienia rowków na kable i to po przejechaniu w łazience. Po upgrade poszła cała reszta łącznie z tym garażem.

Z ciekawostek dodam, co mi powiedzieli w chyba w jednym z najlepszych sklepów w Łodzi z łożyskami... w "markowych" sprzętach najczęściej padają... tak właśnie łożyska bo są wsadzane najtańsze chińskie zamiast o kilka złoty droższe japońskie. Co lepsze dodał, że w wielu markowych sprzętach nie wymieni się łożyska w domowych warunkach i trzeba iść do serwisu. Pytanie czy makita wytrzymałaby zapylenie że własnej ręki nie widać?

wracając do tematu Einhell idzie do reklamacji a ponieważ muszę mieć czym wkręcać to waham się czy kupić metabo czy regenerować aku do Dedry i na czas reklamacji na pewno da radę czy kupić jakiego MacAlistera - znajomy zasuwa takim 3 lata robiąc karton-gipsy.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2017, 10:33:59 czas Polski »
Kolejne pytanko czy ktoś ma, miał lub nadal używa tej wkrętarki?

Poszukujemy prezentu dla ojca, osobiście jestem bardzo zadowolony z metabo bs quick, cena podobna, rowniez 2 aku, ale ta AEG ma docisk 60 nm , a metabo system quick.  Ktoś coś?
                                                   - Forrest Gump

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Marca 2017, 13:17:44 czas Polski »
Brał bym AEG. Mam jedną starą wiertarkę tej firmy i gdyby nie padnięte akumulatory to innej bym do ręki nie wziął. Zresztą.. planuję zmienić w niej aku na litowo-jonowe i mieć ją jako zapas.

Offline RobRob

« Odpowiedź #34 dnia: 18 Marca 2017, 15:53:41 czas Polski »
Ja bym brał metabo

Offline mefiu

« Odpowiedź #35 dnia: 18 Marca 2017, 16:34:47 czas Polski »
Co to jest system quick?

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2017, 17:27:50 czas Polski »
Coś takiego :

Sprytne i szybkie zmienianie pomiędzy wiertlem a bitem. Jak dla mnie mega wygodne.
                                                   - Forrest Gump

Offline mefiu

« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marca 2017, 19:35:48 czas Polski »
Sprytne i szybkie zmienianie pomiędzy wiertlem a bitem. Jak dla mnie mega wygodne.
To ja powiem tak:
mam wiertarko/wkrętarkę AEG 18V, podobną do tej którą rozważasz, moment chyba 58 albo nawet 60 Nm.
Używam jej od kilku lat z akumulatorami 1,5Ah i jestem mega zadowolony.
Wkrętarka ma potężną moc, bardzo czułą modulację pod spustem, głowica trzyma bity/wiertła i nigdy nie luzuje, akulumatory nie tracą mocy i praktycznie się nie rozładowują kiedy leżą nieużywane.
Naprawdę polecam. W tej cenie, z dwoma aku 2Ah, to jest za pół darmo.

A co do systemu quick: może i jest to sprytne i szybkie, ale czy wygodne? Szczerze wątpię.
Po pierwszej nawierconej i skręconej szafce można dojść do wniosku, że tylko praca na dwa urządzenia (wiertarka plus wkrętarka) jest sprytna, szybka i wygodna.
Dlatego do mojej wkrętarki dokupiłem klucz udarowy AEG 18V. Moment 150Nm :) Zdejmuje koła z samochodów :)

Naprawdę szczerze polecam AEG.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #38 dnia: 19 Marca 2017, 01:00:26 czas Polski »
Ja czynnie praktykuje funkcje quick przy hobbystycznych pracach i jestem w 100 % zadowolony. Zmiana jest szybka i intuicyjna, nie sprawia żadnych problemów.

Gdybym masowo montowal meble to wiadomo ze lepiej posiadać dwa urządzenia. Dla mnie jedna walizka, jeden wydatek i uniwersalność jak najbardziej się sprawdziła.

Dziękuję bardzo za opinie dot. AEG , jest bardzo pomocna, gdyż jak wspominałem szukamy jakiejś wartej uwagi opcji z 'promocji' na prezent.

« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2017, 01:03:57 czas Polski wysłana przez Rbk_marcin »
                                                   - Forrest Gump

kozio

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Marca 2017, 06:44:29 czas Polski »
Bral bym Metabo...   
A nie! Ja wziąłem metabo!!!  ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Marca 2017, 08:34:18 czas Polski »
Ja też wziąłem Metabo, dwa razy jak lekarz zapisał ;D, rano i wieczorem... 8)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #41 dnia: 19 Marca 2017, 09:08:05 czas Polski »
Dobry ten lekarz ;D. Metabo przepisano także i mnie ;D
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Marca 2017, 21:40:56 czas Polski »
A ja się przekonałem, że najszybsza i najwygodniejsza dla mnie praca np. przy skręcaniu płyt np. na konfirmaty jest wtedy, kiedy używam dwóch wkrętarek - jedna do wiercenia a druga do wkręcania (+ trzecia z wiertłem do podpórek na półki).

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Marca 2017, 21:46:45 czas Polski »
Albo jednej z podwójną głowicą

kozio

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Marca 2017, 21:52:10 czas Polski »
jedna do wiercenia a druga do wkręcania (+ trzecia z wiertłem do podpórek na półki).
Ja używam 4 na raz ;D a czasem i tak jest mało. Dobrze że jest jeszcze kolumnowa ;) to otwory na zawiasy ogarnie...