04 Maja 2026, 09:00:05 czas Polski

Autor Wątek: Czy ostrza z dedry 7813 bedą pasować do bernardo pt200?  (Przeczytany 2391 razy)

Offline wertus23

Czy ostrza z dedry 7813 bedą pasować do bernardo pt200?
« dnia: 03 Marca 2017, 22:47:11 czas Polski »
Jak w temacie. Muszę kupić noże, a nie wiem czy będą pasować. Wie ktoś coś na ten temat? Po zdjęciach i opisach na aukcjach są łudząco podobne, a chciałbym mieć pewność.

Offline borsuk58

Odp: Czy ostrza z dedry 7813 bedą pasować do bernardo pt200?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2017, 07:06:36 czas Polski »
A nie lepiej kupić oryginalne?
Myślę ze cena 95 zł nie jest zbyt wysoka dla Ciebie
Na tej stronie w wyposażeniu dodatkowym masz ofertę na noże: http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-pt-ed,53,2,539
Pozdrawiam

Offline 91az

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2017, 15:22:04 czas Polski »
Noże Dedry są IMO miękkie jak plastelina - ubytki na sękach to częsty przypadek. Spróbuję w druga stronę, może bernardo ma lepszy materiał na nożach.

Offline Rafald

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Per aspera ad astra
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2017, 22:59:22 czas Polski »
Wątpię czy noże bernardo będą lepsze - to będzie chińszczyzna, więc raczej równie miękkie. Mam podobny dylemat z chińską maszyną, tyle że metka inna  ;). Na razie nie strugam dużo, więc mogę sobie pozwolić na kilka dni bez strugarki i daję naostrzyć moje "oryginalne", aczkolwiek rozglądam się za drugim kompletem na wymianę - będzie to wygodniejsze. Jeżeli by Ci się udało dopasować rozmiar to poszedłbym w kierunku np. firmy globus z Bielska - może nie są całkiem tanie, ale na pewno dobre. Ja niestety nie jestem w stanie dopasować ich rozmiarów do swojej., i dlatego zastanawiam się nad zrobieniem zestawu. Nie ma tu specjalnie filozofii - po prostu płaskownik sfrezowany i naostrzony pod odpowiednim kątem. U mnie na 3 noże wyjdzie raptem niecały metr. A kupując materiał dobrej jakości z pewnego źródła można mieć noże o żywotności kilkakrotnie dłuższej.

Offline wertus23

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2017, 09:42:12 czas Polski »
Może i by szło dopasować jeśli chodzi o długość, szerokość i grubość. Ale te otwory w środku noża to już problem. Trochę się rozglądałem po necie - wychodzi na to, że albo oryginały albo noże bez żadnych otworów ale otwory są konieczne (regulacja i zamocowanie). Może jest jakiś producent co na podstawie rysunku takie otwory zrobi?

Offline Rafald

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Per aspera ad astra
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2017, 13:33:06 czas Polski »
To ja mam lepszą sytuację - bo mój "chińczyk" ma noże bez otworów  ;)
A co do otworów - to każda w miarę przyzwoita narzędziownia wg rysunku nie powinna mieć problemu

Offline vitter

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2017, 10:09:43 czas Polski »
Całkiem niezłe HSS  ma CMT te dedykowane do twardych gatunków  HS 18%W
Dł 25 cm to koszt około 32 zł szt.to raczej niewielki koszt
A jakość naprawdę dobra
Chyba że chcesz zainwestować w twardsze HM to około 140 zł szt