15 Maja 2026, 20:45:35 czas Polski

Autor Wątek: Drewniana podłoga w łazience  (Przeczytany 1965 razy)

Offline motorover

Drewniana podłoga w łazience
« dnia: 07 Marca 2017, 18:06:59 czas Polski »
Przy okazji remontu mieszkania chciałbym spróbować sił w parkieciarstwie, i to od razu z grubej rury, w łazience. Pomieszczenie jest malutkie, posadzki będzie z 2 m2. Poszperałem w Internecie (informacji mało) i ustaliłem następującą technologię:
1. Wylewka przeszlifowana i zagruntowana gruntem poliuretanowym.
2. Klepki 4-stronnie fazowana.
3. Boki klepek gruntujemy.
4. Klej poliuretanowy na całej powierzchni klepki.
5. Pomiędzy klepkami zostawiamy szczeliny 3-5 mm, które wypełniamy elastomerem.
6. Wokół ścian pozostawiamy szczeliny dylatacyjne, które również wypełniamy elastomerem.
7.Wykończenie olejem.
I parę wątpliwości:
ad. 1. a-czy konieczne jest szlifowanie?, b-czy można to zrobić ręcznie i czym?
ad. 2. a-czy musi być 4-stronnie?, b-czy musi być pióro-wpust? czy inne? c-czy są preferowane wymiary klepki? d-czy bambus sklejany horyzontalnie i skręcany będzie ok?
ad. 6. a-jaka szerokość szczeliny?
Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Drewniana podłoga w łazience
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2017, 22:16:26 czas Polski »
Rany julek. Jaka szczeliny pomiędzy klepkami i jaki olej na podłodze w lazience?
Jaki klej na płytkę? Kto pisze takie rzeczy?
Po pierwsze jaki klej planujesz użyć?
Robi sie to tak:
Wylewka samo poziomujaca, ale musi być rowniutko zrobiona. Wiesz jak?
Po wylewce możesz ją zagruntować wg zaleceń producenta kleju.
Klej rozprowadzasz na podlodze pacą zębatą z drobnym zębem.
Odczekujesz okolo 1 min i jak juz klej lekko podeschnie na powierzchni to kladziesz parkiet ale nie od góry na klej, ale kladziesz1 cm od sąsiedniej klepki i dociskając klepkę do kleju dosuwasz ją do sasiedniej. I ty są potrzebne fazy . Klej nie dostaje się pomiedzy klepki i ladnie dolegają jedna do drugiej.
Szlifowanie niezbędne a lakier to tylko yacht varnish.
Robilem podłogi z klepek prostych, bez wpustów i jest git

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2017, 22:28:06 czas Polski »
Robert pewno   tu chodzi o podłogę jak na jachtach

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery

Offline motorover

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2017, 23:35:01 czas Polski »
Piszę ja, co nigdy nie kładłem parkietu i nie mam zielonego pojęcia o parkietach. Sorry :). O wylewkach też nie mam zielonego pojęcia. Sorry :) Wylewka to nie problem, mam kogo poprosić.Ale bardzo chciałbym się dowiedzieć o parkiecie. W polskim necie nie ma zbyt wielu informacji na ten temat. Gdyby były to bym nie zadawał "irytujących"pytań. Bazując na na tym, że jest to forum dla amatorów proszę o pomoc. Wygląda na to, że opisana przeze mnie technologia to faktycznie bazuje na jachtowej (jak na zdjęciu).To jest jedna metoda. Wygląda na to, że jest też druga - opisana przez Liroroberta. Tak więc drogi Lirorobercie. To jaki klej powinienem użyć? Nie bardzo rozumiem w jaki sposób klej nie dostanie się pomiędzy klepki gdy dosunę je do siebie? Czy nie zostanie wypchnięty do góry? Jak ma wyglądać faza, jeśli to ona ma blokować klej?
A może ktoś coś powie o ej metodzie jachtowej?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 23:36:44 czas Polski wysłana przez motorover »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2017, 23:59:46 czas Polski »
w jaki sposób klej nie dostanie się pomiędzy klepki gdy dosunę je do siebie? Czy nie zostanie wypchnięty do góry? Jak ma wyglądać faza, jeśli to ona ma blokować klej?
Zatrzymuje się na fazie  zrobionej w dole  boku klepki.

http://zaklad-drzewny.pl/parkiet-dab

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2017, 00:16:58 czas Polski »
Polecam kauczukowy klej do parkietu.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2017, 09:16:28 czas Polski »
Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na temat montażu na jachtach, to wpisz w google "pokład z teaku" i szukaj na forach szkutniczych i amatorów jachtów. Znajdziesz tam opisy montażu i konserwacji. Sporo czytania  :) ja polecam produkty marki Sika

"
- SikaBond T8 - do zastosowań zewnętrznych (balkony, tarasy) oraz wewnętrznych, gdzie spodziewane są wahania wilgotności w wyjątkowo dużym zakresie (baseny, sauny, SPA itd.). Kleje SikaBond, z uwagi na ogromną elastyczność (do 600% wydłużenia spoiny, w zależności od rodzaju kleju), doskonałą adhezję (możliwe jest klejenie drewna bezpośrednio na płytki ceramiczne- gres, terakotę!) oraz szybki czas pełnego wiązania (nawet do 12h, w zależności od rodzaju kleju) stanowią najlepsze rozwiązanie przy montażu podłóg w stylu marynistycznym. Wysoka elastyczność spoiny klejów SikaBond jest szczególnie istotna w przypadku narażenia podłogi drewnianej na duży zakres zmian wilgotności powietrza. Skurcz i pęcznienie stanowią naturalną reakcję na zmianę parametrów wilgotnościowych otoczenia. Zmiana wymiarów liniowych przez przyklejone do podłoża drewno prowadzi do wystąpienia naprężeń ścinających, mających destrukcyjny wpływ na spoinę klejową oraz podkład. Wysoka elastyczność klejów SikaBond pozwala na równomierne rozłożenie naprężeń wywieranych przez pęczniejące lub kurczące się drewno na podłoże. Dzięki temu istnieje realna szansa na zachowanie trwałości układu drewno-klej-podkład, nawet przy drastycznych zmianach wymiarów elementów posadzki. - See more at: http://pol.sika.com/pl/klienci-indywidualni/klienci-indywidualni/chemia-parkieciarska/system-marynistyczny.html#sthash.l8R1SKcE.dpuf "
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 09:22:13 czas Polski wysłana przez stachmiesz »