14 Maja 2026, 08:59:54 czas Polski

Autor Wątek: Budowa balkonów zawieszanych.  (Przeczytany 11385 razy)

Offline Arek_VI

Budowa balkonów zawieszanych.
« dnia: 19 Stycznia 2014, 23:34:55 czas Polski »
Pomysł na swoje balkoniki przyszedł "nagle". Stwierdziliśmy za namową dekarza, że w naszej lokalizacji (pogórze Sudeckie) szkoda widoków dla zwykłych okien i balkoniki na szczytach muszą być :)
Taka a nie inna decyzja spowodowała konieczność zastosowania niestandardowych rozwiązań. Balkoniki (sztuk 3) zamontowałem na ścianach jako konstrukcję zawieszaną - wiązanie do ścian przy pomocy przewiercanych przez silikaty (24 cm) wkrętów talerzykowych Spax oraz dodatkowo blach. Materiał to drewno klejone KVH. Wyszło bardzo stabilnie. Podłoga balkoników będzie wykonana wiosną z drewna egzotycznego.

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2014, 23:43:16 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Budowa balkonów zawieszanych.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2014, 23:50:50 czas Polski »
Interesuje mnie ten temat i jego rozwiązanie.  Opisz dokładniej sposób mocowania balkoniku do ściany: ile wkrętów i jakiej średnicy? w jakich odstępach od siebie?
Na wiosnę czeka mnie budowa jednego podobnego balkoniku.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2014, 00:13:26 czas Polski »
Pionowe belki słupy (czy też podwaliny na ścianach) kotwiłem w ścianach (grubości 24 cm) przy pomocy wkrętów Spax talerzowych długości 38 cm w odstępach ok. 40 cm  :

Pod talerze od wewnątrz podkładałem dodatkowo blachy o wymiarach ok 100/100 mm. Poza tym jak widać na zdjęciach słupy dodatkowo miały na swoich końcach łączniki ciesielskie:

przykręcane do ścian.

Pod słupy dodatkowo umieszczałem pasy folii stosowanej pod murłaty aby nie było bezpośredniego styku drewna ze ścianą.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2014, 06:43:55 czas Polski »
Witam,

Mocowanie rzeczywiście jest stabilne i na wysokim poziomie wykonane. Zwieńczenie pochwytu jest pięknie wykonane. Wypełnienie balustrad doprowadziło mnie do wywalenia kopary w dół i rozszerzenia oczu  :o :o :o :o Oglądając zdjęcia myślałem z początku że pewnie będą zastosowane krzyżaki a tu pozytywny zonk  :P :P Uważam że to kawał pięknej roboty. GRATULUJE!!!
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2014, 08:37:28 czas Polski »
Noooooo :) Balkony robią wrażenie, schludnie i ze smakiem. Pięknie się komponują z konstrukcją dachu, w środku też jest tak wykonana konstrukcja?

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2014, 08:48:20 czas Polski »
Bardzo dziękuję za dobre słowa :) Tym bardziej cieszy, że praca podoba się doświadczonym kolegom. Ja amator zupełny jestem  ;D To moja pierwsza tego typu praca. Na co dzień siedzę za biurkiem raczej.

Znalazłem jeszcze zdjęcie pierwszej wersji wypełnienia balkoników:

Coś mi się oczka kratek przesunęły  8)  a poza tym zarzuciłem tę wersję ze względu na czasochłonność pracy.

I jeszcze dodam zdjęcie dołożonego okapnika ze stali kwasowej 316(A4), którą wcześniej oddałem do szkiełkowania i polerki elektrycznej (50%) aby powstała delikatna satynowa powierzchnia. Okapnik będzie chronił dolną belkę przed zalewaniem wodą z desek podłogi:

« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 08:57:20 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2014, 08:55:14 czas Polski »
Noooooo :) Balkony robią wrażenie, schludnie i ze smakiem. Pięknie się komponują z konstrukcją dachu, w środku też jest tak wykonana konstrukcja?

Grześ konstrukcja dachu jest nietypowa jak na polskie przyzwyczajenia. Cała więźba jest precyzyjnie wykonana i widoczna wewnątrz wraz z pełnym deskowaniem. Zastosowałem ocieplenie dachu nakrokwiowe przy pomocy płyt PIR (16 cm). Stąd taka grubość połaci  oraz konieczność zastosowania szerokiej deski szczytowej (dwie na zakład).  Nie mam pod ręką zdjęć ale później znajdę i umieszczę aby pokazać jak to wygląda i komponuje się z balkonikami.

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2014, 08:59:44 czas Polski »
Bardzo gustownie PIEKNIE

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2014, 09:11:15 czas Polski »
Dzięki za szczegóły.  "Smakowita" robota. Masz za nią + :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:05:38 czas Polski »
Podoba  mi się , :) i to że dbasz o  szczegóły wykończenia

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:24:09 czas Polski »
Pięknie. Zazdroszczę widoków :D
Ad meliora tempora

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:35:02 czas Polski »
Co do szczegółów to dodam jeszcze, że wypełnienia balkoników frezowałem po obwodzie - bruzda ok. 15 mm/ 4 mm i wklejałem w nią taśmę rozprężną:

Po zamontowaniu taśma pięknie się rozprężała wypełniając wszelkie luzy na stykach konstrukcji.  Nie chciałem widzieć jakichkolwiek prześwitów (nawet milimetrowych) pomiędzy belkami a wypełnieniem.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:40:53 czas Polski »
Zdjęcia z produkcji:

To moje pierwsze kroki w ciesielce więc cudów precyzji nie ma. Po "doszlifowaniu" wyszło całkiem OK.

Każdy z trzech balkoników ma nieco inne wymiary, gdyż na dwóch ścianach kolidowały z oknami i musiałem indywidualnie je dopasować.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 10:43:11 czas Polski wysłana przez Arek_VI »

Offline Dreluks

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:46:54 czas Polski »
Witam,

Kurcze ta taśma to dobry pomysł do takich wykończeń. Jeśli chodzi o całą realizację to ukłony Ci się należą. Naprawdę fachowo do tego podszedłeś i widać to po efekcie końcowym. Ode mnie leci plusik  ;) ;)

---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Stycznia 2014, 10:59:56 czas Polski »
To moje pierwsze kroki w ciesielce więc cudów precyzji nie ma
Jeżeli to początki, to zaczynasz z wysokiego pułapu - gratulacje.