16 Czerwca 2026, 20:11:33 czas Polski

Autor Wątek: Billy (IKEA)  (Przeczytany 7180 razy)

Offline Morświn

Odp: Billy (IKEA)
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marca 2017, 17:00:06 czas Polski »
Moim zdaniem ciekawe.
"meble" robione masowo w wielkich fabrykach gdzie wszyscy mają swoje ściśle określone zadanie. I ma być tanio i  masowo. Zostały zrobione przez jedną osobę jako mebel "z duszą" na który ktoś poświęcił swój czas i był zaangażowany w powstanie od początku do końca.

Różne można na to patrzeć.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marca 2017, 17:24:31 czas Polski »
Myśle sobie, że najpierw obejrzę a później skomentuję. Wziąłem popkorn, rozsiadłem się wygodnie w fotelu by móc kliknąć na upragniony przycisk Play. Włączam i... Hmyyy nic się nie dzieje... Przewinę trochę aż gość rozpakuje -pomyślałem. Gdy to już uczyniłem tak nadal nic się nie działo !! Poczułem lekki niepokój. Czułem jak zimny pot zaczyna zraszać moje czoło. Czy tak już przez cały film będzie ? Czy gość coś w końcu zrobi ? Coś co nadałoby akcji nowy tor ? Poczekam -pomyślałem. Dam mu szansę. Przewinę jeszcze odrobinkę. W tym momencie niepokój wzrósł. "a jeśli za daleko przewinę ?! Jeśli umknie mi TEN moment ?! Jeśli okaże się, że przewinąłem początek akcji i później nic nie zrozumiem ?!“... Moje poczucie niepokoju wzrosło jeszcze bardziej a w głowie kotłasić zaczęło sie mnóstwo myśli. Co robić ? Co począć ? A jeśli nie przewinę i okaże się, że faktycznie nic się nie działo ?!?! ... Targany mnóstwem emocji odłożyłem popkorn. Wygodny fotel zaczął cisnąć a spodnie zaczęły wbijać się w krocze.
NIE !! -Krzyknąłem -Nie mogę tak dłużej !!! Skrajne emocje doprowadziły mnie do ostateczności i przewinąłem prawie do końca. Emocje dosięgły zenitu. "TU COŚ SIĘ DZIAŁO A JA TO PRZEWINĄŁEM !!!“ ...
W domu zapanowała ciężka atmosfera. Małżonka wyczuła, że nie jestem sobą, że odpłynąłem gdzieś w świat psychodeli...
PIOTR !!! -Krzyknęła.
PIOTR przeczytaj wpisy w tym wątku !! Szybko !!!
Wiedziała co zrobić. Odzyskałem spokój wewnętrzy i odzyskałem kontrolę nad swoim duchem.
Tu...
Faktycznie...
Nic...
.
.
.
...sie nie działo... Uff

THE END
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marca 2017, 17:35:57 czas Polski »
 :) :D ;D :D :) ??? :o :-\ ::) >:(
         ,,Ale o so chodzi''
                 ::) :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marca 2017, 17:37:20 czas Polski »
Pewnie o to:

;D

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marca 2017, 20:30:18 czas Polski »
Na czym polega hipsterska ruletka? Na tależu leży sześć pierogów... jeden jest z glutenem!

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2017, 20:36:11 czas Polski »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2017, 20:37:49 czas Polski »
To jakie jest przesłanie tego filmu ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2017, 21:07:22 czas Polski »
Specu gdyby nie twój poetyczny wpis to stwierdziłbym że naprawdę nic się nie dzieje albo ja czegoś nie rozumiem :) ale dla Twego wpisu wart było tu zajrzeć :D :D :D

Offline loszmi

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2017, 21:35:20 czas Polski »
Poczytajcie swoje wpisy. Dzieje się, aż wióry lecą ;-)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Marca 2017, 21:40:05 czas Polski »
Ten facet po prostu zrobił kopie artykułu "Billy". Tak samo z płyty, czyli niczym nie lepszy (miejmy nadzieję, że też nie gorszy), albo nie inny ten jego Billy niż oryginał.
Dobrze to do tego punktu widzę?
A tu w komentarzu nagle czytam takie cosik:
Zostały zrobione przez jedną osobę jako mebel "z duszą ..."
No i zdębiałem, bo teraz nie wiem kto sobie większe jaja robi? Ten facet, który się całkiem niepotrzebnie narobił aby "złamać" system, albo ten, który w kilku kawałkach płyty nagle się dopatrzył duszy?

Złamaniem systemu to dla mnie byłoby dodanie kleju do kilkuset tysięcy paczek i przerobienie instrukcji, żeby ludzie kleili tego Billy. Czyli nie byłoby już możliwe go rozłożyć. Takie coś, to można by było nazwać "robak w systemie".

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Marca 2017, 21:44:44 czas Polski »
Tak jak napisał Morśin, moim zdaniem też ciekawe. Co do wypowiedzi Specpiotr  to właśnie myślę sobie że konkluzja wypowiedzi w/w na temat dzieła wynika właśnie ze szczątkowego  zapoznania się z produkcją. Właśnie w przewijaniu oglądanego materiału dopatruję się, nie zauważenia kwintesencji jaką chciał przekazać autor filmu widzom. Już pierwsze minuty pokazują  z czym przez najbliższe 20 minut będziemy mieli do czynienia. 01:14 Zmysłowe poszukiwanie zaginionych elementów w kartonie z miną zamyślonego Sokratesa, bez cenne. I dochodzimy do 02:00 Marsowa mina głównego bohatera – Oscar w Caness ( taki Bogusław L. zastanawia się gdzie popełnił błąd…)Szybka i wartka akcja filmu nie pozwala rozproszyć się za bardzo. Ale takie zjawisko w 03:31 po wyrównaniu krawędzi plecówki brzeg nie jest równy. No chyba że na moim kompie piksele robią sobie jajca. Może to jest właśnie wcześniej wspomniane kurna „łamanie systemu” . A i na koniec okazuje się że jest ich dwóch. Pomysł mega, Tarantino już się spocił po takiej akcji.    Ogólnie mówiąc film dobry z przekazem i pokazujący zwykłemu zjadaczowi  chleba że można, a można wiele.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marca 2017, 22:09:13 czas Polski »
Oki. Przepraszam  :-[  . Jutro biere wolne i obejrze kilka razy by nic mi nie umknęło.

Offline gargul

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2017, 22:30:37 czas Polski »
czy już dotarłem do końca internetu ? dla wtajemniczonych .............."Arkadiusz Lancetownik"
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2017, 22:32:14 czas Polski wysłana przez gargul »

Offline Rafalski

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marca 2017, 23:29:09 czas Polski »

Offline gargul

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marca 2017, 23:37:34 czas Polski »
poproszę cały internet na dvd