12 Czerwca 2026, 21:47:38 czas Polski

Autor Wątek: Budowa struga typu "infill".  (Przeczytany 4488 razy)

Offline krzyś48

Odp: Budowa struga typu "infill".
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Marca 2017, 08:25:40 czas Polski »
Jak ktoś chce to się nauczy czegoś w technikum, zawodówce
Tak...jak chce...żeby człowiek miał TEN rozum,i dawną młodość ???
Nie wiem jaki jest program nauczania,ale czasami myślę że  nie nadąża za techniką.Mam na myśli elektrykę,dlaczego?Ano dlatego że,firmę zasilili młodsi po szkole(technikum) i czasami jak rozmawiamy o pewnych konkretnych rzeczach(jak są zbudowane,jak działają).To niestety albo wagarowali,mijają się z prawdą czyli kłamią,albo naprawdę tematy budowy co niektórych urządzeń jest traktowany ogólnie.
Temat rzeka, a dyskusję można przenieść zakładając oddzielny temat ???
I żeby nie było że tylko Of...... to także pochwalę kolegę za wykonany sprzęcik(kolega chyba już jest na forum) :-\   i reprezentuje tych ,,człowieków'' którym się chce :)
I co?można? można!!! ;)

Offline gargul

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Marca 2017, 14:33:36 czas Polski »
temat rzeka  :-X a do informatyków nic nie mam jak pisałem to przykładowa grupa zawodowa w poście użyta. Jak widzę dział powitań dużo tu informatyków co po pracy lubi podłubać w drewnie,
za to lubię to forum bo amatorzy i profesjonaliści mile widziani.

żeby człowiek miał TEN rozum,i dawną młodość

Krzyś ojciec mi tak gadał i dziś się  z tym zgodzę dlatego w szkołach powinni patrzeć kto do czego ma predyspozycje i w tym kierunku sterować,

w szkołach i w domu

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Marca 2017, 15:01:21 czas Polski »
A wracając do korzeni wątku.
Podziwiam za cierpliwość przy wykonywaniu tego struga.
Mi brakuje cierpliwosci do pracy w metalu.
A swoją drogą auhor tego dzieła jest wśród nas.
Ciekawe czy czyta ren wątek.

Offline Jestemnanowymforum

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Marca 2017, 17:37:30 czas Polski »
Czytam :) Niestety takie mamy czasy że nawet szkoły przygotowują dzieci do konsumpcjonizmu. To smutne ale na człowieku niewyształconym i mającym dwie lewe ręce można zarobić najwięcej. Wszystko zmierza do sytuacji, którą opisał już w 1931 roku Huxley - "Nowy Wspaniały Świat", szczerze polecam.

Co do wątku głównego, cieszę się, że doceniacie moją pracę włożoną w ten projekt. Mam w planach kolejne strugi metalowe, następny będzie infill shooting plane. Przepraszam, że nazwę podaję po angielsku, ale sami wiecie jak ubogie jest polskie słownictwo dotyczące stolarstwa tradycyjnego:)

Offline Robi

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Marca 2017, 21:12:43 czas Polski »
Nie wiem czy do końca w temacie wątku, ale znalazłem ciekawy film z DIY spokeshave-a. 7$ ostrze, umiejętności, czas i gotowe. Respekt dla obu Panów.

I zapytałem z ciekawości syna 12 lat co robią na pracach technicznych. Niestety ręce opadły, a oburzenie mieszało się z zażenowaniem.
Powiedział że "uczą się definicji słów AGD i RTV, oraz przypisywać sprzęt do tych dwóch grup".
Na szczęście od najmłodszych lat uczony był że "materiały" służą do bycia kreatywnym: origami (master) :), Lego technics, listwy, modelina, glina, gałęzie, muszle, wosk, kamienie, modelarstwo itd. ciągle mu mało i ciągle zaskakuje.

Offline gargul

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Marca 2017, 00:02:57 czas Polski »
kolego nawet nie zaczynaj o LEGO oglądałem ostatnio w sklepie tyle ze zwykłe nie technics kiedyś samochodzik z lego składało się z 10-30 lub lepiej części teraz zderzaki i prawie cale podwozie w jednym elemencie a całość może z 5-6 odmóżdżają dzieci i i niszczą kreatywność.

a z tą lekcją techniki teraz potwierdzasz wcześniejsze żale i smutki  ::)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Marca 2017, 00:18:19 czas Polski »
@gargul pokaż mi taki zestaw. Ja synowi sporo kupuję LEGO i nigdy takiego zestawu nie widziałem. Może Duplo oglądałeś? ;)

Offline gargul

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2017, 00:33:56 czas Polski »

gotowiec zamiast poskładać

a teraz kreatywność ilość części użytych dla efektu finalnego
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2017, 00:38:54 czas Polski wysłana przez gargul »