12 Czerwca 2026, 01:47:28 czas Polski

Autor Wątek: Budowa struga typu "infill".  (Przeczytany 4479 razy)

Offline sajo

Budowa struga typu "infill".
« dnia: 10 Marca 2017, 15:52:48 czas Polski »
Bardzo ciekawa realizacja. Zwłaszcza, ze względu na sprzęt jaki kolega posiada w warsztacie  ;D
[ Invalid YouTube link ]

Offline SpecPiotr

Odp: Budowa struga typu "infill".
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2017, 16:24:33 czas Polski »
No całkiem nieźle mu to wyszło.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2017, 13:28:09 czas Polski »
Mi najbardziej zaimponował, że to zrobił używając sprzętu z lidla.

Offline gargul

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2017, 23:23:04 czas Polski »
A mi się zamarzyło żeby takie zajęcia były w podstawówkach i szkołach średnich na technice. Ja jeszcze trochę podstaw elektryki elektroniki i stolarstwa w podstawówce na technice miałem ale wiertarki stołowe piły itp oglądaliśmy przez kratę wchodząc do pracowni. Pod koniec podstawówki już te  wszystkie maszyny były zezłomowane a dziś w ogóle jest jeszcze technika w szkołach.

Offline gargul

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2017, 17:58:23 czas Polski »
nie uczą ja rocznik 85 i z tego co pamiętam:
klasa 1-3 wycinanki, klejonki z papieru szycie miśków guzików itd co do dzis sie przydaje
klasa 4-8 elektryka podstawy z bat 9v, budki dla ptaków, ciecie desek wbijanie gwoździ potem starsi to ciasta piec kazali nawet chłopcom. A kiedyś parę roczników wcześniej 7-8klasy  dziewczyny ciasta chłopcy na wiertarkach piłach stołowych, tokarkach itd jak piszesz, nas już tam nie wpuszczali.

A teraz dzieci maja zwolnienia z wf-u bo się spocą

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2017, 20:23:01 czas Polski »
Najlepsze zajęcia techniki jakie miałem: przez cały rok robiliśmy młotek od podstaw :D. Chyba 8 klasa (rocznik 82). Głównie narzędzia ręczne i wiertarka kolumnowa.
Mój ojciec ma ten młotek do dzisiaj..

Offline gargul

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2017, 22:52:25 czas Polski »
Ja najlepsze zajęcia z techniki klasa V podstawówki gdzieś 94-95 rok stary nauczyciel zapaleniec w stylu Słodowy. Wieczorami typ brał psa szedł na spacer po osiedlu i jak gdzieś pod śmietnikiem na łące itp ktoś wywalił deskę mebel stołek... on to brał to i nam do szkoły przynosił żebyśmy mieli co ciąć zbijać na czym się uczyć. Dzieci a każdy uczył się zrobić głupi domek dla ptaszków i nikt sienie śmiał z niego ze śmietnikarz bo uwielbialiśmy te lekcje.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2017, 06:56:34 czas Polski »
Szkoły zawodowe mają wrócić.
Nie wiem jak jest w technikach, ale kiedyś w Wyszkowie w warsztatach szkolnych było właściwie wszystko.
Ślusarnia, spawarnia, wydział fornirowania, ostrzenia narzędzi, w tym również maszyny do ostrzenia noży do strugarek, pił tarczowych, w pełni wyposarzona stolarnia. Coś pięknego.  Człowiek przeszedł wszystkie działy i czego się nauczył to pozostało.
Był też warsztat samochodowy na potrzeby technikum samochodowego.
W okresie wakacyjnym obowiazkowo również musieliśmy zaliczać praktyki zawodowe.
My mieliśmy te szczęście że uwcześnie istniejącą Wyszkowska Fabryka Mebli umożliwiała odbycie praktyk u nich, a była to najwieksza chyba fabryka w Polsce. Działy metalowe gdzie produkowano formatki sprężynowe, dział tapicerowania i wiele innych. Obecnie wszystko rozszabrowane i fabryka nie istnieje.
To były piękne czasy aby się szkolić.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2017, 10:48:42 czas Polski »

Szkoły zawodowe mają wrócić.
Nie wiem jak jest w technikach, ale kiedyś w Wyszkowie w warsztatach szkolnych było właściwie wszystko.
Ślusarnia, spawarnia, wydział fornirowania, ostrzenia narzędzi, w tym również maszyny do ostrzenia noży do strugarek, pił tarczowych, w pełni wyposarzona stolarnia. Coś pięknego.  Człowiek przeszedł wszystkie działy i czego się nauczył to pozostało.

Dokładnie tak było w mojej szkole. Teraz to nawet starych budynków nie ma bo zrównali wszystko z ziemią a warsztaty przenieśli.

Offline Granado

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marca 2017, 12:20:48 czas Polski »
Wmoim liceum, fakt dawno temu, był warsztacik z tokarką, stołami stolarskimi, wiertką stołową i kupę narzędzi drobnych. Ciut nas poduczono co do czego

Offline gargul

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2017, 22:28:41 czas Polski »
Jóź jest problem na rynku pracy teraz doszli do wniosku ze trzeba szkolić zawodowo, najpierw wszystkie zawodówki polikwidowali  a sprzęt po znajomych w cenie złomu wyprzedali. Zanim odbudują w Polsce szkolnictwo zawodowe techniczne itp sporo czasu minie i nie jeden zakład padnie. Polacy maja dryg do techniki przykład stocznie, fabryki kolei, motorów nawet aut  które były a potem  za parę kilometrów Unijnej autostrady zlikwidowaliśmy. Zachód bał się Polski po upadku komuny bo mieliśmy sprzęt fabryki i fachowców dlatego dziś wszystko polikwidowane a fachowcy większość za granica na zachodzie właśnie. Sprzęt może był ruski czy jakiś czasem śmieszny ale umieliśmy na nim cuda robić.

Żeby nie Polski zmysł techniczny takie fora by nie miały racji bytu dużo tu ludzi po studiach jakiejś administracji filozofii informatyki itd a deski tną i kleją. Na 10 informatyków 7 robiło te studia bo moda taka a teraz pracuje po znajomości gdzieś w urzędzie bo trzeba mieć studia nie ważne jakie i z jakiej uczelni oby były.
Nie obrażam informatyków to przykładowa grupa zawodowa z ostatnich kilku lat

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2017, 23:02:22 czas Polski »
Gargul chyba trochę za bardzo popłynąłeś

Offline gargul

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marca 2017, 23:45:04 czas Polski »
tak bo nic Polskiego teraz kupić nie można dla amatorów,
REMA i inne firmy są dalej na rynku a dla nas tylko celma z chińskich części lub inne piardy na 2 lata gwarancji.

Kiedyś maszyny się naprawiało dziś się wyrzuca i tak się nas uczy byle jak aby dziś
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2017, 23:57:09 czas Polski wysłana przez gargul »

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marca 2017, 07:04:46 czas Polski »
Trochę nie ogarniam bo zawodowki były cały czas...
Jak ktoś chce to się nauczy czegoś w technikum, zawodówce  jak nie to zakończy 4-3 lata edukacji bez umiejętności cięcia rurek piłka ręczną

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marca 2017, 07:41:22 czas Polski »
@gargul koledze @MChObi chodziło o tych informatyków. Tu się z nim zgodzę. Jest grono osób (w każdym zawodzie) które dostaną posadę po znajomości ale nie o tym mowa.
Kiedy ja chodziłem do technikum (telekomunikacyjnego) to oprócz praktyk zawodowych mieliśmy laboratoria i tzw warsztaty. Naprawdę na warsztatach - jak ktoś jeszcze nie umiał - można było się nauczyć różnych ciekawych rzeczy i posługiwania narzędziami przeróżnymi. Po szkole obowiązkowo chodziło się w marynarkach z tarczami na ramieniu i paskami na rękawie oznaczającymi która klasa. Jedna z najlepszych szkół w województwie produkująca PRAKTYKÓW.
Z rok po moim wyjściu ze szkoły polikwidowali warsztaty, internat, technikum z 5-cio letniego zmienili na 4-ro letnie, marynarki zlikwidowali. Upadła praktyka, upadła tradycja. Smutek.