01 Maja 2026, 13:06:04 czas Polski

Autor Wątek: Dobry dzień  (Przeczytany 3761 razy)

Offline MarcinW

Odp: Dobry dzień
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Stycznia 2014, 22:48:17 czas Polski »
W sumie to dużo się można dowiedzieć przeglądając materiały w sieci.
Ale interesuje mnie sprawa wiórów i odciągu. Czy łatwo są odprowadzane czy się zbierają gdzieś w zakamarkach? Używałeś odciąg w obu miejscach (nad piłą i z dołu korpusu)?

Offline bluefan

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:11:15 czas Polski »
Hej,
To akurat po części sprawdzałem. Bez odciągu (mówimy o odkurzaczu macallistera) to masakra. Wszystko w koło zasypane. Odciąg podłączony tylko z góry to "na oko" z 30% zbiera i ciężko uznać to za wynik dobry.
Po podłączeniu odkurzacza z tyłu tarczy i pracy bez tego zabezpieczenia piły to już wg. mnie załatwia sprawę bo na blacie naprawdę niewiele zostaje.
Niestety nie zdążyłem dorobić przystawki żeby zbierało z 2 punktów.
Ale myślę że nawet pomijając oryginalne rozwiązanie Boscha to odkrzacz z czystym filtrem podłączony z tyłu maszyny i nad tarczą da radę bez problemu wciągnąć wszystko.
Pozdro

Offline MarcinW

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:16:50 czas Polski »
a takie pytanko - czy dno maszyny jest zabudowane? bo myślę o postawieniu na szafkę bez blatu. jeśli się nie mylę to chyba amigorg ma takie rozwiązanie. wtedy wióry by spadały na dół do szafki a tam do szuflady/pojemnika. no i do tego oczywiście odkurzacz z góry

Offline bluefan

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:24:11 czas Polski »
Jest zabudowany bo jak wyjmowałem z pudełka to była jakaś adnotacja żeby przed pierwszym użyciem odkręcić śrubki i wyjąć jakieś transportowe styropiany. Ale jest to tylko karbowany plastik i myślę że bez niego wiór faktycznie sypałby się na podłogę.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:26:10 czas Polski »
czyli warte przemyślenia :)
dzięki za info!
jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znac