13 Maja 2026, 04:09:34 czas Polski

Autor Wątek: Budowa warsztatu od zera  (Przeczytany 11087 razy)

Offline karski

Budowa warsztatu od zera
« dnia: 12 Marca 2017, 12:50:26 czas Polski »
Cześć,
chciałbym pokazać wam jak przebiega proces budowy mojego małego warsztatu, który służy też za garaż dla samochodu. Budynek został postawiony jako dobudówka przy stodole (chlew dla trzody  8) ) ale z latami życie na wsi się zmieniło i nie mamy już zwierząt, więc postanowiłem trochę go przerobić. Jako że nie mam w tym większego doświadczenia a wszystko robię sam, nie jest to profesjonalna przeróbka na profesjonalny warsztat, ale na moje domowe potrzeby mi wystarczy. Wymiary to 4m x 7,5m x 2,2m. Brak ocieplenia na zewnątrz.

Na pierwszych zdjęciach widać jak to wyglądało w zeszłym roku - jeden wielki burdel :) W zeszłym roku udało mi się położyć płytki na podłodze, wymienić okno na plastikowe i przerobić prawie całą elektrykę - głównie oświetlenie, na resztę przyjdzie czas. Zamontowałem też kozę, żeby grzała w zimę, ociepliłem drzwi garażowe oraz mam dostęp do bieżącej wody.
Nie linczujcie mnie proszę za styropian (2cm) wewnątrz, wiem że niewiele to da, ale postanowiłem powiesić panele na ścianie na stelażu, a skoro miałbym mieć pustą przestrzeń między panelami a ścianą, to już wolałem przykleić ten styropian. Tak dla własnego widzimisię.
Obecnie jestem w trakcie robienia stołu warsztatowego, który ma być głównym miejscem pracy. Wymiary to 4m x 65cm x 86cm wysokości - idealnie do pracy na stojąco i na siedząco. Stół robię z drewna jakie wpadło mi akurat w ręce - sosna, grubość 6cm.
Niestety wykonanie pozostawia trochę do życzenia z uwagi na starą, niedokładną heblarkę, którą mam - wykonaną przez dziadka. Wyregulowana najlepiej jak się da, ale i tak nie działa idealnie. Cóż, blat doprowadzę do porządku strugiem ręcznym tak jak potrafię, a że nie jest to stół do jadalni to nie musi być 100% perfect :)
Docelowo chcę posprzątać cały ten bajzel, wyrzucić co niepotrzebne, poukładać narzędzia, posegregować materiał, zrobić stół pod Makitę itp itd. Pracy mam przed sobą jeszcze bardzo dużo.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Budowa warsztatu od zera
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2017, 13:21:01 czas Polski »
starą, niedokładną heblarkę, którą mam - wykonaną przez dziadka

Zabrałeś się za solidne porządki . Mam prośbę - pierwsze co zrób to ochronę na paski klinowe wyrówniarki ,a szczególnie ochronę na noże wału podczas strugania

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2017, 15:05:03 czas Polski »
super aby tak dalej i bedzie gites, do stolu montazowego ja bym zrobil szerszy nawet ponad 80cm

Offline amciek

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2017, 15:32:39 czas Polski »
Hej,

Nie chce Cie straszyć tym 2cm styropianem ale przy niekorzystnych warunkach możesz sobie wprowadzić grzyba. To już lepiej wg. Mnie było w ogóle tego nie ocieplac. Bo i tak te 2 cm to prawie nic nie da. A tak poza tym to gratuluję zaparcia i będę sledzil postępy.

Offline karski

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2017, 19:31:43 czas Polski »
Hej.
Co do wyrówniarki w pełni się zgadzam. Bezpieczeństwo to podstawa, jednak nie planuje juz jej używać. Konstrukcja jest spruchniała, blachy blatu pokrzywione. Kiedyś zrobię z noży i silnika nowy sprzęt ale to daleka droga. Póki co stoi i tyle z niej mam pożytku :)

Blaty 65cm wystarczą mi idealnie, bo chcę sięgać do ściany bez przechylania się o blat. Taki był domyślny plan. Będę też robił stół stolarski, mobilny, szerszy.

Styropian jest przyklejony na całej swojej powierzchni a między nim i boazerią będzie luz, tak samo jak będzie szpara u góry i juz jest na dole. Także o grzyba się nie martwię :)

Offline Artkor

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2017, 19:52:53 czas Polski »
To nie chodzi o luz między styropianem a boazerią ale o to gdzie przenosisz punkt rosy ocieplając dom od środka.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2017, 20:37:11 czas Polski »
Styropian jest przyklejony na całej swojej powierzchni

nie lepiej
Do boazerii ,a luz  wentylowany  między nim a ścianą?

Offline karski

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2017, 21:30:33 czas Polski »
@tomekz, nawet jeśli lepiej, to już za późno  ::)

Dzisiaj udało mi się pomalować konstrukcję stołu oraz przymocować ją do ściany kołkami. Jestem naprawdę zadowolony z efektu - kolor kasztan. Następny etap to dokończenie i przymocowanie blatów, a potem boazeria na ścianę.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2017, 00:09:07 czas Polski »
Stół warsztatowy po byku ....będzie piękne miejsce pracy.

Offline rurek49

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2017, 15:22:45 czas Polski »
Super stół warsztatowy. Solidny i ciężki. Myślałeś może aby dorobić do niego stały ścisk stolarski? I jeszcze pytanko czy te kołki robiłeś "z ręki" wiertarką? Ja cholery dostaje jak z ręki robie, bo nie raz jak nawet wymierzę idealnie równo to później przy składaniu któryś zawsze ucieknie trochę :|

Offline Maciek61

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2017, 16:37:31 czas Polski »
Myślałeś może aby dorobić do niego stały ścisk stolarski?
Tu niema co myśleć tu trzeba  zrobić imadło stolarskie . A tak poważnie do dobra propozycja pewnie i stabilnie umocowany element to polowa sukcesu.

Offline rurek49

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2017, 20:18:02 czas Polski »
Myślałeś może aby dorobić do niego stały ścisk stolarski?
Tu niema co myśleć tu trzeba  zrobić imadło stolarskie . A tak poważnie do dobra propozycja pewnie i stabilnie umocowany element to polowa sukcesu.

Chodziło mi o imadło właśnie, tylko się wysłowić nie umiałem :)

Offline karski

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2017, 23:33:07 czas Polski »
Dzięki :) prace wciąż trwają, dziś przymocowałem blaty ale jeszcze ich nie dokończyłem więc zdjęć brak.
Kołki wierciłem z pomocą prowadnicy na wiertła z wolfcrafta - widać ją na zdjęciu z wkrętarką. Polecam, jakieś 50 zł w castoramie. Potem to już tylko kwestia przeniesienia wymiarów i musi pasować.
Jeśli chodzi o imadło to chcę zamontować na jednej z nóg imadło ślusarskie do różnych prac, a takie większe drewniane - na większym stole, który mam dopiero w planach. Wszystko z czasem :)

Offline amciek

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2017, 00:11:26 czas Polski »
Czy te czarne wkręty w tym stole to od gk?

Offline karski

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2017, 09:04:07 czas Polski »
Czy te czarne wkręty w tym stole to od gk?
Tak. Używam tego, co mam. Ale trzymają mocno.