09 Maja 2026, 22:51:22 czas Polski

Autor Wątek: Taśma led jako oświetlenie podszafkowe kuchni  (Przeczytany 4374 razy)

Offline Yar0

Taśma led jako oświetlenie podszafkowe kuchni
« dnia: 12 Marca 2017, 18:36:34 czas Polski »
Witam
Proszę doradźcie jaką taśmę led, jakiej mocy i barwy wybrać jako oświetlenie podszafkowe w kuchni. Taśmę chcę montować w profilu narożnym. Nie mam żadnego doświadczenia z taśmami i nie chciałbym, że będzie za ciemno/jasno itp

Offline slawin

Odp: Taśma led jako oświetlenie podszafkowe kuchni
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2017, 19:08:24 czas Polski »
Najpierw musisz ustalić czy chcesz, aby taśma świeciła ciepłym ( ciemniejszym światłem) czy zimnym ( jaśniejszym światłem), najlepiej iść gdzieś gdzie możesz zobaczyć jak to świtało wygląda, Do zimnego wystarczy ci 25w, do ciepłego może być 50w. I jeszcze do profilu narożnego proponowałbym klosz mleczny nie będzie widać diod led.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2017, 19:12:01 czas Polski »
Są dwa rodzaje typowych taśm led : 60 i 120 . Standardowo daję się 60 , bo 120 wręcz oślepia . Jeśli chcesz mieć możliwość zmiany natężenia światła , to zamontuj zasilacz z potencjometrem i będziesz miał możliwość ustawienia pożądanego oświetlenia . Jeśli chodzi o barwę , to zastosuj oświetlenie białe ciepłe , jest ono bardzie "żółte" i przyjazne dla oka .
Są jeszcze ledy o barwie neutralnej , też ciekawie wygląda , ale mało tego montuję .

Offline Yar0

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2017, 19:20:42 czas Polski »
Dzięki panowie :) Światło chciałbym zimne jasne. Ok, już wiem żeby wybrać taśmę 60. Teraz kolejna niewiadoma: 5050 czy 5630?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2017, 19:30:55 czas Polski »

Są jeszcze ledy o barwie neutralnej , też ciekawie wygląda , ale mało tego montuję .

Czyli jakie to dokładnie ?

Zimne niestety jest naturalniejsze dla oka.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andriu

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2017, 19:31:04 czas Polski »
ja od 2 lat montuje  tą, http://skoff24.pl/pl/tasmy-led/187-tasma-led-skoff-12v-ip20-144w-5mb-3-lata-gwarancji.html
barwa  4000 K  neutralna  jak światło dzienne, i oczywiście  klosz mleczny,  bo inaczej będziesz miał mroczki przed oczami, 
świeci pięknie, DO profili nie daje taśmy w silikonie  bo się  może przegrzewać

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2017, 20:58:25 czas Polski »
To ja się podłaczę pod temat.
Spotkaliście się z taśmami led o kolorze 5000 lub 5500 K?

Offline marek20

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2017, 21:10:40 czas Polski »
widziałem kiedyś jak miałem plan zrobić oświetlenie do filmów. Na alledrogo. Ale za 5m 250zł :P Za wysoka cena :(

Offline Xeo

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2017, 00:12:12 czas Polski »
5630 jak dla mnie to jedyny słuszny kierunek. Dlaczego? Ano dlatego że naogladalem się testów ledów w sieci i te są najefektywniejsze i energooszczędniejsze. U siebie w warsztacie na nich oparte mam całe oświetlenie górne o jestem mega zadowolony.
Przy ledach trzeba pamiętać że na długich odcinkach należy dodać dodatkowe punkty prądowe aby równomiernie świeciły. Ja na odcinku 4m dałem 2 na początku i końcu.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marca 2017, 07:02:43 czas Polski »
Moc LED cały czas rośnie, w tej chwili w sklepie gdzie kupuję, taśmy LED 5630 5m mają 95W. Także pobór prądu jest bardzo duży. Zawsze można założyć ściemniacz i dostosować jasność do własnych potrzeb.

Offline GTV

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2017, 23:51:39 czas Polski »
@Yar0 – tak jak Koledzy pisali wcześniej – pomyśl o osłonce do profilu – światło będzie przyjemniejsze a taśma dodatkowo chroniona przed zabrudzeniem czy zachlapaniem (w kuchni łatwo o wypadek  ) Pamiętaj też o odpowiednim transformatorze dostosowanym do długości taśmy. Nie zaleca się zasilać odcinków dłuższych niż 5 metrów w połączeniu szeregowym (Łączenie odcinków dłuższych niż 5 metrów z jednego transformatora może być wykonane w połączeniu równoległym) Taśmę LED można ciąć wyłącznie w oznaczonych miejscach, a do łączenia pasków najlepiej stosować specjalnie złączki.

Offline vitter

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marca 2017, 08:19:04 czas Polski »
jakie złączki stosujecie przewód-ledy ??

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marca 2017, 13:33:02 czas Polski »
przewód ledy?   tylko lutowanie

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marca 2017, 14:16:51 czas Polski »
Zgadzam się. Ja tylko lutuję. Po pierwsze złączki nie wchodzą do profilu. A po drugie kilka razy zdarzyło się mi ich użyć to niepewnie łapały. Raz był przepływ prądu a raz nie. Musiałem je dosłownie trącać.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marca 2017, 20:12:58 czas Polski »
...ja tylko lutuję i to na pastę, nie kalafonie ;)