29 Kwietnia 2026, 22:33:41 czas Polski

Autor Wątek: Mery bawi się prądem - czyli jesionowa lampa led (panel led)  (Przeczytany 2991 razy)

meridox

• Gość
Mery bawi się prądem - czyli jesionowa lampa led (panel led)
« dnia: 12 Marca 2017, 19:54:37 czas Polski »
Mam do zrobienia dwie lampy sufitowe (panele led) będą oświetlały przedpokój w kształcie litery L.
Wymiar lamp 140 cm  długości, 40 cm szerokości i 2 cm grubości (nie może być grubsza gdyż są pawlacze i drzwiczki by się nie mogły otworzyć )
projekt prosty , ramka z czterech deseczek ale mam wątpliwości i mam nadzieje że pomożecie mi je rozwiać :)  wiec jak pomożecie ????
na pierwszej fotce jak połączyć deski ? kąt 90 stopni   czy wariant drugi 45 stopni?
na fotce drugiej  czy zrobić to z jednej deski i wyfrezować miejsce na ledy czy zrobić tak jak na zdjęciu i skleić to z dwóch cieńszych ? druga opcja wydaje mi się lepsza bo zmniejszyła by wypaczanie się drewna.
no i trzecie pytanie dotyczy łączenia desek w ramkę,  część stykających się desek będzie miała tylko 8mm :) jakieś rady??? :) , w szerszym miejscu dać kołki? a może od strony od sufitu skręcić wkrętami używając jiga do niewidoczny połączeń?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Mery bawi się prądem - czyli jesionowa lampa led (panel led)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2017, 20:10:05 czas Polski »
Jeżeli będziesz robił połączenie 45 stopni, to tu masz mocne i estetyczne połączenie:  http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/oslona-na-kaloryfer/msg122110/#msg122110

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2017, 20:13:23 czas Polski »
o tym nie pomyślałem , bardzo cenna rada na pewno zastosuje jak zdecyduje się na łączenie po kątem 45 :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2017, 20:14:52 czas Polski »
Mery weź deseczki pod pachę i wpadnij do warsztatu . Jakoś ogarniemy te połączenia  :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2017, 20:20:23 czas Polski »
Tylko na ucios. Jesion nie wygląda zbyt estetycznie przy połączeniu na 90st.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2017, 20:22:27 czas Polski »
jeszcze nie mam wszystkich deseczek :) bo jeszcze wieszak na ubrania będę robił , może jutro uda mi się na Litewską podjechać .A jak byś to połączył?

Piotr łóżko jakoś dobrze Tobie wyszło przy łączeniu na 90st. Ty chcesz mnie na minę wpakować ja Cie znam :) boisz się że szybciej zrobię lampę niż Ty :P mówię o tej ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2017, 20:31:06 czas Polski wysłana przez meridox »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2017, 20:28:37 czas Polski »
Ja bym wybral trochę więcej i daj wklejkę ze sklejki.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2017, 20:28:59 czas Polski »
Ładnie wygląda na 45 stopni . Jest widoczny słój , więc łączenie będzie estetyczniej wyglądało .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2017, 20:39:34 czas Polski »
Ja mam pomysł ale po ostatnich wpisach strach cokolwiek napisać ;) trzymam więc kciuki...  ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2017, 20:41:29 czas Polski »
Kozio mów śmiało nie pozwolę nikomu się śmiać ;) mów każda rada dobra każdą wskazówkę rozważę

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2017, 16:46:07 czas Polski »

No po prostu musiałem ;D
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2017, 16:47:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2017, 19:21:03 czas Polski »
jak się nic nie dzieje ? chyba Cie te piwko bez % na oczy rzuciło :P

Otóż moi mili dzieję się a Piotr bredzi po jednym bezalkoholowym wiec go nie słuchajcie , tylko powoli się dzieję.
Więc zakupiłem śliczną dechę jesionową (życie zweryfikowało to troszkę inaczej) wyrównałem krawędź, użyłem poziomicy jako prowadnicy i za pomocą pilarki wyrównałem krawędź, później rozciąłem na pilarce stołowej na pożądane szerokości.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2017, 19:30:13 czas Polski »
Nie no żartuję. Musiałem coś słabego palnąć.
Przyznam, że u Merego fajny klimat wokół warsztaciku. W lato sama przyjemność robić tam coś.
No i Meridoxowie ;) to bardzo gościnni ludzie. Dzięki.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2017, 19:30:58 czas Polski »
po rozcięciu okazało się że jednak decha nie była taka idealna bo miała kształt banana. No i pojawił się problem bo nigdy jeszcze nie równałem bananów ale wpadłem na pomysł że przymocuję tego "banana" za pomocą taśmy dwustronnej do prostej łaty i przepuszczę przez grubościówkę. Efekt? nawet mi to wyszło ale przecież musi być łatwiejszy sposób pomyślałem no i wtedy mnie oświeciło :) telefon - memory  fajf - dzwonię :) i co ? odebrał Specu :) który przyjechał i dokończył za mnie prace ;) No i tu Pany na drugiej fotce Piotr mnie uczy strugania i wyrównywania bananów na strugarce :) wiec część materiału gotowe jutro jeszcze kilka listew do zrobienia i klejenie :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2017, 20:09:01 czas Polski »
no i jeszcze jedna dzisiejsza robótka , Specu mówiłem zostań dłużej to się załapiesz :D